Flere hundre mediemillioner på flyttefot – disse byråene vinner og taper mest

- Det har vært en kjempeinnsats av alle i Starcom, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ifølge analyseselskapet Comvergence har mediekontoer til en bruttoverdi på over én milliard kroner flyttet på seg i mediebyråbransjen det siste året. Det viser deres Media Agency New Business Barometer for 2021, som nå er klart. Barometeret tar sikte på å vise verdien av kundeforflytningene fordelt på de ulike byråene, og den tar i tillegg med verdien av kunder som har vært på pitsj der eksisterende byrå har klart å fornye avtalen.

På toppen av listen finner vi Publicis-byrået Starcom som ifølge Comvergence sitter igjen med en gevinst på over 300 millioner kroner i nye avtaler. Se hele oversikten i bunnen av saken.

- Vi legger bak oss et fantastisk fjorår som denne rapporten viser. Vi er utrolig stolte og ydmyke for det. Det har vært en kjempeinnsats av alle i Starcom, sier Starcom-sjef Camilla Halleraker, som er rask å legge til at den reelle verdien av kontoene er lavere enn tallene i rapporten, ettersom den tar utgangspunkt i bruttoinvesteringer, før rabatter og lignende er regnet med.
Det er i hovedsak seierne i konkurransene om Landbruket og Ice som sender Starcom til topps på rangeringen. Det var i november i fjor at det ble kjent at 
landbrukbedriftenes mediebyråavtale skiftet hender etter 12 år hos Mediacom. Avtalen rommer mer enn ti norske landbruksaktører, inkludert Tina, Nortura og Felleskjøpet Agri.

- Disse avtalene gjør at vi har fått mange nye, fine kollegaer med på laget og gjør at vi får mulighet til å videreutvikle produktene og løsningene våre og utøvd vår kompetanse, sier Halleraker.

Les mer: Starcom overtar gigantavtale med landbruket: - En av de største på markedet

- Har allerede takket nei til konkurranser

Hun kan røpe at de har blitt 27 flere ansatte på kontoret det siste året.
- Er det viktig for deg som byråleder at du avslutter året med nettogevinst? 

- For vår del var det et hovedmål å komme tilbake til vekst i 2021. Nå er det å forvalte eksisterende og nye kunder som har vårt hovedfokus, sier Starcom-sjefen.Det betyr færre store konkurranser i årets første halvår, bekrefter hun.

- Det er vanskelig å takke nei, men jeg har allerede takket nei til store konkurranser. Det gjør vondt, men det har vært riktig der vi står nå, både for å verne folk, men også for å ta godt imot de som ønsker å jobbe med oss.

GroupM tar gruppeseier

Selv om Mediacom måtte gi slipp på Landbruket, kommer byråleder Britt Skjeppestad ut på pluss-siden på årets barometer. Byrået har jobbet hardt for å dekke tapet av storkunden og har landet avtaler med nye kunder som Mills, Telia, Coca Cola, Hurtigruten for.

Ifølge Comvergence har Mediacom en gevinst på over 150 millioner kroner i brutto mediebudsjetter. I tillegg er GroupM, som også består av Wavemaker og Mindshare, i tillegg til Mediacom, den byrågruppen som gjør det best med Publicis på adnreplass.

- For oss er det ikke noen målsetting og kamp om å vinne newbiz-toppen. Det som er viktig for oss er å levere verdi til alle kundene vi har i dag og samarbeide og gå i dialog med kundene vi ønsker å jobbe med fremover, sier Skjeppestad til Kampanje.

- Hvordan har dere tatt vare på ansatte i alle disse konkurransene?

- Vi har tatt godt vare på de ansatte, men vi skal ikke legge skjul på at det har vært en spesielt krevende høst. Når Landbruket bestemmer seg for å gå viere, og vi er i en del prosesser som vi vinner, så har folk strukket seg langt og jobbet veldig bra. Når det er sagt så bruker vi helt ærlig ikke så mye tid i anbudskonkurranser. Vår tilnærming er å formidle og fortelle hvordan vi allerede gjør ting.

- Tror du det vil være like mye aktivitet i newbiz-markedet i 2022?

- Ja, jeg tror det vil være ganske høy aktivitet. Vi har lagt bak oss en krevende periode med covid, mange måtte tenke litt på hvordan de skal rigge sin forretningsmodell fremover, og det kan trigge behov for nye samarbeidspartnere. Det er vi godt rigget til og klare for, men det viktigste er å ta vare på de kundene vi har i dag.

Les også: Telia bytter ut mediebyrå etter 11 år – men krymper ny avtale og tar over digitalkjøpene selv

Tapt og vunnet stort:

Mediacom-sjef Britt Skjeppestad har tatt farvel med en av markedets største kunder, men klarer likevel å avslutte fjoråret med en nettogevinst ifølge oversikten fra Comvergence. Foto: Hilde Nyman

- Ingen unnskyldning, men realiteten

To av Mediacoms nye kunder, Telia og Coca-Cola, kommer fra landets største mediebyrå Carat. De kommer dårligst ut på barometeret med et nettotap på nesten 250 millioner kroner. Byråleder Stian Jansen påpeker at Comvergence tar utgangspunkt i bruttospending og derfor ikke gir et nøyaktig bilde av de reelle verdiene som har flyttet på seg.

Han tar kundetapene med fatning.

- Telia gikk på en global mediebyråpitsj og selv om Norge gjorde det sterkt i den, klarte vi ikke å vinne. Situasjonen er den samme med Coca-Cola. Det var en enda større global pitsj hvor Norge hadde enda mindre å si. Det er ingen unnskyldning, men det er realiteten i sånne globale prosesser, sier Carat-sjef Stian Jansen.

Han understreker at Carat fortsatt er Norges desidert største mediebyrå.

- Dette rokker verken ved posisjonen vår eller kraften vår.

- Har dere måttet nedbemanne? 

- Det har vi ikke. Det får ingen konsekvenser i antall ansatte.

Les også: Coca-Cola inngår kjempeavtale med WPP - Mediacom-sjefen jubler

Flere hundre mediemillioner på flyttefot – disse byråene vinner og taper mest