Ahead Group kjøper PR-byrået Wergeland Apenes: - Best i Norge

Rune Mørck Wergeland og Martin Apenes selger byrået de etablerte for over ti år siden til Aller Media.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kjetil Botten Skogly gjør sitt første oppkjøp siden han forlot Try-byrået Pol og tok over jobben som toppsjef i Aller Medias byrånettverk Ahead Group. Valget har falt på PR-byrået Wergeland Apenes som ble startet av Rune Mørck Wergeland og Martin Apenes i 2011.

Wergeland Apenes blir nå en del av et miljø som fra før av består av Hyper, Oculos, Elg, Retail House Varejo og Nova Vista. Byråene dekker et vidt spekter av tjenester fra reklame, marketing technology, CRM, innhold og sosiale medier til analyse, performance og brand experience, men de har manglet tung PR-kompetanse.

- Da jeg begynte i Ahead Group for syv måneder så jeg på den strategiske tilnærmingen til hvordan vi skal bygge denne grupperingen i Norge. Da så jeg to områder som vi skal styrke oss på. Den ene er den strategiske kommunikasjonskompetansen, og den andre er at vi skal bli enda bedre på kreativitet og merkevarestrategi, sier Ahead-sjef Kjetil Botten Skogly til Kampanje.

Hans relasjon til Rune Mørck Wergeland strekker seg nesten 20 år tilbake i tid, da Skogly var markedsdirektør i Byggmakker og kunde hos Burson-Marsteller, der Wergeland jobbet.

- Vi har holdt kontakten og drukket mange gode kaffekopper, sier Rune Mørck Wergeland til Kampanje.

Dette er første gang han selger et selskap.

- Det er helt strålende fordi det er Kjetil og Ahead Group. De har utrolig mange andre interessante selskaper som gjør at dette er bra, sier Wergeland.
 
- Jeg har fulgt med på utviklingen til Wergeland Apenes siden byrået ble startet og jeg har hele tiden tenkt at det er «benchmark» blant PR- og kommunikasjonsbyråer. Måten de har jobbet på og den strategiske kompetansen de sitter på er enestående. Jeg mener de er best i Norge. De har ikke vært veldig opptatt av å snakke mye om seg selv. De har bygget byrået gjennom det de har levert til kundene, i motsetning til andre som har brukt mer energi på å eksponere seg selv enn kundene, sier Kjetil Botten Skogly.

Les også: Ny toppsjef tar med seg fem byråer og flytter fra Aller Media: - Vi skal gå sterkere inn på reklamemarkedet

- Var ikke i salgsmodus

Samtalene mellom Ahead Group og Wergeland Apenes skjøt fart i fjor høst, forteller han.

- Var dere i salgsmodus på dette tidspunktet?

- Nei, vi var ikke det, sier daglig leder Martin Apenes i Wergeland Apenes.

- Men noe av filosofien i Wergeland Apenes har vært å knytte til oss ekspertise styrt av kundenes behov. Etter hvert har vi merket at vi har savnet et miljø hvor digital kommunikasjon står sterkere og hvor det er en link opp mot reklame, fortsetter han.

- Det har gått gradvis. Som Martin er inne på har vi pratet med hverandre mer og mer. Vi fant en kjemi og det er en god kulturell match i dette også. Det ligger noen verdier i bunnen som vi kan enes om. For vår del har vi snakket en del om at vi har en nordisk struktur, som jeg tror dere er godt kjent og vant til å jobbe med. Og så er vi så heldige og har en familie som eier oss som er opptatt av langsiktighet og bygge dette over tid, sier Skogly.

- Vi har latt oss inspirere av Narva som nå er vårt svenske søster-PR-byrå. Det er også et Aller-eid byrå og historien de forteller om å være eid av Aller-gruppen er veldig bra, legger Apenes til.

Ahead Group har kjøpt en majoritetsandel av Wergeland Apenes. Partnerne i byrået vil selge seg helt ut i løpet av en fireårsperiode. Apenes fortsetter som daglig leder i PR-byrået.

- Det er viktig for oss å beholde kompetansen og utvikle selskapet videre sammen med dagens partnere, sier Skogly.

Gruppebilde:

Fra venstre: Kjetil Botten Skogly (konserndirektør Ahead Group), Elin Ytterdahl Tohje (partner Wergeland Apenes) Joakim Frenning Larsen (partner i WA), Martin Apenes (partner og daglig leder i WA), Rune Mørck Wergeland (partner i WA), Bjørn Tore Rivrud (CFO i Ahead Group), Karina Dahling Ehrenclou (konserndirektør strategi i Aller Media) og Maren Bækkelund Ellingsen (partner WA). Foto: Knut Kristian Hauger

- Vi skal være oss selv

Wergeland Apenes har hele tiden vært en lønnsom bedrift, men aldri så lønnsom som i fjor. Da hadde PR-byrået et resultat før skatt på snaue 11 millioner kroner. Det utgjør en vekst på 175 prosent - nesten en tredobling - fra året før. Omsetningen økte med 42 prosent til 36,6 millioner kroner, og byråinntekten - som er mer relevant i denne bransjen - økte med 55 prosent til 30,6 millioner kroner.

Les mer: PR-byrå med rekordresultat - eierne tar ut over 11 millioner i utbytte

Wergeland Apenes henter både kunder fra det private næringslivet, offentlig sektor og organisasjoner. I løpet av de siste årene har byrået hentet inn store kunder som McDonald’s og Elkjøp.

- Hvor mye betaler dere?

- Det kan jeg ikke kommentere på dessverre. Men jeg kan si at vi har betalt på en måte som gjør at begge parter er fornøyd, humrer Skogly.

Han tok nylig med seg alle byråene i Ahead Group fra Aller Medias lokaler på Hasle til ærverdige Telegrafen i Oslo sentrum. Her forvalter byrånettverket en og en halv etasje, et steinkast fra erkekonkurrentene i Try. Wergeland Apenes og deres 16 ansatte holder i dag hus i Deichman Bjørvika, men vil flytte inn hos Ahead Group.

- Det skjer nok ganske snart, sier Apenes.

- Vil Wergeland Apenes-navnet bestå?

- Det er en merkevare som står veldig sterkt i markedet og det ligger noen verdier der som har blitt bygget opp over tid som vi vil kapitalisere på og bruke videre. Det blir ingen navneendring der, sier Skogly.

- Noe av vår suksess er vårt DNA og Ahead Group er utrolig opptatt av hvordan vi skal forvalte vår arv. Noe av det første Kjetil sa var at vi skal ha vårt eget julebord og vi skal ha bonusturene våre. Vi skal være oss selv. Jeg skal være daglig leder og alt skal være som før, men vi skal få noe på toppen som gjør at vi får til enda bedre ting. Så det blir ikke en fullintegrering som av og til kan være en trussel for kultur og miljø. Vi skal fortsatt være et boutique-byrå i markedet. Det blir det beste fra to verdener, sier Apenes.

Wergeland ApenesLeverer sine beste resultater noensinne

Wergeland Apenes 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 36,6 25,7 + 42
Driftsresultat 10,2 3,6 + 183
Resultat før skatt 11,0 4,0 + 175

Tall i millioner kroner.

- Dumt å rote med en suksessoppskrift

Kjetil Botten Skogly anerkjenner at Aller Media har en noe kronglete historikk med byråoppkjøp, men påpeker at de har satt ny kurs for Ahead Group.

- Det ville være veldig dumt av oss å rote med en suksessoppskrift. Vi har ikke tenkt til å endre én ting med Wergeland Apenes. Den utviklingen de har skal de fortsette med, det andre skal vi bare legge på toppen, sier han.

- Har dere noen felles kunder dere skal samarbeide på?

- Vi har tilfeldigvis noen kunder fra hver vår kant, men det er vanskelig å gå inn på det uten å snakke med kundene først. Jeg kommer senest nå fra et møte hvor jeg introduserte Hyper for en eksisterende kunde. Det er en av målsetningene at vi skal introdusere hverandre for hverandres kunder og øke verdiskapningen for kundene, sier Apenes.

- Det jeg opplever ganske sterkt for tiden er at noen kunder ønsker å ha en samarbeidspartner som kan dekke et større behov, men det er få byrågrupperinger som klarer å levere ordentlig på det. Opplevelsen er at man har en avtale med en byrågruppering, men likevel jobber med fire ulike byråer som går i beina på hverandre. Der skal vi være best i klassen. Det går tilbake til måten vi er eid på, langsiktigheten i det, og at det er lite ego her. Vi har muligheten til å sette oss rundt et bord, skreddersy et tverrfaglig team som reelt sett jobber helhetlig mot en kunde, sier Skogly.

Apenes tror den nye eieren vil styrke byrået i konkurranse med andre tungvektere.

- I noen sammenhenger ser vi at det hjelper med et større miljø i ryggen. Try er et eksempel. Møter du Try Råd, vet du hva de har i baklandet. Det blir viktig for oss å kommunisere hva vi har i baklandet. Men primært handler dette om en ærgjerrighet om å levere ideelt for kundene. Den største ambisjonen er å gå ut og fortelle markedet at hvis du kommer til Wergeland Apenes, så får du råd som gjør at du optimaliserer muligheten til å nå forretningsmessige mål.

Her kan du se alle tallene til Ahead Group for regnskapsåret 2020/2021 i Aller Media. Alle tall i MNOK. Ahead-byråer tilbake i pluss, men omsetningen faller

Ahead Group 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 287,0 339 - 15
Driftsresultat 3,0 - 40,6 -
Resultatmargin + 1% - 12% -

Dette sier Ahead Group-lederne om sine byråer: Her er hele Ahead Group-familien og deres ledere

Ahead Group er selskapet som samler satsingen på markedsføringstjenester i Aller Media. Her følger en kort presentasjon av alle byråene i familien som har Kjetil Botten Skogly som konsernsjef. 

  • Hyper: Teller rundt 55 ansatte og er resultatet av sammenslåingen av Hyper og Redink. Har i dag en omsetning på rundt 100 millioner kroner. - Vi har svært god innholdskompetanse og mange flinke kreatører som vi skal bygge videre på også skal vi ha god strategisk kompetanse, sier midlertidig byråleder Kjetil Botten Skogly.
  • Elg: Byrået er tre år gammelt, men først i fjor høst skilt ut som eget selskapet. Har rundet 18 ansatte og ledes av Siri Platou. - Vi liker å si at vi er Norges første og største sosiale medier-byrå og det siste året har det tatt veldig av. Vi er rendyrket og veldige spisset på kompetanse, sier Platou.
  • Oculos: Teller i dag nesten 60 ansatte og ledes av Toralf Waaktar-Slokvik som har vært 15 år i byrået. Har i dag rundt 100 kunder på listen og teknologiselskapet er et fyrtårn blant Ahead Group-byråene.  – Vi er datadrevet og har jobbet med førstepartsdata i 20 år og er det noe som er høyaktuelt i dag så er det akkurat det, sier Waaktaar-Slokvik.
  • Nova Vista: Eventbyrået i Ahead Group ledes i dag av Espen Hermansen som har vært tilknyttet Aller Media siden 2015. Har i dag sammen med datterselskapet Retail House Varejo rundt 20 ansatte i selskapet som jobber med merkevareopplevelser. - Vi er rigget for vekst og lykkes bra. Vi hatt en veldig bra periode nå og vokser, sier Hermansen.
  • Performance-byrået: Navn kommer om kort tid, men sjefen for byrået, Caspar Wildhagen, er allerede ansatt. Skal telle rundt ti personer ved oppstart når Ahead Group flytter et tilsvarende antall ansatte over fra Oculos.

Ahead Group kjøper PR-byrået Wergeland Apenes: - Best i Norge