PR-byrå med rekordresultat - eierne tar ut over 11 millioner i utbytte

Wergeland Apenes setter omsetning- og resultatrekord med Elkjøp og McDonald's på kundelisten. - Det er gode tider, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Rune Mørck Wergeland og Martin Apenes startet Wergeland Apenes i 2011 og er fortsatt de største eierne i selskapet. Bedriften har hele tiden vært lønnsom, men aldri så lønnsom som den var i fjor. Da hadde PR-byrået et resultat før skatt på snaue 11 millioner kroner. Det utgjør en vekst på 175 prosent - nesten en tredobling - fra året før.

Omsetningen økte med 42 prosent til 36,6 millioner kroner, og byråinntekten - som er mer relevant i denne bransjen - økte med 55 prosent til 30,6 millioner kroner.

Oppskriften på suksessen er tredelt, ifølge daglig leder Martin Apenes.

- Vi har vunnet en del konkurranser. Vi vinner omtrent halvparten av konkurransene vi går inn i og bruker dermed liten tid på bortkastede anbud. I tillegg har  vi hatt stor pågang av selskaper som ønsker å jobbe med oss, også har eksisterende kunder økt sin oppdragsmengde, sier han til Kampanje.

I regnskapet for 2021 kommer det også frem at eierne tar ut totalt 11,1 millioner kroner i utbytte. Det er det største hittil.

- Vi har bygget stein på stein og vært nøkterne oppigjennom. Det svarer seg det, sier Apenes. Han legger til at deler av utbyttet tas fra selskapets egenkapital, mens resten er relatert til fjorårets resultat.

I tillegg til Wergeland og Apenes, er også Joakim Frenning Larsen, Elin Ytterdahl Toje og Maren Bækkelund Ellingsen inne på eiersiden.

Har fått McDonald's og Elkjøp på kundelisten

Wergeland Apenes er som vanlig tidlig ute med resultatene sine og det er derfor vanskelig å sammenligne utviklingen med de andre aktørene i markedet.

- Er dette bare første signal om hvordan det kommer til å gå med kommunikasjonsbransjen i år?

- Det høres ut som det er gode tider. I tillegg opplever vi selv at vi er et etablert navn som folk husker på når de skal ut og kjøpe tjenester. Vi er hyppigere på shortlist enn før. Det er nok større etterspørsel fra markedet.

Wergeland Apenes henter både kunder fra det private næringslivet, offentlig sektor og organisasjoner. Det er førstnevnte som står for mesteparten av veksten i 2021, forteller Apenes. I løpet av de siste årene har byrået hentet inn store kunder som McDonald’s og Elkjøp.

Avtalen med Elkjøp har blitt omtalt som en av markedets største og samarbeidet startet i andre halvår i fjor.

Les også: Elkjøp flytter PR-millionene fra Geelmuyden Kiese - slo ut hele PR-eliten i finalen

- Hva kjennetegner kundene som kommer til dere?

- De som kommer til oss kjennetegnes av at de tenker kommunikasjon mye bredere enn før. De er opptatt av hvordan det kommuniseres innad i organisasjonen, mot eksterne parter og mot myndigheter. Det har vært en modning i kommunikasjonsfaget. De er kompetente, flinke, har visjoner og har også vært veldig løsningsdyktige med tanke på å drive i pandemien, sier Apenes.

Forberedt på kutt i offentlige oppdrag

Apenes har tidligere sagt at offentlige kommunikasjonsoppdrag står for om lag 30 prosent av byråets totale inntekter. I 2021 var denne andelen betydelig mindre, men det skyldes vekst blant de private kundene og ikke at aktiviteten hos de offentlige kundene har blitt redusert ifølge byrålederen.

Wergeland Apenes har blant annet Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), Oslomet, Skatteetaten, Politiet og Språkrådet på kundelisten. Flere av byråets statlige kunder har fått beskjed fra øverste hold om å kjøpe inn færre tjenester fra PR-bransjen.

- Er dere forberedt på å få færre oppdrag fra de offentlige kundene deres?

- Vi har ikke hatt oppdrag som strider med intensjonen til regjeringen. De oppdragene vi har for statlig sektor handler stort sett om spisskompetanse eller kapasitet, eller undervisning og trening. Det er det behov for fremover også, sier Apenes, som likevel ikke vil utelukke at instruksen fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil påvirke dem.

- Det er litt uklart for oss hvordan det vil slå ut i praksis. Vi er forberedt på en liten dipp, men det er ikke noe som betyr noe i den store sammenhengen.

Les også: Blir bedt om å kutte konsulentbruk - ruster samtidig opp med nye kommunikasjonsavtaler

- Mye entusiasme og energi i markedet

Wergeland Apenes flyttet i 2020 inn i femte etasje i nye Deichman i Bjørvika. Der deler de lokaler med designbyrået SDG som de også har et strategisk samarbeid med. Mye av arbeidstiden har de ansatte likevel tilbragt hjemme, i tråd med påbudet om hjemmekontor.

- Vi har vært lojale mot myndighetenes regler og anbefalinger og har hatt en del hjemmekontor. Jeg må be deg skryte av de ansatte for makan til ståpåvilje og evne til å strekke seg langt for firmaet skal man lete langt etter. Samtidig har alle hatt overskudd til å tenke sosialt arbeidsfellesskap, sier Apenes.

De ansatte har også møttes når det har vært mulig, og byrået har både rukket julebord og firmatur til Svalbard i løpet av det siste året.

- Vi har lagt inne et ekstra gir for å ta vare på hverandre. Det er en historie som er god å fortelle når vi skal gjøre nye ansettelser, for med en sånn omsetningsøkning trenger vi flere dyktige folk.

Wergeland Apenes rommet 12 årsverk og 13 ansatte i 2021. Nå er et knippe nye rådgivere på vei inn.

- Vi er 16 stykker med de som starter nå, sier Apenes.

- Ser du allerede noen trender for 2022?

- Vi håper 2022 vil ligne mye på det som vi hadde i fjor. Vi har ikke fått noe tegn på at det er noen som tråkker på bremsen. Det er mye entusiasme og energi i markedet som gjør at det skal bli et godt år for kommunikasjonsbransjen og kommunikasjonsfaget.

Wergeland ApenesLeverer sine beste resultater noensinne

Wergeland Apenes 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 36,6 25,7 + 42
Driftsresultat 10,2 3,6 + 183
Resultat før skatt 11,0 4,0 + 175

Tall i millioner kroner.

PR-byrå med rekordresultat - eierne tar ut over 11 millioner i utbytte