Ny toppsjef tar med seg fem byråer og flytter fra Aller Media: - Vi skal gå sterkere inn på reklamemarkedet

Slik skal den nye sjefen i Ahead Group, Kjetil Botten Skogly, få fart på byråsatsingen til Aller Media igjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediekonsernet Aller Media har de siste årene bygget opp en byråsatsing under navnet Ahead Group der byråer som Hyper, Oculos, Elg og Nova Vista skal tilby markedsføringstjenester til norske merkevarer og annonsører. Men de siste årene har det buttet for byrågruppen som har vært gjennom både nedbemanninger, restruktureringer, lederbytte, flytting og tap av store kunder som Coop og Norsk Tipping. Ahead Group har derfor måttet se omsetningen falle fra 421 millioner kroner i 2019 og til fjorårets 287 millioner kroner, en nedgang på 134 millioner kroner de siste par årene.

Nå er det opp til den nye Ahead Group-sjefen å få pilene til å peke i en annen retning, og noe av det første Kjetil Botten Skogly gjør er å flytte fra Aller Media og samle alle byråene i de nye Arctic Securities-eide lokalene i ærverdige Telegrafen i Oslo Sentrum.

- Det er første gang disse byråene er samlet under samme tak, utrolig nok, sier konserndirektør i Ahead Group, Kjetil Botten Skogly, til Kampanje.

Han tok over som sjef for byrågruppen til det danske mediekonsernet i fjor sommer og har siden da sittet sammen med byråene sine på Hasle. Nå har snaue 160 ansatte tatt turen ned til «byråland» nede i Oslo Sentrum der flere av Ahead Groups konkurrenter som Try-huset, Publicis og Dentsu allerede er samlet.

- Her har vi nesten 3.000 kvadratmeter med byråer samlet på en flate. Det er helt fantastisk, sier Botten Skogly.

Les også: Pol-sjef Kjetil Botten Skogly går til Aller Media

Her kan du se en video med den nye Ahead Group-sjefen og resten av ledelsen i byrågruppen i de nye lokalene i Oslo Sentrum.

Det er ikke til å legge skjul på at det har vært to-tre røffe år for enkelte av byråene i Ahead Group. Kjetil Botten Skogly , Ahead Group

Jakter ny byråleder i Hyper

Ahead Group-sjefen Kjetil Botten Skogly har for anledningen samlet alle byrålederne sine i de nye lokalene representert med Siri Platou i sosiale medier-byrået Elg, Toralf Waaktaar-Slokvik i teknologibyrået Oculos, Espen Hermansen i eventbyrået Nova Vista og Caspar Wildhagen som skal lede et nytt og foreløpig navnløst performance-byrå. Oculos er i dag det største familiemedlemmet, men skal etter planen avse rundt ti ansatte til det nye performance-byrået og blir da jevnstor med Hyper. Men hvor ble det av Hyper-sjefen?

- Det er for tiden meg, sier Botten Skogly.

Han tar midlertidig over som leder av Hyper, byrået som for en tid tilbake ble slått sammen med innholdsbyrået Redink, ettersom det nå settes i gang en jakt etter ny byråleder for Hyper som i dag teller i overkant av 50 ansatte. 

- Hyper er et supersterkt innholdsbyrå og jeg vil si ledende på det kanalstrategiske og på kreativiteten innenfor det området. Men skal vi bredde ut Hyper gjennom å gjøre en skikkelig satsing på byrået å bevege oss inn på kreativitet og strategi. I den forbindelse så styrker vi laget og skal ha en ny byråleder, sier Botten Skogly.

Han mener mange kunder i dag som har et innholdsbyrå eller gjør mye innholdsproduksjon in house og et reklamebyrå som løser de store kampanjene møter på flere utfordringer.

- Mange store annonsører sliter med å få dette til å henge godt sammen. Det er den posisjonen vi nå går etter med Hyper, sier Skogly.

Det siste halvannet året har Hyper vært ledet av Henriette Leikanger som nå går over i en ny rolle som chief operating officer, eller ansvarlig for driften og de interne prosessene i byrået. I tillegg skal Hyper også styrkes med en ny strategisk ansvarlig for det nye reklameområdet.

- Vi er sterke på det Hyper tilbyr i dag, men vi skal bygge et nytt ben og da gjør vi også noen endringer i toppledelsen. Vi skal styrke oss på det strategiske og det kreative, og jeg vil midlertidig være byråleder til en ny er på plass, sier Botten Skogly.

- Hvor er Hyper om noen år?

- Det skal være et av de aller beste byråene i Norge om du kaller det reklame, content eller en kombinasjon av de to. Det skal være en sterk, strategisk og kreativ merkevare, sier han.

Ser fremover:

Byrålederne Espen Hermansen og Toralf Waaktar-Slokvik ser fremover sammen med konsernsjef Kjetil Botten Skogly i Ahead Group. Foto Eivor Eriksen.

Skal bli den «mest attraktive byråpartneren»

Kjetil Botten Skogly sier planen hans med Ahead Group er å spisse byråene ytterligere og rendyrke posisjonene.

- Vi skal jobbe tverrfaglig. Kompetansen på huset er ekstrem også legger vi på ytterligere kompetanse på kreativitet og strategi da begynner vi å nærme deg noe som er ganske komplett, sier han.

- Hvordan styrker man seg på kreativitet?

- Det er et godt spørsmål, men det handler om å styrke det kreative laget ytterligere og gi de flinke kreatørene som er i Hyper i dag flere og større oppgaver. Det vil vi få når vi fremover skal gå sterkere inn på reklamemarkedet enn hva vi gjør i dag, sier han.

Målet til Botten Skogly er at Ahead Group «skal bli den mest attraktive partneren for de store kundene og de store merkevarene.»

- Jeg tror mange opplever at de ikke får så helhetlige leveranser som de ønsker, verken fra mediebyråsiden eller fra de tradisjonelle reklamebyråene. Det vi hører er at kundene ikke er helt happy, sier han.

Nyinnflyttet:

Ahead Group har flyttet inn i nye lokaler. Her alle byrålederne i familien med Toralf Waaktaar-Slokvik, Espen Hermansen, Siri Platou og Caspar Wildhagen sammen med Kjetil Botten Skogly som både er konsernsjef og midlertidig Hyper-sjef. Foto: Eivor Eriksen.

Tester ut ny modell «på betydelig kunde»

Den nye modellen som han skal sette ut i live har flere komponenter der det ene handler om å sette opp tverrfaglige team fra de ulike Ahead Group-byråene for kundene. Enkelte kunder vil heller ikke tilhøre noe byrå, men ligge på øverste Ahead Group-nivå.

- Konsernkunder?

- Ja, vi kommer til å ha noen kunder på konsernnivå. Det skal være én person som skal eie denne kunden og det vil i vårt tilfelle være en person på konsernnivå i Ahead. Vedkommende skal sørge for at arbeidsprosessene henger sammen enten det går på løse komplekse, strategiske problemstillinger, sosiale medier eller det handler om et svært event på Hafjell, sier han.

Han sier byrågruppen snart skal i gang med «en betydelig kunde» på huset i et første forsøk på å teste ut den nye arbeidsmodellen.

- Dette er veldig spennende og vi kommer til å utfordre de andre grupperingene på markedet ganske kraftig med denne måten å jobbe på, sier han.

Noen av de største kundene til Ahead Group i dag er Elkjøp, DNB og Nille, men Ahead Group-toppene ønsker ikke å si hvem det er snakk om.

- Det er en eksisterende kunde som har forstått gruppetankegangen vår, sier Oculos-sjefen Toralf Waaktaar-Slokvik.

Her kan du se alle tallene til Ahead Group for regnskapsåret 2020/2021 i Aller Media. Alle tall i MNOK. Ahead-byråer tilbake i pluss, men omsetningen faller

Ahead Group 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 287,0 339 - 15
Driftsresultat 3,0 - 40,6 -
Resultatmargin + 1% - 12% -

- Har vært to-tre røffe år

Regnskapsåret som ble avsluttet 30. september i fjor ble et år preget av restruktureringer og der man «har vært ganske hardt truffet av Covid.»

- Det er ikke til å legge skjul på at det har vært to-tre røffe år for enkelte av byråene i Ahead Group. Men nå er vi nullstilt og klare for å ta det neste steget. Det er en offensivitet i hele grupperingen og vi har med oss eierne våre, den danske Aller-familien, i ryggen på en større satsing. Vi er på et veldig bra sted akkurat nå, sier Skogly.

Det kanm saktens komme godt med. Byrågruppen Skogly har tatt over har ifølge konsernsjefen i Aller Media, Dag Sørsdahl «fått juling» selv om underskuddet fra 2020 er snudd til et lite pluss. Her presterer de ulike byråene svært forskjellig.  

- Med Elg går vi med et hyggelig overskudd, Nova Vista har et svakere bidrag inn i totalen og gikk i minus også er vi break even med Hyper, sier Ahead Group-sjefen.

- Har du satt noe mål på hvor store dere skal bli?

- Vi skal vokse fremover både organisk ved å satse på nye områder som performance så der vil det komme en vekst også ser vi på potensielle oppkjøp som fører til at man vokser ganske fort. Det ligger en treårsplan der om at vi skal vokse ganske jevnt og trutt. Enten bygger vi det selv eller så vil det komme oppkjøp, sier Skogly.

- Vil vi se en omsetning som nærmer seg en halv milliard igjen?

- Jeg har veldig lyst til å si ja til det, men da vet at jeg Kampanje kommer tilbake til oss og spør hvordan det går med den halve milliarden. Men vi er veldig offensive og bygger sten på sten. Omsetningen skal opp og planen vår er at det skal skje allerede inneværende år, sier Kjetil Botten Skogly.

Les også: Mediekjempen Aller Media sliter med byråsatsingen: - Vi har fått juling

Dette sier Ahead Group-lederne om sine byråer: Her er hele Ahead Group-familien og deres ledere

Ahead Group er selskapet som samler satsingen på markedsføringstjenester i Aller Media. Her følger en kort presentasjon av alle byråene i familien som har Kjetil Botten Skogly som konsernsjef. 

  • Hyper: Teller rundt 55 ansatte og er resultatet av sammenslåingen av Hyper og Redink. Har i dag en omsetning på rundt 100 millioner kroner. - Vi har svært god innholdskompetanse og mange flinke kreatører som vi skal bygge videre på også skal vi ha god strategisk kompetanse, sier midlertidig byråleder Kjetil Botten Skogly.
  • Elg: Byrået er tre år gammelt, men først i fjor høst skilt ut som eget selskapet. Har rundet 18 ansatte og ledes av Siri Platou. - Vi liker å si at vi er Norges første og største sosiale medier-byrå og det siste året har det tatt veldig av. Vi er rendyrket og veldige spisset på kompetanse, sier Platou.
  • Oculos: Teller i dag nesten 60 ansatte og ledes av Toralf Waaktar-Slokvik som har vært 15 år i byrået. Har i dag rundt 100 kunder på listen og teknologiselskapet er et fyrtårn blant Ahead Group-byråene.  – Vi er datadrevet og har jobbet med førstepartsdata i 20 år og er det noe som er høyaktuelt i dag så er det akkurat det, sier Waaktaar-Slokvik.
  • Nova Vista: Eventbyrået i Ahead Group ledes i dag av Espen Hermansen som har vært tilknyttet Aller Media siden 2015. Har i dag sammen med datterselskapet Retail House Varejo rundt 20 ansatte i selskapet som jobber med merkevareopplevelser. - Vi er rigget for vekst og lykkes bra. Vi hatt en veldig bra periode nå og vokser, sier Hermansen.
  • Performance-byrået: Navn kommer om kort tid, men sjefen for byrået, Caspar Wildhagen, er allerede ansatt. Skal telle rundt ti personer ved oppstart når Ahead Group flytter et tilsvarende antall ansatte over fra Oculos.

Ny toppsjef tar med seg fem byråer og flytter fra Aller Media: - Vi skal gå sterkere inn på reklamemarkedet