Hennes & Mauritz flytter PR- og markedsavdelingen til Sverige – åtte stillinger forsvinner i Norge

- Vi er lei oss for de av våre kollegaer som er berørt, sier kleskjeden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kleskjeden Hennes & Mauritz (H&M) går drastisk til verks på hovedkontoret i Norge og avvikler store deler av PR- og markedsavdelingen på det norske markedet. Nå flyttes de fleste funksjoner med unntak av to til Stockholm.

- H&M Group endrer sin organisasjonsstruktur i Norge for å kunne tilpasse oss raskt etter våre kunders forventninger. Som av følge av denne endringen, reduseres PR- og markedsføring fra ti til to roller i Norge. En nedbemanning er en svært krevende prosess, og vi er lei oss for de av våre kolleger som er berørt, sier pressekontakt Thea Kjendlie i Hennes & Mauritz til Kampanje.

De to rollene som blir igjen i Norge er en innholdsprodusent og en kommunikasjons- og pressekontakt. Totalt så jobbet det ti personer i denne avdelingen i Norge.  De ansatte skal ha blitt varslet før jul om endringene.

- Ny organisering av PR- og markedsføring trer i kraft denne våren, og alle nåværende oppgaver videreføres av regionen i samarbeid med de lokale rollene som fortsetter, sier Kjendlie.

PR-avdelingen i H&M i Norge har vært ledet av Kristin Fjeld, men hun ønsker ikke å kommentere saken når Kampanje tar kontakt, Markedssjefen for Norge og Island de siste årene har vært Vibeke Holann

Les også: Butikkgigantene tar nye korona-grep: - Har valgt å tone ned markedsføringen

Markedsavdelingen i H&M Norge er og har vært svært kompetent og erfaren og har levert bransjeledende resultater i en årrekke. Marie-Louise Alvær, PHD i Norge

Massepermitteringer og omsetningsfall

Det har vært et tøft år for både Hennes & Mauritz og hele den norske klesbransjen. På grunn av de siste koronatiltakene har kleskjeden stengt en rekke butikker og permittert over 1.300 ansatte. Det kommer på toppen av et stort fall i omsetning det siste året. Ifølge en stor oversikt fra Virke har kjeder som Hennes & Mauritz, Dressmann, Cubus og Høyer alle kraftige fall i omsetning.

Omsetningsnedgangen i bransjen var på hele 21 prosent, men det svenske, børsnoterte selskapet klarte seg bedre enn markedet før øvrig.

Omsetningen til H&M i Norge falt med snaue elleve prosent fra i overkant av fire milliarder kroner til rundt 3,6 milliarder, en nedgang på over 400 millioner kroner. Totalt har H&M rundt 130 butikker i Norge.

På det norske lokalkontoret som på H&M-språket kalles Support Office jobber det drøye 60 ansatte og det er her PR- og markedsavdelingen har holdt til. Det norske kontoret er også ansvarlig for Island, 

- Vi er som sagt i gang med en regionalisering som vil fortsette i 2021. Per nå er det PR- og kommunikasjon, inkludert markedsføring, IT, og Expansion som har gjennomgått endringer som medfører nedbemanning. Hvordan resten av Support Office vil påvirkes av eventuelle endringer er ikke klart på dette tidspunktet, sier Kjendlie. 

Det er andre gangen på kort tid at H&M nedbemanner i Norge. I fjor sommer kuttet selsakpet 150 stillinger i forbindelse med flytting av logistikksenteret. 

- Vi skal være organisert slik at vi levere den beste OMNI-kundeopplevelsen, hvor fysiske butikker og det digitale ses under ett. Med den nye regionale organiseringen vil flere funksjoner på det nordeuropeiske markedet nå håndteres av det regionale Stockholm-kontoret, sier Kjendlie.,

Kuttet i reklameinvesteringene

Kampanje har de siste ukene rapportert om reklameinvesteringene til de største norske annonsørene i 2020. Hennes & Mauritz er ikke blant de største med en brutto reklameomsetningen på rundt 35 millioner kroner i året i tradisjonelle mediekanaler som utendørs og TV. Tallene er før rabatter og uten til dels store digitale mediekjøp. Like fullt viser at tallene at selskapet bremset ganske kraftig på investeringene i løpet av 2020 og dro ned reklametrykket med nesten 30 prosent.

I fjor sommer ble det også kjent at Hennes & Mauritz vraket flere av sine byråforbindelser som Carat i Sverige og IUM i Norge etter kort tid. Alle mediekjøp er nå plassert på nordisk nivå det Omnicom-eide mediebyrået PHD.

- Kommer dette til å få noen betydning for dere i PHD i Norge?

- Først og fremst vil jeg benytte anledningen til å si at vi er lei oss for endringene som gjøres, markedsavdelingen i H&M Norge er og har vært svært kompetent og erfaren og har levert bransjeledende resultater i en årrekke. PHD Norge vil fortsatt ha en tett dialog med H&M i Stockholm gjennom vårt sentrale H&M-team i PHD Sverige, slik vi også har hatt hittil. Etter det vi erfarer vil vi heller få fler enn færre oppgaver for H&M i Norge i tiden som kommer, sier byråleder i PHD i Norge, Marie-Louise Alvær.

Les også: Klesgigant vraker flere byråer: - Det smerter å miste en kunde som H&M

Hennes & Mauritz flytter PR- og markedsavdelingen til Sverige – åtte stillinger forsvinner i Norge