Butikkgigantene tar nye korona-grep: - Har valgt å tone ned markedsføringen

Etter regjeringens strenge tiltak – midt i januarsalget - har H&M, XXL og Power tatt ytterligere grep for å få dytte kundene over på nettet.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

De nye tiltakene regjeringen la frem søndag kveld fremstår som svært strenge, men kunne kjapt blitt enda strengere, ettersom Helsedirektoratet rådet regjeringen til å «anbefale butikker og utsalgssteder om å utsette salg til februar». Helsedirektoratet rådet også regjeringen til å anbefale kjøpesentre om å holde stengt fram til 11. januar, for å unngå trengsel i butikker og i fellesarealer.

Disse rådene valgte imidlertid regjeringen å ikke følge. Statsminister Erna Solberg uttalte til Dagbladet at hun mente dette vil fungere hvis alle butikker fører kontroll på hvor mange som slipper inn.

- Vi har sett det fungere ved kjøpesentre i Oslo og Bergen, og i små butikker er det kontroll på hvor mange som går inn. Vi er opptatt at det både er arbeidsplasser og det er et behov for noen å kunne handle. Vi strekker oss langt for å holde aktivitet og for å holde folk i jobb, sa statsministeren videre.

Thea Kjendlie, presseansvarlig i H&M, sier til Kampanje at de startet sitt salg på nett og i butikk for en ukes tid siden, men at de da allerede da valgte å tone ned markedsføringen i butikk på grunn av situasjonen. Hun forklarer også at de videre har spredt salget utover større deler av butikken, for å hindre kunder som står for tett.

- Etter gårsdagens anbefalinger fra myndighetene har vi valgt å nedjustere kommunikasjon i butikk ytterligere. Siden pandemien startet har vi vektlagt å formidle tilgjengelighet både på nett og i butikk, og dette gjelder også for salget, sier hun.

Innfører adgangskontroll

Kjendlie forteller at H&M har innført adgangskontroll og makstall på antall kunder i butikk i Oslo og omegn, samt i Bergen.

- Vi er i dag i gang med å iverksette maks antall kunder og adgangskontroll når det er nødvendig over hele landet for de neste 14 dagene, sier Kjendlie.

Andre tiltak som hånddesinfeksjon, påminnelser over høyttalerne, skilt om avstand og merking foran kassen, er også tiltak kleskjeden allerede har innført, og skal videreføre.

- Vi er også nøye med å understreke at alle som har noen form for symptomer ikke skal komme på jobb, hun.

- Hvordan bidrar H&M til at folk holder seg hjemme, ved å de for eksempel heller tar kjøpet via nett enn i butikk?

- Vi har vært opptatt av å kommunisere til våre kunder at vi har tilgjengelighet både online og i butikk. I begynnelsen av pandemien henviste vi kun til vår nettbutikk, og vi snakker aldri om butikk alene. Under julehandelen fra 1. november til 24. desember hadde vi utvidet returordning, for å sikre god spredning av julehandelen, sier Kjendlie

Det er viktig for oss å få frem at vi har Nordens største nettbutikk på sport, men også at det skal være trygt å handle i de store varehusene våre. Kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim i XXL

XXL: - Noen har behov for å besøke oss i butikk

Også XXL har tatt grep etter innføringen av de strengere tiltakene, ifølge kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim. Han sier at XXL har skrudd på markedsføringen sin, og at de oppfordrer kundene til å handle sine til å handle via nett.

- Vi jobber med dette nå, spesielt i digitale kanaler der vi har muligheten til å være mer fleksible. Blant annet er vi ute med et ferskt nyhetsbrev til kundene i dag. Det er viktig for oss å få frem at vi har Nordens største nettbutikk på sport, men også at det skal være trygt å handle i de store varehusene våre, sier han til Kampanje.

Videre sier han at noen kunder har behov for å besøke dem i butikk, og at de skal være trygge på at de prioriterer smittevern med håndhygiene, god avstand og munnbind.

- Vi er i likhet med myndighetene opptatt av godt smittevern, og følger naturligvis de retningslinjer som til enhver tid gjelder. Vi vurderer også behovet for nye tiltak fortløpende basert på de erfaringene vi gjør oss. Vi har hatt strenge smitteverntiltak også under Black Week og i julehandelen, så vi begynner å bli vant med dette, sier Nyheim.

- Kommer dere til å innføre noen form for adgangskontroll?

- Vi har allerede regler for hvor mange gjester vi kan ha på besøk i varehusene, og har praktisert dette både under Black Week og i julehandelen. Vi har også dedikerte ansatte i hvert varehus som passer på at reglene blir overholdt. Denne ordningen blir videreført nå i januar.

Power tilbyr «drive thru»

- Trygg Handel er i fokus mer enn noensinne og vi fortsetter tiltakene som allerede har vært iverksatt under Black Friday og ellers i julehandelen, sier markedssjef Elizabeth Gill i Power til Kampanje.

Power startet januarsalget på nett klokken 18.00 på nyttårsaften, mens januarsalget i butikk startet med utvidet åpningstid lørdag 2. januar, slik at kundene fikk mulighet til å handle over lengre åpningstider i butikkene.

Gill forteller også at alle Power-butikkene har en «korona-vert», som tar imot kundene, sprayer hendene deres med antibac, og deler ut munnbind dersom det er nødvendig.

– Vi har også innført tydelig merking utenfor butikken på hvor mange mennesker som kan være i butikk samtidig. Dette er også noe korona-verten passer på og hjelper til med, forklarer hun.

I tillegg kjører alle display i butikkene film om smittevern, flater og utstyr blir vasket kontinuerlig, og egne teppefliser i butikkene minner om å holde avstand.

- Det er mulighet for levering av varer hjem for kundene som ønsker å handle på nett. Det er også mulighet for henting av varer kjøpt på nett via «drive-thru»-soner utenfor butikkene. Vi henter varen og setter den i bilen for deg, du betaler om ønskelig via Vipps, sier Gill, og legger til at de tilbyr såkalt «Click & Collect», som skal gi en raskere handlel, og mulighet for å betale berøringsfritt.

- I tillegg har vi en kontinuerlig god informasjonsflyt til alle medarbeidere og følger rådene fra regjeringen, og FHIs anbefalinger til enhver tid, avslutter Gill.

Butikkgigantene tar nye korona-grep: - Har valgt å tone ned markedsføringen