TV-produksjoner rammes av korona-tiltak - har sendt ut permitteringsvarsel

Flere TV-selskaper må nå utsette produksjoner som følge av de nye anti-koronatiltakene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Som Kampanje skrev tidligere i dag, preges TV-bransjen av krisemøter og permitteringsvarsler etter at myndighetene innførte nye strenge tiltak for å forsøke å stanse spredningen av det nye koronaviruset.

- Dette er en stor, stor utfordring for norske produksjoner, sa lederen for Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, til Kampanje tidligere i dag.

Les mer: Krisemøter i TV-bransjen - varsler permitteringer

Et av produksjonsselskapene som rammes er Monster, som er eid av Nordic Entertainment Group.

- Vi tar en risikovurdering på alle produksjoner og ser på om det er produksjoner som må pauses eller produksjoner som ikke blir noe av, sier Monster-sjef Ingvild Daae til Kampanje.

- Foreløpig gjør vi alt vi kan for å levere til de avtalene vi har og er naturlig nok i tett dialog med samarbeidspartnere.

Monster sendte ut sitt første permitteringsvarsel torsdag kveld for «What happened in Oslo», som er en samproduksjon mellom TV 2 og Netflix, hvor også det israelske produksjonsselskapet Drama Team er involvert.

- 26 har fått permitteringsvarsel. Den har siste innspillingsdag i Norge 20. mars, så det er fem opptaksdager som blir skjøvet på.

- Er det mulig å drive TV-produksjon med én meters avstand til hverandre?

- Det må la seg gjennomføre. Det ber vi alle om hos oss. Veldig få sitter på kontoret, og de som er i produksjon har fått de retningslinjene. I utgangspunktet forsøker vi å minske opptakene og beholde sikkerheten for de som jobber hos oss. Vi skal være med på den solidariske dugnaden, sier Daae.

Kan ramme «71 grader nord»

Også for Nordisk Film TV har tiltakene fått konsekvenser.

- Vi gjør løpende vurderinger på alle programmer og forsøker å unngå kanselleringer. Vi vil heller snakke om utsettelser og finne løsninger for å levere programmer i tide, sier Nordisk Film TV-sjef Erlend Hernø Røeggen.

- Har dere utsatt noen produksjoner?

- Vi har valgt å utsette én produksjon for en utenlandsk kanal, som vi skulle skyte i vår, hvor risikoen er for stor. I samarbeid med kanalen har vi valgt å flytte den over jul. Det er et inntektstap for oss.

Nordisk Film TV står blant annet bak «Alle mot 1», som skal sendes direkte på NRK1 førstkommende lørdag, dog uten publikum i salen. Samtidig forbereder de seg på opptakene til en ny sesong av «71 grader nord», som han erkjenner er i en viss fare.

- Der legger vi hele tiden nye planer. Det er en dreven gjeng som jobber med den, sier han.

På kanten:

Nordisk Film TV-sjef Erlend Hernø Røeggen forbereder ny sesong av «71 grader nord», men innspillingen kan henge i en tynn tråd dersom ikke situasjonen bedrer seg innen kort tid. Foto: Privat

Splitter ansatte i «God morgen Norge»

Mastiff-sjef Jostein Olseng har foreløpig unngått permitteringsvarsler. De har heller ikke utsatt noen av produksjonene sine, som blant annet inkluderer «God morgen Norge», «Åsted Norge» og «Paradise Hotel».

- Vårt fokus er å levere produksjonene som normalt. Og vi har gjort flere tiltak for at vi skal kunne fortsette å gjøre det. Vi har nesten hele bedriften på hjemmekontor og har lagt opp til at så mye som mulig av arbeidet skal gjøres hjemmefra. Noen må selvfølgelig på jobb for å gjøre jobben sin, men vi passer på at folk ikke sitter for tett på hverandre.

Allerede fra mandag holdt Mastiff studiostaben i «God morgen Norge» helt adskilt fra resten av redaksjonen.

- For de som ikke kan ta hjemmekontor, er et lagt opp til forskjellige tiltak sånn at man i størst mulig grad kan slippe å ta kollektivtransport. 

Han forklarer at de forsøker å unngå for mye nærkontakt. 

- Når det er så få folk på jobb samtidig, som det er nå, er det mulig for folk å holde avstand.

- Også foran kamera?

- Vi er svært beviste på dette og har et fokus på å holde mest mulig avstand også foran kameraet, selv om det ikke alltid er mulig å holde en meters avstand i studio.

Justerer planene for «Idol»

Pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 forteller at de gjør alt de kan for å holde TV-produksjonen i gang.

- Vi har en viktig samfunnsrolle nå og har fullt fokus på å sende løpende nyheter på TV 2 Nyhetskanalen, på tv2.no og selvsagt våre hovedsendinger på TV 2 hver kveld, sier han til Kampanje.

- Når det gjelder sporten så justerer vi sendeskjemaene løpende, sett i lys av de sportseventene som løpende avlyses rundt om i Europa.

Underholdningsprogrammene til TV 2 går på lufta som normalt, selv om de har valgt å droppe publikum på studioproduksjooner.

- Om dette vil få påvirkning på fremtidige innspillinger som skal sendes på TV 2 senere, er for tidlig å si noe om. Der har vi en løpende dialog med alle eksterne produksjonsselskaper, sier Dahl.

- Hvordan ivaretar dere helsen til de som jobber med TV-produksjoner samtidig som dere begrenser smittefaren?

- Dette har vi allerede jobbet med i flere uker, og innført en rekke tiltak for å sikre drift av TV 2, samtidig som vi ikke bidrar til økt smittespredning. Siden torsdag har alle som kan jobbe fra hjemmekontor, jobbet hjemmefra. Så det er kun de som fysisk må være i våre lokaler i Bergen og Oslo som nå er på jobb.

Regelen om å holde én meter avstand til hverandre, kommer til å bli opprettholdt også under den første semifinalen av «Idol», ifølge Dahl.

- I våre lokaler er det nå ingen som sitter tett inntil hverandre. Det skal være størst mulig avstand mellom den enkelte medarbeider som er på jobb til enhver tid. Dette vil vi også gjennomføre, blant annet under neste ukes livesendinger under «Idol», hvor vi nå justerer planene for sendingen slik at nødvendig avstand kan holdes mellom dommere, programleder og deltakere og generelt blant crewet.

 

TV-produksjoner rammes av korona-tiltak - har sendt ut permitteringsvarsel