Krisemøter i TV-bransjen - varsler permitteringer

- Dette er en stor utfordring, sier lederen for Produsentforeningen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Myndighetenes skjerpede tiltak for å forsøke å stanse spredningen av det nye koronaviruset covid-19 får også konsekvenser for produksjonen av norske TV-programmer. Foruten et forbud mot arrangementer på over 50 personer, har myndighetene også lagt ned et forbud mot alt av kulturarrangementer, idrett og alle virksomheter i serveringsbransjen som ikke kan opprettholde én meters avstand mellom gjestene.

Alle som kommer til Norge fra land utenfor Norden, må umiddelbart i 14 dagers karantene.

Leder for Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, som organiserer landets produksjonsselskaper, ser flere utfordringer for produksjonsselskapene i lys av tiltakene.

- Ja, definitivt, for det er veldig vanskelig å vite om man kan gå videre med produksjonene eller ikke i tråd med rådene som er kommet fra myndighetene, som både går på antall personer som kan være samlet på en arbeidsplass og at de som skal skal være hjemme, sier Kringstad til Kampanje.

Hun forteller at de mange av medlemmene til Virke Produsentforeningen nå sender ut permitteringsvarsler for å være på den sikre siden. Man har i utgangspunktet 14 dagers varslingsplikt og en periode på 15 dager der arbeidsgiveren må utbetale lønn ved permitteringer.

- Dette er en stor, stor utfordring for norske produksjoner.

- Er det mulig å etterleve rådene fra myndighetene i TV-produksjonsbransjen?

- Det må jo hver enkelt produksjon se på, det er sikkert noen oppgaver som kan gjennomføres, og andre ikke. For store studioproduksjoner har man tatt vekk alt av publikum. Jeg tror vi kommer til å se mye permitteringsvarsler.

Både NRK, TV 2 og Discovery opplyste denne uken om at de dropper publikum under innspillingen av programmer som «Nytt på nytt», «Idol» og «Praktisk info».

Les mer: TV 2 og TVNorge med nye koronatiltak: - Har satt inn beredskapsstab

Ett av spørsmålene Kringstad ikke har et umiddelbart svar på, er om man holde én meters avstand til hverandre også i TV-produksjoner.

- Det er litt av utfordringen her, hva er råd og hva er instruks. Men vi er i en krisetilstand og da må vi følge alle de rådene myndighetene gir, og det ønsker vi også å gjøre.

- Hva gjør dere for å sikre helsen til de som jobber med TV-produksjoner og for å begrense smittefaren?

- Vi sørger for informasjon og råd til medlemmene våre. Nettsidene våre oppdateres fortløpende med informasjon, og vi sender også ut tilpasset informasjon til enkelte medlemsgrupper. Vi instruerer ikke produsentene om hvordan de skal innrette hver enkelt produksjon, men vi gir råd til alle som tar kontakt med oss så godt vi kan.

Discovery i krisemøter

I Discovery sitter de i dag i krisemøter med produksjonsselskapene de jobber med.

- Vi skal ha møter gjennom hele dagen med produksjonsselskapene vi samarbeider med for å se på om vi har riktige tiltak på plass, om det er endringer som må gjøres, og om vi klarer å opprettholde drift av produksjoner, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride til Kampanje.
 
- Må man nå ha én meter avstand mellom hverandre i TV-produksjoner?
 
- Det er helserådene, og det er dem vi må forholde oss til.

Et av rådene fra myndighetene til nordmenn er å reise hjem så snart som mulig dersom man befinner seg i utlandet. Discovery har allerede hentet hjem  en delegasjon på ni stykker som har dekket golf i Florida.
 
- Har dere utsatt innspillingen av neste sesong av «Ex on the Beach»?

- Vi er et stykke unna innspilling av ny sesong, og alle produksjoner er i løpende vurdering. Vi er nødt til å gjøre det vi kan for å forhindre smittespredning og forholder oss til det myndighetene til en hver tid anbefaler, samtidig som vi ser på hvordan vi best mulig kan opprettholde drift. Men slik situasjonen er nå, er det sannsynlig at det blir endringer for flere av produksjonene, sier McBride.

Dramatiske dager:

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, forteller at de tar løpende avgjørelser på en rekke produksjoner i dag.

Krisemøter i TV-bransjen - varsler permitteringer