Burger King øker kjennskapen etter muggburger: - En av årets mest omtalte kampanjer

Nye undersøkelser viser at kampanjen er blitt en snakkis.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det er nå gått over en uke siden Burger King lanserte mugg-kampanjen. Reklametoppene Kampanje snakket med, Christian Steen i The Oslo Company og Bente K Kvam Kristoffersen i Trigger, var begge positive til kampanjen. Men ikke alle har latt seg overbevise. Markedsføringsguru Mark Ritson var ikke like imponert. Ritson, som torsdag gjestet Kampanjes store konferanse Merkevaredagen på Grand Hotel, mener den avskyelige burgeren ikke er god reklame. 

- Å vise en ekkel, muggete utgave av ditt helteprodukt for å treffe forbrukeren er, tro det eller ei, en skikkelig dårlig ide, sier Ritson som har lagt ut et eget innlegg på sin Linkedin-profil.

Nå har Polling & Statistic AS gjennomført en undersøkelse for å teste effekten av reklamen. Undersøkelsen er gjennomført i perioden 21. til 24. februar og har 300 respondenter.

Resultatene fra undersøkelsen til Polling & Statistics viser blant annet at av alle som er eksponert for reklamen så er det 40 prosent som vet at Burger King er avsender. Samtidig tror 12,3 prosent at reklamen er laget for McDonalds.

- Hva syntes du om kampanjen?

- Jeg tror ikke jeg skal gå rundt å mene så mye om kampanjen, men jeg syntes det er vågalt personlig, sier tidligere Ipsos-sjef, Pål Listuen, som i dag har startet sitt eget analyseselskap.

Les også: Burger Kings mugg-burger vekker oppsikt i bransjen: - Bryter med alle regler

Flere tror Burger King er sunnere enn McDonalds

Pollling & Statistics har latt utvalget vurdere både uavhengige og avhengige variabler knyttet til Burger King (og andre kjeder) før og etter at utvalget er blitt eksponert for Whopper-reklamen. I etterkant har svarene blitt sammenlignet for å se om muggburgeren har styrket eller svekket respondentes vurderinger, og Polling & Statistcs kom da frem til disse resultatene:

  • Kjennskapen vedrørende Burger Kings konserveringsmidler er gått opp åtte prosentpoeng
  • Vurderingen av Burger King som sunnere enn McDonald's har gått opp fire prosentpoeng
  • Burger King som favoriserte fastfoodrestaurant har gått opp tre prosentpoeng


Listuen i Polling & Statistic forteller om bakgrunnen for undersøkelsen som er laget av prosjektleder Jonas Eilertsen.

- Vi er nemlig i oppbygningen av et panel og da må vi ha noen undersøkelser til vi er helt klare, sier Listuen til Kampanje.

- Jobber dere med Burger King eller McDonalds?

- Nei. Vi har ingen kommersiell interesse i McDonalds eller Burger King, men vi har kommersiell interesse i at reklamekampanjer bør testes på generelt grunnlag, sier Listuen.

- Responsen har vært overveldende

Markedssjef i Burger King, Heidi Moss, sier at responsen på kampanen har vært overveldende.

- Responsen på Moldy Whopper har vært overveldende. Undersøkelsen Kampanje viser til bekrefter at vi har nådd igjennom med budskapet vårt om at vår Whopper er helt uten kunstig konservering, farge og smak. Det er viktig å huske at dette var en kort kampanje med begrenset dekning. Likevel er «Moldy» blitt en av årets aller mest omtalte kampanjer. Det er vi selvfølgelig veldig stolte av, sier Moss til Kampanje.

- Det viktigste for oss var å vise at våre produkter har en naturlig nedbrytning, og som vist i kampanjen, kan dette være en vakker side av det å kun bruke naturlige ingredienser, legger hun til. 

- Er konserveringsmidler noe kundene deres er veldig opptatt av siden det er fokuset for kampanjen?

- Ekte mat basert på friske og naturlige råvarer er noe vi i Burger King har hatt med oss siden starten i 1954, og også noe vi merker at stadig flere engasjerer seg i, svarer Moss.

- Er dere fornøyd med at kjennskapen vedrørende konserveringsmidler er gått opp åtte prosent eller er tallet litt lavt med tanke på at budskapet er så spisset?

- Siden kampanjen varte såpass kort er vi godt fornøyd med den økte kjennskapen til at vi bruker rene råvarer. Kanskje får dette en større plass i kommunikasjonen vår fremover, sammen med andre viktige egenskaper som at Whopper flammegrilles, sier Moss.

Fornøyd med responsen:

Markedssjef i Burger King, Heidi Moss, kaller muggburgeren en av årets mest omtalte kampanjer.

- Viktig å opplyse kundene

Kampanje har vært i kontakt med McDonalds for å høre deres tanker om Burger King-kampanjen.

Markeds og kommunikasjonsdirektør i McDonalds' norske selskap Food Folk Norge, Mette Vonen, skriver følgende til Kampanje:

- Dette er en modig kampanje fra Burger King, det å knuse myter og opplyse kundene om hva maten inneholder er viktig for aktører som oss. Vi lager våre hamburgere av 100 % rent norsk storfekjøtt, uten noen tilsetninger. All informasjon om innholdet i våre produkter ligger lett tilgjengelig på vår hjemmeside. Dette fordi vi er stolte av maten vår, men også fordi vi tilbyr kundene mulighet til å tilpasse hamburgerne med det det tilbehøret de liker best. En tur til McDonald’s er alltids noe å se frem til og vi anbefaler alle våre kunder å spise hamburgerne rykende ferske; de smaker best da!

Les også Knut Kristian Haugers kommentar i kjølevannet av Burger King- og SAS-kampanjene: - Norske reklamebyråer tør mindre enn i Sverige og Danmark 

Ipsos: - Folk prater om kampanjen

En annen undersøkelse Kampanje har fått tilgang på, utført av Ipsos, viser at Burger King har fått folk til å prate om kampanjen.

- Hvis hovedmålet var å få folk til å snakke om kampanjen og merkevaren, kan Burger King kalle muggburgeren en stor suksess. 73 prosent er enig i a de har større sannsynlighet til å vurdere Burger King som en merkevare folk vil snakke om, samtidig som 57 prosent tror folk vil snakke om kampanjen, skriver Adam Sheridan, global sjef for produkt og innovasjon, Ipsos Creative Excellence.

Sheridan skriver videre at når det gjelder endret forbrukeradferd er ikke resultatet like positivt.

- Kortsiktig valg og assosiasjon med langsiktige valg viser begge lav potensiell effekt for merkevare, skriver Sheridan.

Burger King øker kjennskapen etter muggburger: - En av årets mest omtalte kampanjer