Full stans i TV 2-omsetning - nå jager Sandnes ny tv-milliard

Har satt seg tøffe mål med TV 2 Sumo. Tallene får du her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Norges største kommersielle tv-kanal la denne uken frem et overskudd før skatt på 333 millioner kroner. Det var en klar bedring for TV 2-sjef Olav T. Sandnes, som på samme tid fjor, fikk et resultat preget av nedbemanninger, store sportsmesterskap og salg av produksjonsenheten OB Team. Tilsvarende resultat den gangen endte på 116 millioner. 

Les også: TV 2 øker overskuddet med over 200 millioner

- Resultatene i 2016 var preget av den store restruktureringen vi gjorde da. I tillegg er 2017 et år hvor vi ikke har store mesterskap som koster mye penger. Vi opplever at dette er et resultat som reflekterer en sunn økonomi, sa TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør, Olav T. Sandnes til Kampanje.  

Men mer bekymringsfullt er det nok at omsetningen i kanalen ikke vokser lenger, etter at TV 2 i alle år har vært en vekstbedrift. TV 2 selv meldte om en omsetning i 2017 på 4,25 milliarder kroner - en vekst på fattige 0,1 prosent sammenlignet med 2016.

I 2016 satte TV 2 omsetningsrekord etter å ha vokst med nesten ti prosent på inntektssiden.

Se video mer Olav Sandnes her (artikkelen fortsetter under filmen):

Skal ha 700.000 Sumo-abonnenter

TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier det ikke er noe mål for ham å vokse på omsetning «bare for omsetningsvekstens skyld». Han forteller Kampanje at det «er god vekst» både på Sumo og lineær-tv.

- Så hva kan du si om abonnementstallene til Sumo?

- Det vi kan si er at vi ved inngangen til 2018 hadde en rekordhøy abonnementsbase. Vi går ikke ut med eksakte tall og jobber med å forbedre tjenesten. Der Netflix gjør forbedringer av sin tjeneste i 220 land, gjør vi det for Norge. Men det forventer vi ikke at seerne skal bry seg om. De forventer den beste kvaliteten uansett. I 2017 og 2018 har vi hatt veldig fokus på forbedringer av brukervennligheten på tjenesten.

TV 2 splitter ikke opp tall på enkeltområder, men etter det Kampanje kjenner til så har en TV 2 en reklameomsetning på rundt 2,2 milliarder kroner og det er neppe her veksten til TV 2 vil komme i fremtiden – i hvert fall ikke lineært.

Veksten i TV 2s inntekter skal komme på fra strømmetjenesten TV 2 Sumo der Sandnes i dag har en omsetning på rundt 620 millioner kroner etter hva Kampanje kjenner til er målet her å bikke én milliard i inntekter i 2020. På veien dit skal TV 2 Sumo omsette for over 900 millioner kroner i 2019 

- Alle kan nå et måltall dersom man senker prisen.

Brukertall vil altså ikke TV 2-sjefen oppgi hva gjelder antall Sumo-abonnenter, men høsten 2016 da TV 2 la frem sin 2020-strategi var et av målene å tredoble antall abonnenter fra abonnementsmassen den gang til over 700.000 abonnenter. 

- Er du nærmere målet om å tredoble antallet abonnenter på Sumo?

- Ja, vi jobber i den retningen.

Selv om Sandnes nærmer seg målet, er det fortsatt lang vei frem, og kanalen utfordres av stadig mer aggressive tv-distributører som baker inn internasjonale strømmetjenester som HBO, Paramount+ og Fox+ i sine tv-univers.

Det har blant annet bidratt til at en tjeneste som HBO har skutt rekordfart og er i ferd med å passere TV 2 Sumo på daglig dekning.

Slik Kampanje kjenner abonnementsutviklingen i TV 2 Sumo lå den i snitt på rundt 320.000 abonnenter i 2017. Store gratiskampanjer mot slutten av fjoråret skal imidlertid ha sendt abonnementstallene oppover, men gratisabonnentene forsvinner ofte like raskt som de kommer. 

Les også: HBO Nordic har tatt «bakveien» inn i norske hjem - puster TV 2 i nakken

Les også: Altibox-overskudd på nesten 500 millioner - vokser med HBO i tv-pakken

- Er en tredobling fortsatt realistisk?

- Alle kan nå et måltall dersom man senker prisen. Men det er ikke slik vi skal nå målet vårt. Vi må sikre at vi er på de plattformene der brukerne, seerne og nordmenn flest er. Det er det som er viktig og derfor setter vi oss ambisiøse mål på strømmetjenester både alene og i partnerskap.

Jeg tror folk synes det er litt kult at ikke pengene går til en fisker på Møre eller en reder på Kypros. Olav Sandnes

- Hentet noen av de beste folkene på markedet

Rett før jul ansatte TV 2 en rekke nye ansatte som skulle jobbe med TV 2 Sumo. Opp mot 30 nye personer skulle hentes til kanalen i en helt ny type stillinger som gikk på alt fra utviklere, analysefolk, designere, UX, CRM og markedsføring.

Les mer: Ansettelses-boom i TV 2 etter tidenes nedbemanning - så mange skal jobbe i Sumo

- Det er spennende å se at vi klarte å hente noen av de beste folka på markedet til både Oslo og Bergen.

- Ble det dyrt?

- De har den lønna som markedet krever at de skal ha.

- Overrasket over hvor høyt markedsprisen ligger på denne type kompetanse?

- Vi ser at det er mer enn bare lønn som betyr noe for denne typen millennials som de kalles og jeg tror mange synes det er spennende å jobbe for en stor medieaktør og til syvende og sist for en virksomhet som har en stiftelse i ryggen der overskuddet vårt deles ut til reinvesteringer i mer medier eller til veldedige forhold. Jeg tror folk synes det er litt kult at ikke pengene går til en fisker på Møre eller en reder på Kypros.

- Når tror du Amazon kommer?

- Det vet sikkert Kampanje like bra som meg, men det ville overraske meg om ikke Amazon kommer til det nordiske markedet. Det er interessant for da kommer det medieaktører med en helt annen logikk. De driver ikke medier av publisistiske hensyn og skal heller ikke ha lønnsomhet på det området isolert. De skal ha det som en del av det å etablere en handelsplattform: Det blir i hvert fall ikke kjedelig fremover, sier Sandnes.

Slik har det norske strømme-tv-markedet utviklet seg det siste åretHBO nærmer seg Sumo

Strømmetjeneste Markedsandel i % Endring i %-poeng
Netflix 52 + 9
TV 2 Sumo 24 + 9
HBO Nordic 22 + 10
Viaplay 21 + 7
Dplay 7 -

TV 2-omsetningen flater ut

Full stans i TV 2-omsetning - nå jager Sandnes ny tv-milliard