- Vi sa i fjor at vi skulle bli flinkere, og det har vi klart

Knalltall fra Fjeldheim & Partners. Se tv-intervju her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Stemningen er langt bedre på Vulkan i lokalene til Fjeldheim & Partners i år. For da 2015-tallene til byrået ble kjent over sommeren i fjor, måtte byråleder Ståle M. Østhaug notere seg et resultatfall på 62 prosent.

Les også: Brattere for Fjeldheim & Partners

- 2015 ble et omstillingsår. Vi ser nå at våre grep har virket og 2016 ble langt bedre, erkjenner Østhaug.

Omsetningen økte fra i underkant av 80 millioner kroner i 2015 til 108 millioner kroner i 2016 - det tilsvarer en vekst på 35 prosent. Byråinntekten økte med 17 prosent til 74,6 millioner kroner. Men enda hyggeligere er nok resultat før skatt, som endte på 17,5 millioner kroner. Dette er en økning på hele 74 prosent fra 2015-resultatet på 10 millioner kroner. Dette gir en driftsmargin på 23 prosent, noe som er blant bransjens høyeste.

- Hva har dere gjort for å kunne snu skuta såpass som dere har gjort?

- Vi sa i fjor at vi skulle bli flinkere, og det har vi klart. Blant annet har flere jobbet med new biz og tatt dette virkelig på alvor. Så nå har vi fått en new biz-drevet kultur, forteller han.

Se videointervju med Ståle M. Østhaug som utdyper hvordan byrået gikk frem under omstillingen (artikkelen fortsetter etter videoen)

Jeg tror faktisk ikke det er så kult å jobbe i reklamebransjen lenger, når det største hvert år er å feire seg selv med blyanter. Tomm Fjeldheim, gründer

- Jeg er veldig opptatt av kultur

Det som skulle bli opphavet til Fjeldheim & Partners, var byrået Clarion IMP som Tomm Fjeldheim startet i 1990 sammen med Jan Rolland. Etter hvert ble dette til Fjeldheim & Partners.

Les også Kampanjes profilintervju med Tomm Fjeldheim fra 2014 her. (abonnement): - Toppen av frekkhet

Byrået har alltid valgt å stå litt utenfor bransjefellesskapet og gründer Fjeldheim forklarte det slik;

- Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har vært forundret over bransjens umåtelige evne til å feire seg selv heller enn kunden. Jeg tror faktisk ikke det er så kult å jobbe i reklamebransjen lenger, når det største hvert år er å feire seg selv med blyanter. Det blir jo vanskelig å ta alvorlig. De driver mer med kreativitet enn å gjøre en god jobb for kundene. Det er en bransje som sliter. Jeg tror flere byråer bør bli modigere og prøve å forstå hele kundens liv, sa han  til Kampanje den gangen.

I 2015 solgte Fjeldheim aksjene sine i byrået til Østhaug og Stuart Granlund-Jones.

Blant andre grep som er tatt i 2016 for å snu skuta, er et aktivt grep for å bygge en god bedriftskultur.

- Jeg er veldig opptatt av kultur, det er noe jeg har tatt med meg fra min tid i Dinamo. Så her er det allmøte hver måned. Jeg er overbevist om at ingen kan bli over-informert, så her får alle en innføring i rikets tilstand.

Byrået har også satt seg et mål; nemlig at de skal være «markedets hyggeligste og mest spennende tverrfaglige miljø for digitale og fysiske kommunikasjonsløsninger». Men dette gjør de ikke for å bli enda flere ansatte, forteller han.

- Når jeg treffer andre reklamebyråsjefer spør de; «Hvor mange har dere blitt nå, da?», som om det er det eneste parameteret som gjelder. Vi måler ikke suksessen på antall kunder eller antall hoder, men hvor god jobb vi kan gjøre for kundene og hvilke folk vi kan gi lyst til å jobbe her. Vi er nok ikke så veldig mye flinkere enn andre. Men vi er nok mer hyggelige, spennende og løsningsorienterte enn andre, sier han med et smil.

Det siste året har byrået «breddet seg» og har jobbet med å få en mer diversifisert portefølje.

- Vi jobber stadig med å forsterke denne trenden. Samtidig har vi blitt et mer digitalt byrå og ser at vi er bedre rustet for fremtiden på den måten. Dette har også reflektert seg i rekrutteringen, og vi har fått flere medarbeidere med digital kompetanse, sier han.

Østhaug erkjenner at bedriftskulturen i byrået kanskje står noe i kontrast til den urbane lokaliseringen på Vulkan i Oslo.

 - Alle kan starte et byrå, men å lage en kultur er vanskeligere. Når vi rekrutterer er det derfor viktig at de som ansettes, passer inn. Vi har nok veldig mye damer – og mange fra bygda, sier han.

- Hvorfor mange fra bygda?

- Det har kanskje noe med lynnet å gjøre. Byfolk kan av og til være litt «Morn du!». Men når det er sagt, kan det nok diskvalifisere oss noen ganger, tror han.

- Hvordan da?

- Vel, at vi ikke oppleves kule nok… Men når de kjent med den kompetente og inkluderende gjengen vår, finner de det ut, sier han selvsikkert.

Når jeg treffer andre reklamebyråsjefer spør de; 'Hvor mange har dere blitt nå, da?', som om det er det eneste parameteret som gjelder. Ståle M. Østhaug

Reagerer på kunder som tenker kortsiktig

Til Kampanje forteller Møystad Østhaug at det er én ting han forundres over; annonsører som ønsker å jobbe med merkevaren sin, men som tenker kortsiktig.

- Når jeg en sjelden gang drar på seminar for faglig påfyll, møter jeg annonsører som snakker om langsiktighet, bærekraft og strategisk veivalg. Men straks de bytter jobb, er det første de gjør å bytte byrå. Er det langsiktig? Ofte er det slik at så fort det er nye koster i ledelsen, byttes det reklamebyrå. Men de kundene som har vært lengst hos sine byråforbindelser, er de som gjør det best. Se for eksempel på Elkjøp og XXL - som begge har vært mange år hos Schjærven. Med stor suksess.

I februar ble det kjent at sportskjeden Gresvig forlater Fjeldheim & Partners etter knappe fire år som kunde i byrået.

- Vel, Gresvig er på vei mot et taktskifte. Med en ny ledelse blir det ny konkurranse, sånn er det. Men vi har ingen horn i siden til Gresvig.

Les også: Gresvig bytter byrå - legger reklame-millionene hos SMFB

Men byrået har også kunnet notere seg nye kunder og suksess-oppdrag fra eksisterende kunder. Blant prosjektene han ønsker å trekke frem,  nevner han lanseringen av Jo Nesbø-boka «Tørst». Her sto Fjeldheim & Partners for bokomslag for forlaget Aschehoug og all markedskommunikasjon i alle kanaler samt butikkelementer for butikkjeden Ark.

I februar kunne Kampanje skrive at Fjeldheim & Partners hadde vunnet bilprodusenten Kia som kunde.

Les også: Fjeldheim & Partners tar rattet i Kia

- Når kommer navnet på byrået til å endres, da?

- Vi har ingen planer om å endre navnet. Så lenge navnet står for de samme verdiene som før, er det greit.

- Er dere optimistiske for fremtiden?

- Vi ser positivt på fremtiden og har mange entusiastiske medarbeidere med litt annerledes bakgrunn som bidrar hver dag til å gjøre F&P til et bedre selskap og enda mer fornøyde kunder. Det eneste vi kan ønske oss nå er en kjede til på kundelisten og der har vi både byggevarer, sport og elektronikk i kikkerten, sier Østhaug lurt.

Reklamebyrået Fjeldheim & Partners øker resultat og omsetningVokser på alle linjer

Fjeldheim & Partners 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 108 80 + 35
Byråinntekt 74,6 63,8 + 17
Driftsresultat 17, 9,2 + 85,8
Res. før skatt 17,5 10 + 74,1

Alle tall i MNOK. 

- Vi sa i fjor at vi skulle bli flinkere, og det har vi klart