Try sikrer seg Innovasjon Norge-avtale verdt opp mot 80 millioner kroner

Fem byråer har kjempet om prestisjeoppdraget.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nærings- og fiskeridepartementets forlengede arm inn i næringslivet har de siste månedene vært på jakt etter et reklamebyrå som kan bygge Innovasjon Norges posisjon på hjemmemarkedet.

Ifølge selskapets egne tall oppfatter kun 42 prosent av det norske næringslivet Innovasjon Norge som en relevant samarbeidspartner. Den nye avtalen har som mål å øke denne andelen.

- Vi trenger å vise bedriftene at vi er en langsiktig partner for store deler av næringslivet. Vi er kjent for å finansiere gründere, men har en rekke tilbud for bedrifter som skal vokse og skalere, vi har finansiering, kompetanse-, nettverks- og posisjoneringstjenester, har spesialrådgiver kommunikasjon i Innovasjon Norge, Kjetil Svorkmo Bergmann, tidligere uttalt til Kampanje.

Les mer: Innovasjon Norge legger ut på ny byråjakt - skal bygge omdømme for opptil 80 millioner kroner

Droppet case-oppgave

Nå er det klart at det blir Try som får denne jobben. De danker ut Maverix, Ahead Group, Knowit og Oceans, som alle har levert tilbud på kontrakten.

Try har levert det beste tilbudet både når det kommer til de to kriteriene «kvalitet på leveranse» og «kompetanse og erfaring», som teller 40 prosent hver. Pris teller 20 prosent og her har Try levert det nest beste tilbudet, bare hårfint bak Maverix.

- Er dere fornøyd med interessen for avtalen?

- Ja, det kom fem gode tilbud fra fem fine firmaer, så det er vi fornøyde med, sier markedsdirektør Helene Friis i Innovasjon Norge.

Hun forteller at Try peker seg ut både med tanke på innhold og teamsammensetning.

- De skilte seg også ut på måten de presenterte dette på, uten at jeg kan gå i detalj på dette. 

En av hovedoppgavene til Try blir å øke kjennskapen til hva Innovasjon Norge kan bidra med for at bedrifter skal vokse.

- Hva er grunnen til at flere ikke tenker på Innovasjon Norge som en aktuell samarbeidspartner?

- Vi er kanskje mest kjent for å være en bank, og så er vi så mye mer enn det. Vi har kompetanse, kapital, posisjonering og nettverk som våre pillarer, og så er det mest bankvirksomheten vår de fleste kjenner til.

Innovasjon Norge har ikke bedt byråene om å levere svar på en ny caseoppgave i anbudet. I stedet har byråene presentert eksempler på tidligere arbeid.

- Vi har lyttet til diskusjonen som har pågått om byråkonkurranser og vi gjorde det på denne måten også da Merkevaren Norge hadde pitsj. Da fikk vi positive tilbakemeldinger på at vi ikke misbrukte tiden til byråene på at de skulle løse oppgaver for oss, men heller vise hva de har gjort for andre i relevans opp mot våre behov, sier Friis.

- Gir dette dere et like godt bilde på hva byråene kan levere?

- Jeg synes det var veldig gøy å lese så mange caser hvor noen var kjente for meg og andre ukjente. Noen ganger når man skal svare på case for kunder man ikke samarbeider tett med, så sitter man på så lite informasjon at det er lett å bomme. 

- Veldig glade for å få økt tillit

- Vi er veldig glade for å få fornyet og økt tillit. Nå kan vi bruke alle fagsjangerne våre for å støtte opp om samfunnsoppdraget til Innovasjon Norge, sier nestsjef Sindre Beyer i Try.

Try Råd har tidligere hatt en kommunikasjonsavtale med Innovasjon Norge. Den nye avtalen skal erstatte både denne og separate avtaler innenfor design og videoproduksjon, og omfatter alt fra reklame- og innholdsproduksjon, til mediekjøp mot B2B-markdet og designtjenester, for å nevne noe.

Rammeavtalen har en maksimal verdi på 80 millioner kroner over fire år.

- Hvor mange i Try kommer til å jobbe med Innovasjon Norge?

- Det kommer sikkert til å variere. Det viktigste er at vi får jobbet på tvers av fagfelt for å bistå med prosjektene de har.

- Vi har tidligere skrevet at byråer strekker seg langt for å vinne frem i offentlige anbud. Hvordan synes du denne konkurransen har vært?

- Jeg opplever at dette var en veldig ryddig prosess hvor de hadde forutsigbare rammer og kriterier, og hvor man ikke ba om for mye fra de deltakende byråene.

Kjøper reklame for 60 millioner i året

Den nye avtalen med Try kommer på toppen av avtalene Innovasjon Norge har med Los & Co om å bygge et «inspirasjonsunivers» som skal posisjonere norsk næringsliv utenlands og med Nord DDB om å lokke flere turister til landet gjennom reiselivsreklame for Visit Norway.

I tillegg har Innovasjon Norge en avtale med Maverix om innholdsproduksjon som strekker seg til neste år.

De faktiske reklame- og innholdskjøpene til Innovasjon Norge vil beløpe seg til rundt 60 millioner kroner i året når man tar utgangspunkt i disse fire avtalene, ifølge Kjetil Svorkmo Bergmann.

Omfanget har fått stortingsrepresentant og næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, til å reagere.

- Det er på tide at man tar en gjennomgang på om man trenger alle disse eksterne avtalene samtidig som man har ansatte inhouse som i stor grad jobber med de samme tingene, har han sagt til Kampanje.

Les mer: Reagerer på Innovasjon Norges reklamekjøp: - På tide å trekke i bremsene

Try sikrer seg Innovasjon Norge-avtale verdt opp mot 80 millioner kroner