Ny reiselivstopp skal lokke turister til «Billig-Norge»

Sjekk hvordan norges offisielle reiseguide legger opp markedsføringen som skal lokke turistene til Norge denne sommeren.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Sommeren nærmer seg med stormskritt og noen har sikkert ferieplanene klare allerede, men det gjelder nok ikke alle. Ei heller dem som bor lenger ned på kontinentet. Visit Norway, Norges offisielle reiseguide og en del av Innovasjon Norge, jobber med å få europeere til å legge ferien sin til Norge.

- Blir det en bra turistsesong for reisedestinasjonen Norge? 

- Ja, det tror vi. Vi har store forhåpninger til sommeren, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Aase Marthe Horrigmo

Hun forteller at de for en kort stund tilbake fikk resultatene fra reisebarometeret Innovasjon Norge gjennomfører. Det viser at interessen for Norge er rekordhøy. 

- Interessen for å reise til Norge er voksende. Det er ekstra gledelig å se at interessen for å besøke Norge er rekordhøy i mange markeder, spesielt i Tyskland, Sverige og Nederland, sier Horrigmo.

Hun forteller at reiselysten gjenspeiler seg i overnattingsstatistikken.

- Vi sammenligner oss med siste året før pandemien og da ser vi at vi har hatt en god vekst fra viktige markeder som Tyskland, Danmark og Frankrike, og fra Nederland har vi hatt en fantastisk vekst. Dette er markeder der vi over tid har arbeidet strategisk med å bygge reiselyst til Norge, sier Horrigmo.

- Har den svake norske kronen vært en del av årets markedsføring?

- Vi markedsfører ikke Norge som et billig reisemål. Det er ikke det vi er kjent for og selv med en svak kronekurs er ikke Norge et billigreisemål. Det er heller ikke slik at det at det er blitt billigere alene er en «reason to go», det må ligge et reiseønske i bunnen, sier Horrigmo og fortsetter:

- Samtidig har vi hatt noen aktiviteter som gjør folk oppmerksomme på at det er billigere å reise til Norge nå enn tidligere, og vi ser at det blir plukket opp i utenlandsk presse. Det er jo flott at det er mulig å få en rimeligere ferie til fantastiske Norge, sier Horrigmo.

Les også: Norsk reisereklame kåret til verdens beste: - Helt fantastisk å få anerkjennelse

Slik markedsfører Visit Norway norsk sommer i utlandet:

Vi markedsfører ikke Norge som et billig reisemål. Det er ikke det vi er kjent for og selv med en svak kronekurs er ikke Norge et billigreisemål. Aase Marthe Horrigmo, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge

- Kan være et «call to action»

Aase Marthe Horrigmo er tidligere forsker og konsulent og har også vært statssekretær, i henholdsvis Kommunal- og distriktsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Hun tok over jobben som reiselivsdirektør i Innovasjon Norge i fjor på denne tidene etter Bente Bratland Holm. Den nye reiselivsdirektøren slapp dermed unna reiserestriksjonene under pandemien i jobben, men sier fraværet av turister under koronaårene fortsatt har ettervirkninger. 

- Reiselivsnæringen var den næringen som kanskje ble hardest rammet av pandemien. Etter full stopp, så vi en gjennomsnittlig nedgang i internasjonal turisttrafikk på 34 prosent og 20 prosent i Europa i 2022, sier Horrigmo.

Hun viser til at Norge til sammenligning med Europa hadde et fall på 16 prosent for internasjonale ankomster.

- Det tyder på at Norge har kommet noe bedre ut av pandemien enn mange andre land. Det er likevel slik at vi ennå ikke har like mange utenlandske tilreisende som før pandemien. Heldigvis har flere nordmenn oppdaget at Norge er et flott ferieland, det har betydd at vi likevel fikk en vekst målt i antall i overnattingsdøgn i 2022, sammenlignet med 2019, sier hun.

Dette gjør henne optimistisk med tanke på Norge som reisemål.

- Selv om det er krig i Europa, politisk uro og at folk generelt har dårligere råd, så ser vi at det har vært en vekst i viktige markeder for Norge. Vi jobbet under hele koronaen med å vedlikeholde kjennskapen til Norge, og med gunstig krone og reiselyst så ser vi positivt på sommeren, sier Horrigmo.

Hun tror en svak norsk krone kan få turister som har vurdert Norge som reisedestinasjon, til å endelig hoppe på toget.

- Det kan være et «call to action» for de som drømmer om Norge, men som sitter på gjerdet. Nå er det ikke så dyrt som det pleier. Vi følger med på hvordan det vil slå ut, sier Horrigmo.

- Det er naturligvis ikke bare det som avgjør, men gunstig valutakurs er kunstig for reiselivet. Det kan være at man ser muligheten til å reise nå om man i tillegg har kunnskapen og kjennskapen til destinasjonen i bunn. Og det er det vi jobber med, legger hun til.

Les også:  Charterfeberen eksploderer i reiselivet - varsler «vanvittig» konkurranse om turistene

Reiselivsdirektør:

Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Aase Marthe Horrigmo, tror gunstig norsk krone kan hjelpe folk som har vurdert Norge som feriedestinasjon, men har valgt å ikke bruke det i markedsføringen.

- Kan påvirke ferieplanene når euroen står i 12 kroner

Selv om Visit Norway, på vegne av næringsdepartementet, i all hovedsak henvender seg til utlandet, så er Horrigmo spent på hvor mange nordmenn som vil benytte seg av eget land som årets feriedestinasjon.

- Det blir spennende å se hvor mange nordmenn som ferierer i Norge. Mange hadde norgesferie under korona. Norge har masse å by på, både for de som bor her og internasjonale turister, sier hun.

- Hvordan har turismen fra eget folk vært etter pandemien?

- Det er flere norske overnattinger nå enn før pandemien. Jeg tror folk har fått opp øynene for Norge, sier Horrigmo.

- Jeg håper det fortsetter, og jeg har troa på at flere vil reise i Norge i år, legger hun til.

- Tror du kronekursen kan bidra til det?

- Ja, det kan naturligvis påvirke ferieplanene når euroen står i 12 kroner. Det gjør noe med mulighetene. Norge er ikke et billig ferieland, men heller ikke så dyrt når man sammenligner det med andre land, sier Horrigmo.

Les også: Visit Norway inviterer turister til «space» i ny kampanje

PR-byrå spiller på flere strenger

Markus Eckbo Endresen, kundeansvarlig for Visit Norway i Trigger, forteller at de fremhever Norge som feriedestinasjon, fremfor den gunstige norske kronen.

- Vi kan få til mye, men vi kan ikke manipulere kronekursen, sier han.

- Hva har dere fokusert på i markedsføringen?

- Vi fokuserer ikke på én ting alene, men vi forvalter Norge som merkevare i en serie av kampanjer med ulike fokus. Folk er jo forskjellige, så vi må kunne spille på flere strenger og møte mange ulike behov, sier Eckbo Endresen.

Han forteller at de bygger kampanjene under en variasjon av motivasjonssegmenter, samtidig som de holder i enkelte store linjer som skal bygge merkevaren Norge over tid. Blant annet å posisjonere Norge som en bærekraftig reisedestinasjon.

- Det er et stort privilegium å få jobbe med å posisjonere Norge, og å definere hva verden tenker om oss. Det er mange muligheter i dette utgangspunktet. Man går aldri lei eller tom for idéer, sier Eckbo Endresen. 

Ny reiselivstopp skal lokke turister til «Billig-Norge»