Korona-nedgang for Visit Norway – nå skal nytt byrå få turistene tilbake til Norge

Maverix sikrer seg storkontrakt til en verdi av 50 millioner kroner. Visit Norway avslutter 12 år langt byråsamarbeid.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med koronapandemien herjende i store deler av 2020, ble fjoråret et katastrofalt år for reiselivet, noe som også kommer godt til syne på trafikktallene til Visit Norways nettsider rundt om i verden. Selv om de besøkende fra Norge økte med 34 prosent, falt trafikken samlet sett fra i overkant av 45,5 millioner sidevisninger i 2019 til 37,1 millioner sidevisninger i 2020, en nedgang på 18 prosent.

- Vi merket naturlig nok et betydelig fall i antall sidevisninger fra de internasjonalt besøkende. Men 2020 ble et år med dramatiske endringer for alle som jobber med reiseliv, sier Katrine Mosfjeld, leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway, til Kampanje.

Visit Norway ligger under Innovasjon Norge Reiseliv og skal ivareta det norske reiselivet og bidra til at både turister fra utlandet og nordmenn til legger ferien sin til Norge. Et viktig verktøy i så måte er nettportalen Visit Norways og mange nettsider på totalt 11 forskjellige språk og det er her trafikken altså har falt markant. 

I en NHO-rapport fra i fjor høst kom det blant annet frem at det samlede turistkonsumet falt med 41 milliarder kroner fra januar til august i 2020 sammenlignet med samme periode i fjor.  Nedgangen i turistkonsumet var størst blant utenlandske turister, med 68 prosent nedgang i perioden – fra 46 milliarder kroner til 14 milliarder kroner, ifølge analysen som er gjennomført av NHO for NHO Reiseliv.

Les også: NHO-analyse: Reiselivet har tapt 41 milliarder på koronakrisen

Nytt byrå skal drifte nettportalen

Parallelt med det krevende fjoråret gjennomførte Innovasjon Norge og Visit Norway flere store pitsjer hvorav den største av dem er valg av nytt byrå knyttet til drift av reiselivsportalen og innholdsproduksjon på alle de ulke nettsidene. Her var det det nye byrået Maverix som gikk seirende ut av byråkonkurransen. 

- Vi er glade for at så mange dyktige og høyt kvalifiserte tilbydere deltok i konkurransen om å bli vår webredaksjon de neste fire årene. Det var en virkelig hard og jevn konkurranse og der Maverix til slutt vant, sier Mosfjeld.

- Hvorfor Maverix?

- Maverix utmerket seg med svært godt grep om historiefortelling og med en spennende tilnærming til hvordan oppgaven skal løses som passer godt med vår strategi. Vi i Visit Norway bygger vår strategi rundt nettopp historier, vi har en distribusjonsstrategi etter modell fra mediehus. Nå ser vi fram til å få dem med på laget, slik at de med nye øyne og friske ideer sammen med oss kan spille de norske besøksnæringene enda bedre, sier Mosfjeld. 

Dermed avslutter Visit Norway og Innovasjon Norge et 12 år langt samarbeid. Making Waves var en av finalistene sammen med Los & co, Lions Communications og et byråmiljø som heter Transperfect.

- Vi gratulerer både Maverix med ny kunde og Visitnorway med et godt valg. Så ydmyke er vi. Vi er helt sikre på at det innholdet og de konsepter vi har bygget gjennom mange år vil bli forvaltet og utviklet godt videre. I byråsammenheng er det jo en bragd av Making Waves å ha forsvart vår posisjon hos Visitnorway i så mange år, men det er en tid for alt. Vi ønsker lykke til til Maverix og trøster oss med at når de lykkes - da lykkes vi, også, som innbyggere i verdens beste turistdestinasjon, sier kundedirektør Erik Jansson i Making Waves til Kampanje.

Andre byråsamarbeid som Visit Norway har i dag er med Trigger Oslo, mediebyrået Mediacom, Los & Co og Newslab. 

Bruker over 50 mill. på reklame

Totalt var det altså fem byråer som konkurrerte om oppdraget i finalen. Mosfjeld sier det alltid er med litt blandede følelser man bytter ut ett byrå med ett annet.

- Det er litt skummelt, men mest gøy. Også er det alltid trist å miste en så god leverandør som Making Waves, slik de har vært det i mange år, |også vil vi savne gode kolleger fra den nåværende redaksjonen i Making Waves, sier Mosfjeld.

- Blir jobben til Maverix å øke trafikken på nettsidene igjen?

- Det blir jo den store jobben, men det er viktig å si at det har vært et krevende år og selv med et beskjedent budsjett på PPC (pay per click, red. anm.)  i 2020, klarte vi ikke bruke opp budsjettet. Internasjonalt har folk rett og slett ikke tenkt på ferie, selv om vi hadde perioder med betydelig økning i søk i noen markeder noen uker i sommer. 2020 har ikke handlet om en markedssvikt, men systemsvikt. Men så er det heldigvis ikke svart for fremtiden, når vi nå har en vaksine på gang, sier Mosfjeld.

Av et budsjett på rundt 180 millioner kroner bruker Innovasjon Norge og Visit Norway 54,4 millioner kroner på utvikling og gjennomføring av kampanjer, innholdsproduksjon i alle kanaler og språk og mediekjøp.

- Sparte dere inn mye penger på markedsføring i 2020 på grunn av korona?

- Vi fikk et gigantisk budsjettkutt høsten 2019 og måtte både nedbemanne og omorganisere oss i 2020. Det har kostet penger, i tillegg til at vi fikk et utvidet oppdrag i 2020 med å markedsføre oss i Norge. Vi har ikke gjort noe mindre, men vi har snudd på de planlagte aktivitetene, fjernet noen og lagt til andre, for å kunne operere i pandemisituasjonen.

- En av pitsjene du bare skal vinne

Det er en stor avtale som nå går til Maverix. Den årlige rammen i byråkonkurransen Maverix gikk seirende ut av, er på 10-12 millioner kroner i året eller opp mott 50 millioner kroner over fire år.

Daglig leder i Maverix, Linda Nordheim, sier byrået nå er i full gang med å forberede seg til det prestisjetunge oppdraget og det som blir ett av byrået aller største kunder.

- Dette var en av de store pitchene du bare skal vinne, som er en innertier for et byrå som oss. Vi brenner for de gode historiene, og hvilken oppgave er det ikke å få gjøre det med Norge som merkevare. Jubelen stod i taket da beskjeden kom. Oppdraget treffer midt i Maverix sitt DNA, der vi kombinerer journalistisk og kreativ kompetanse. Vi gleder oss til å fortelle historier om mat, kunst, arkitektur, kultur og natur, sier Nordheim.

Bemanner opp desken med 15 stykker

Å få være med å løfte trafikken til Visist Norway sier Maverix-sjefen er intet mindre enn «en tillitserklæring».

- Reiseliv står vårt hjerte veldig nær. Når vi vet at www.visitnorway.com er en av landets største nettsteder målt i trafikk, er det en fantastisk tillitserklæring å få lov til å bygge dette videre inn mot hele verden. Sjeldent har det vært mer morsomt å delta i en pitsj. Ikke minst fordi vi merker at miksen av sterke journalister og kreative krefter sitter som en kule, sier Nordheim.

Nordheim sier Maverix nå skal bemanne opp en redaksjon som skal produsere innhold for Visit Norway som på det meste vil telle 15 personer og bestå av kjerneredaksjon på seks stykker.

- Vi har opprettet en avdeling og en internasjonal desk som skal betjene Visit Norway og flere av våre andre kunder med et økende internasjonalt nedslagsfelt, sier Nordheim.

Korona-nedgang for Visit Norway – nå skal nytt byrå få turistene tilbake til Norge