TV 2 jager HBO Max på strømmetoppen: - Markedet for strømming begynner å bli mettet

Analyseselskap tror det bare er et spørsmål om tid før TV 2 har landets nest største strømmetjeneste. Ferske strømmetall viser at TV 2 har passert Viaplay og Disney+.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Vi er fornøyde med tallene. Vi har bra medvind om strømmeprosjektet, så ja, vi er fornøyde.

Det sier kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, etter å ha sett de ferske strømmetallene til Kantars Forbruker & Media-undersøkelse.

I undersøkelsen kommer det frem at TV 2 Play, TV 2s strømmetjeneste, vokser med seks prosentpoeng dekning fra i høst. Per første kvartal 2023 oppgir nå 35 prosent av alle husstander at de har et TV 2 Play-abonnement.

- Det jeg kan si er at vi ser at seingen flytter seg til TV 2 Play, så mens lineærseingen går ned, går strømmetallene opp. Vi får nye kunder samtidig som folk finner mer av innholdet vårt på TV 2 Play, sier Rønningen som understreker at dette er en trend de har sett i lengre tid.

Tilsvarende tall i tredje kvartal i fjor var på 29 prosent. 

- Det er en del av «tyngdeloven» i TV-industrien. Nå flytter seerne seg mer over på strømmetjenester, sier Rønningen. 

Dermed har TV 2 med sin strømmetjeneste klatret fra en femteplass på listen over landets mest populære strømmetjenester opp til en tredjeplass, kun slått av Netflix og HBO Max. Netflix er fortsatt den klart største strømmetjenesten i Norge med en dekning på 60 prosent av alle husstander. HBO Max følger på andreplass med 38 prosent, men har ligget stabilt det siste året og TV 2 kapper dermed kraftig innpå. Med sin dekning på 35 prosent har TV 2 Play dermed lagt bak seg både Viaplay og Disney+ som kan vise til henholdsvis 34 prosent og 32 prosent dekning.

Les også: Rakettvekst for TV 2 Play – har lagt på seg med over 500.000 kunder på ett år

Fornøyd:

Kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, er fornøyd med veksten TV 2 Play kan vise til. Han mener en miks av lokalt og internasjonalt innhold er nøkkelen for å lykkes.

- Lett å kutte en strømmetjeneste eller to

På spørsmål om hva målsettingen for 2023 er vil ikke Rønningen være mer konkret annet enn at mediehuset sikter seg inn på å få høy oppslutning rundt TV 2 Play.

- Man kjenner konkurransen, men vi er opptatt av å lage en best mulig tjeneste hos oss. Det tror vi vil være tilstrekkelig, sier Rønningen.

- Dere klatrer på listene. Er dere fornøyd med «Topp 3» eller vil dere ta igjen Netflix?

- Netflix kom til verden litt plutselig, men nå har årene gått og de tradisjonelle kringkasterne har etablert sine strømmetjenester. I Norge har TV 2 en dominerende plass i dette markedet, det gjenspeiler seg i seingen på strømmetjenesten. Samtidig har Netflix nådd et tak, mens vi har vekst, sier Rønningen.

- Målsettingen er fortsatt vekst, men går det i dagens økonomi?

- TV-industrien over hele verden følger spent med på makroøkonomiske forhold og hvordan de slår ut på den enkelte husstands lommebok. Folk vil kjøpe strømmetjenester, men da må det være godt innhold for å ikke bli valgt bort, sier Rønningen.

Han mener svaret ligger i hvor god man er på innholdssiden.

- I en stram økonomi lett å kutte en strømmetjeneste eller to. Norge er i verdenstoppen på strømmetjenser per husstand, og vi nyter godt av at vi er i et rikt land hvor folk tar seg råd til strømmetjenser, sier han.

Les også: Medietopper kjemper om slankere lommebøjer - så mye penger bruker vi på strømming og avis

TV 2 inntar pallen på strømmetoppen

Netflix er ikke overraskende fortsatt Norges mest populære strømmetjeneste, men TV 2 Play vokser og har klatret fra en femteplass til en tredjeplass og tar kraftig innpå HBO Max. Kilde: Kantar. 

  • 60
    Netflix
  • 38
    HBO Max
  • 35
    TV 2 Play
  • 34
    Viaplay
  • 32
    Disney+

- Markedet begynner å bli mettet

Men ifølge Kantars nye måling er det nå for første gang en reduksjon i antall strømmetjenester folk abonnerer på. Etter mange år med vekst hadde nordmenn i første kvartal i 2023 i gjennomsnitt 2,6 abonnement, mot 2,7 abonnement i fjerde kvartal 2022. 78 prosent av befolkningen betalte for minst en tjeneste.

- Det blir kamp om hver eneste kunde. Man kan forvente at flere vil bytte tjenester oftere, at det blir økt deling av abonnement mellom ulike husholdninger og flere kan også ty til å bruke ulovlige IPTV-tjenester. 2023 blir derfor et svært spennende år for et turbulent strømmemarked, sier forskningsleder for medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter

Han tror likevel TV 2 snart vil passere HBO på andreplass og bli landets nest største strømmetjeneste bak Netflix.

- TV 2 Play har et bredt tilbud, inklusivt mye unikt, norsk innhold og nå har de også norsk fotball. HBO Max er foreløpig avhengig av sine store serier som «Succession» og folk vil i større gå inn og ut av abonnement med dem, sier han.

Tallene viser at HBO har en økning fra første kvartal i 2022, men de ligger flatt fra fjorårets tredje kvartal.

- Hva forteller den utflatingen og nedgangen på alle andre tjenester oss om markedet?

- Dette sier noe om at markedet for strømming begynner å bli mettet og modent i Norge, og det er vanskelig for nye aktører å komme inn. Videre begynner de som har stram økonomi og snu på krona og vurdere hvor mange strømmetjenester de har råd til, sier Futsæter. 

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Warner Bros. Discovery som står bak strømmetjenesten HBO Max uten å lykkes. 

Les også: Her er navnet på den nye strømmetjenesten til Warner Bros Discovery

Forbrukerøkonom:

Thea Olsen forteller at nordmenn rydder i økonomien sin, og at abonnement, både strømmeabonnement og andre abonnement, antakeligvis blir vurdert av Ola og Kari Nordmann. Foto: Danske Bank/Sturlason

Kutt i strømmetjenester gir mening

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, forteller at nordmenn på generelt grunnlag fortsatt opprettholder et høyt forbruk, tross rentehevinger, prisøkninger og inflasjon. 

- Det er ikke fordi vi kjøper mer varer og tjenester. Snarere tvert imot – vi kjøper færre varer og tjenester enn vi har gjort før, men prisveksten er med på å opprettholde det høye forbruket, sier Olsen. 

Hun forteller at nordmenn var flinke til å spare gjennom pandemien, men at vi nå har kommet til et punkt hvor økonomien og sparingen har kommet på et normalt nivå igjen. 

- Kantar forteller at folk med stram økonomi begynner å snu på krona og vurdere strømmetjenester. Hva tror du om det? 

- Det gir mening, og det henger sammen med at man begynner å rydde i egen økonomi. Det er fornuftig å gå gjennom abonnementene sine, sier Olsen. 

- Sitter det langt inne for nordmenn å kutte i underholdningstilbudene? 

- Det enkle svaret på det tror jeg er ja. Vi ser på statistikker at det er en vridning i nordmenns forbruk. Man bruker mindre penger på varer og mer på tjenester. Tjenesteforbruket holder seg på et høyt nivå, forklarer hun. 

TV 2 jager HBO Max på strømmetoppen: - Markedet for strømming begynner å bli mettet