Tjener mindre på reklameproduksjoner: - Var forberedt på bråstopp

Eier og styreleder i Einar Film og Fortellinger erkjenner at reklamebyråenes satsing på produksjon er «litt irriterende».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
En av landets største leverandører av reklamefilmproduksjoner, Einar Film og Fortellinger, holder koken, selv om reklamemarkedet så langt i år har holdt seg godt under kokepunktet.

- Vi gikk inn i året med noen store prosjekter og følte at vi var blant de privilegerte. I mars fikk vi en følelse av at det stoppet opp, men det varte ikke så lenge, sier eier og styreleder i Einar Film & Fortellinger, Guri Neby.
 
Resultatene for 2022 viser en omsetning på 92,3 millioner og et resultat før skatt på 1,9 millioner kroner. Resultatnedgangen på nesten tre millioner kroner skyldes blant annet investeringer i datterselskaper og en liten omorganisering, ifølge Neby.

- Vil dere holde samme nivå på omsetningen i år?

- Ja, per nå så ser det sånn ut. Vi var veldig forberedt på bråstopp, og så har det tatt seg opp ganske raskt. Nå håper vi på en ketsjupeffekt, at vi tar tilbake det lille droppet vi fikk i mars.

Guri Neby er største eier i Einar Film og Fortellinger med en andel på 35 prosent. På neste trinn på aksjonærlisten finner vi Aksel Hennie og Morten Tyldum med 25 prosent hver.

Her kan du se alle tallene til Einar Film og Fortellinger for regnskapsåret 2022. Alle tall i MNOK.Tjener mindre på reklameproduksjoner

Einar Film 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 92,3 94,2 - 2
Driftsresultat 2,1 5,0 - 58
Resultat før skatt 1,9 4,8 - 60

- Budsjettene er lavere

Selv om etterspørselen etter reklamefilmer fortsatt er til stede, er det spesielt én ting som har endret seg ifølge Neby.

- Budsjettene er lavere. Det er helt spesielt at vi har samme brief og lager samme film, men for veldig mye mindre penger enn før. Det er ikke sånn at lønningene har stoppet opp, så vi må trylle hver eneste gang.

- Sett utenfra virker det som om det er litt lengre mellom de store profilbyggende filmene?

- Ja, det er jeg helt enig i, men vi har gjort en del av det også, så vi har vært litt heldige. Når det blåser litt, så håper jeg vi kan være en av de trygge leverandørene hvor du vet at du får et skikkelig stykke arbeid. Skal du først ha en lengre reklamefilm på TV, så vet du at vi kommer til å levere.

- Litt irriterende

Det siste året har Einar Film tatt flere grep for å tilpasse seg endringer i bransjen, ikke minst har datterselskapet Willy fått et annet fokus. Selskapet ble opprinnelig etablert for å produsere reklamefilmer med lavere budsjetter enn morselskapet, men for et halvannet år siden merket Einar Film at reklamebyråene begynte å gjøre flere av disse jobbene selv.

- Nå satser alle reklamebyråer stort på å lage egne produksjonsselskaper, så vi har flyttet alle produsentene over til Einar Film sånn at alle som jobber på reklamefilmer sitter sammen. Willy jobber i stedet mer med idé og er blitt et mer selvstendig kreativt byrå.

- Hva tenker du om at reklamebyråene satser på produksjon?

- Det er litt irriterende, det er klart. Jeg har respekt og forståelse for det, men jeg håper de også verdsetter produksjonsmiljøene og kompetansen og erfaringen som ligger der. De må passe på oss sånn at vi faktisk overlever og at vi har et miljø som er bærekraftig for alle.

Deler av omsetningen Einar Film har mistet på de mindre filmoppdragene har selskapet hentet tilbake gjennom en satsing på innholdsmarkedsføring, eller:

- Det forferdelige ordet «branded content», humrer Neby.

- Vi har gjort noen superfine prosjekter, blant annet «Den største testen» med Try for Equinor. Det er et nytt segment hvor vi gjør oss gjeldende.

Satser stort på drama

Selv om alt startet med reklameproduksjon, jobber Einar Films 46 ansatte i dag også med alt fra dramaproduksjoner, dokumentarer, film og underholdning. Nylig hentet Einar Film prisen for beste dramaserie for «Kids in Crime» på Gullruten.

TV 2s prisbelønte gangsterdrama hadde premiere i november i fjor og var med på å løfte tallene datterselskapet Einar Film Drama. Fjorårsomsetningen til dette selskapet ble på 68,9 millioner kroner (+ 186 prosent) og resultatet ble på 2,6 millioner kroner (opp fra et underskudd året før).

Les mer: Drama-vinner etter Exit-boikotten: - Det var en utrolig idiotisk kommentar

I år følger selskapet opp satsingen med flere nye dramapremierer, inkludert premiere på filmen «Håndtering av Udøde» med Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie.

- Dramasatsingen har krevd investeringer, men jeg synes det er utrolig fint å dra veksel på begge deler. I fremtiden vil vi være gode på alle disse feltene. Det er fint å vite at man har noen lange linjer, og hvis det blir bråstopp på andre områder så har man egne prosjekter man kan satse på, sier Neby.

Vant på Gullruten:

Einar Film kunne tidligere i vår glede seg over pris for beste dramaserie i «Gullruten» for serien «Kids in crime.» Her Guri Neby, Brede Hovland og Pål Kruke Kristiansen på scenen etter å ha mottatt prisen. Foto: Eivor Eriksen.

Tjener mindre på reklameproduksjoner: - Var forberedt på bråstopp