Nye eventyr lokker for Eggs-sjefen som slutter etter 11 år: - Det er ikke noe jeg vil bort fra

Administrerende direktør i det Sopra Steria-eide designbyrået Eggs, Ulla Sommerfelt, gir stafettpinnen videre etter 11 år i sjefsstolen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

Sjefen i Eggs Design slutter etter 11 år i stillingen. Ulla Sommerfelt har ledet designbyrået, som i fjor ble en del av konsulentgiganten Sopra Steria. Fremover skal byrået ledes av Ellen Lidgren og Øyvind Lium-Valmot i tospann.

- Det var riktig tidspunkt. På 11 år har vi sammen bygget opp dette fantastiske selskapet, og Eggs har blitt det selskapet jeg drømte om å bygge og lede. Jeg har fått jobbe med talentfulle kollegaer som skaper verdibaserte og prisvinnende innovasjoner i en selskapskultur preget av tillit, autonomi og omtanke, sier Ulla Sommerfelt.

Hun var selv med å gründe Eggs i 2012 og forteller at visjonen hennes var å bygge «verdens beste arbeidsplass for kreative mennesker».

- Jeg er stolt over å kunne si at kulturen og kvaliteten er grunnlaget for at Eggs er blitt et innovasjonsmiljø i verdensklasse, sier hun.

Ulla Sommerfelt forsvinner dermed på en tid der det har skjedd mye rundt Eggs Design. Ikke bare ble byrået solgt til Sopra Steria. Eggs Design gikk også til topps i kategorien «Årets teknologi- og designbyrå» i «Byråprofil»-målingen til Kantar og Kampanje.

- Er dette virkelig tiden å gi seg?

- Ja, fordi dette er et personlig valg fra min side. Det er ingen negative impulser som styrer dette og beslutningen er 100 prosent positivt drevet av meg. Det er ikke noe jeg vil bort fra, men noe jeg vil til, sier Sommerfelt til Kampanje.

Hun er blitt 61 år med tiden etter å ha kommet til Norge på 1980-tallet og en IT-jobb i IBM. Det var på den tiden da IBM var ledende og ingen av oss hadde hørt om verken Microsoft eller Google.

- IBM var the shit. Jeg lærte mye om kulturbygging der, sier hun.

Les også: Har nesten doblet milliardomsetningen på fem år - nå fortsetter konsulentgiganten byråoppkjøpene

Du må tenke på hvordan du designer kulturen, for lar du det skje av seg selv er det ikke sikkert du liker den kulturen du får. Ulla Sommerfelt, avtroppende Eggs Design-sjef

- Gründer langt inn i sjelen

Siden har det blitt mange gründereventyr for Sommerfelt hvorav det foreløpig siste ble Eggs Design.

- Jeg er en gründer langt inne i sjelen og har aldri søkt meg mot en karriere i big corp. Jeg liker å starte nytt og det er sikkert ikke siste gang jeg starter noe heller. Men nå skal jeg ha en pause.

Med salget av Eggs Design til den franske konsulentkjempen Sopra Steria, kan man kanskje hevde at Ulla Sommerfelt havnet i «big corp», men byrålederen og designgründeren avviser at det har noen innvirkning på hennes beslutning.

- Jeg har bare pene ting å si om Sopra Steria. Det var en løsning vi kom til etter en lang prosess der vi valgte oss en partner som vi kunne vokse ut i verden med og som hadde en kultur som var god. Det er ikke derfor jeg slutter, sier hun

Med tre voksne barn som alle bor ute i verden, er planen å bli «en digital nomade» det neste året.

- Jeg har en lengsel mot å reise. Det er en fin tid for meg å dra ut i verden. Det blir å besøke barn i Spania og kanskje en tur til Fransk Polynesia, men ingen ting er booket enda. Verden ligger åpen. Men først skal jeg selge huset, sier hun.

- Salget av Eggs Design har det gitt deg en økonomisk frihet til å reise bort? 

- Ja, det har gitt meg en frihet, sier hun.

Solgte til Sopra Steria:

Ulla Sommerfelt i Eggs Design startet partnerjakten i fjor vår. Her sammen med norgessjefen i Sopra Steria, Kjell Rusti, som kjøpte 100 prosent av aksjene.

Går svanger med bok

Helt fri fra fag skal Ulla Sommerfelt ikke ta. Planen nå er nemlig å skrive en bok.

- Jeg har begynt på skrivingen og planen er at den skal komme ut i løpet av året. Nå får jeg en anledning til å ferdigstille denne boken mens jeg er utenlands.

- Blir det en fagbok?

- Det skal handle om hvordan bygge kulturer og den er myntet på oppstartselskaper som skal skalere opp og dermed er nødt til å bygge sterke kulturer. Da må du tenke på hvordan du designer kulturen, for lar du det skje av seg selv er det ikke sikkert du liker den kulturen du får, sier Ulla Sommerfelt. 

Hun mener hun har mye erfaring fra å bygge kulturer selv og har sett hva som fungerer og ikke fungerer.

- Vi har eksperimentert mye i Eggs og lært mye av det.

- Så har du et tips til de som føler de må bygge en sterkere kultur?

- Ja, les boka. Det finnes ikke en kultur som passer alle, men i bunn må det ligge en psykologisk trygghet. Det er grunnlaget for all innovasjon og kreativitet og hvis du er opptatt av å få mangfoldet til å utspille seg. Folk må få lov til å gjøre feil og det må være rom for å si fra. Det er for mye fryktkultur, spisse albuer og interne maktkamper der ute, sier Ulla Sommerfelt.

- Eggs har fått et power couple

Ulla Sommerfelt sier hun er trygg på at Eggs Design og kulturen dundrer på videre med ny lederduo.

- Ja, ett hundre prosent. De har vært i selskapet lenge og har ledererfaring, kommersiell og faglig teft. Det er et power couple (superpar, red.anm.). Kulturen vi har bygget opp i Eggs, avhenger heller ikke av meg. Vi har bygget en kultur der alle ansatte er limet i selskapet, sier hun.

De nye Eggs-sjefen Ellen Lidgren og Øyvind Lium-Valmot overtok denne uken og det er en offensiv Lidgren som forteller at deres mål er å styrke Eggs både på det kulturelle og kommersielle planet.

- Vi vil fortsette å utvikle Eggs for å drive oss fremover i vår bransje og skape verdi for våre kunder og samfunnet. Vi er sikre på at vi vil fortsette å være det ledende design- og innovasjonsbyrået i markedet, som tar kunder fra tidligfase idé til lansering av gode produkter, tjenester og forretningsmodeller, sier hun.

- Hvorfor blir det en tospann-løsning?

- Vi sier litt fleipete at det må to personer til for å erstatte Ulla. Det har blitt vanligere å strukturere lederfunkjonen på denne måten, særlig innen tech-selskaper i vekst og endring. Årsaken er at jobben er stor og kompleks, og når man har et velfungerende to-spann får man holdt fokus på flere ting samtidig, forklarer Lidgren.

Hun forteller videre at hun føler på et visst press etter å ta over for Sommerfelt.

- Det er press, men aller mest fordi vi lever i en spennende tid både kommersielt og kulturelt, og mulighetene for å lykkes er mange, sier hun.

Også Øyvind Lium-Valmot legger vekt på kulturen i Eggs Design og at det er noe de ønsker å ivareta.

- Samtidig må vi tilpasse oss en verden og et marked i stadig endring.

- Hvordan blir det å ta over skuta etter en som har sittet over ti år i lederstolen?

- Gjennom de siste syv årene har jeg hatt Ulla som nærmeste leder, rådgiver og sparringspartner og jeg har nok mer eller mindre ubevisst blitt preppet for dette siden første dag. Vi har arvet noe unikt fra Ulla og sammen skal vi forvalte arven vi har fått og gjøre det vi kan for å øke verdien av den, sier Lium-Valmo .

Nye eventyr lokker for Eggs-sjefen som slutter etter 11 år: - Det er ikke noe jeg vil bort fra