McCann-sjefen kaster kortene og forlater reklamebransjen – kunder og ansatte reiser til Minnesota

Det er over og ut for det legendariske reklamebyrået McCann. Nå forsvinner byrået fra det norske reklamemarkedet. - Nok er nok, sier McCann-investor og eier Bjørn Sloreby.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

McCann har alltid vært en del av det norske byråmangfoldet og tidvis også spilt en hovedrolle i norsk kommunikasjonsindustri. De siste årene har  imidlertid  vært tøffe for byrået hvis navn tilhører det internasjonale kommunikasjonskonsernet Interpublic og deres nettverk McCann Worldgroup. Byrået likevel alltid kommet tilbake i ulike eierkonstellasjoner og med nye sjefer, men nå virker det som byrået har brukt opp sine ni reklameliv. Eieren av McCann i Norge kaster kortene i reklamebyrået han kjøpte ut for et snaut år siden etter å ha levert inn en konkursbegjæring tidligere i år.

Det var tidlig på nyåret at den tidligere McCann-sjef, eier og arbeidende styreleder, Bjørn Sloreby, bestemte seg for at «nok er nok.»

- Vi gikk da inn i det nye året og var økonomisk á jour, men fikk tidenes dårligste januar og en halvdårlig februar og da var vi igjen bakpå. Da valgte jeg å kaste inn det berømte håndkle og bestemte meg for at det var det, sier Bjørn Sloreby til Kampanje.

Han tok over eierskapet i reklamebyrået i fjor sommer fra den serbiske reklameinvestoren Srdjan Saper etter å ha fått et tilbud om å ta over eierskapet på en middag i Beograd i fjor sommer. Dermed investerte Sloreby et par millioner kroner, halverte egen lønn og var bestemt på å satse videre med ny byråleder. Han sier byrået tjente penger gjennom høsten i fjor, men at et avslag på en søknad om avdragsordning i forbindelse med et gammelt skattekrav fra Skatteetaten, tømte kassen.

- Du føler at du har gjort nok for å holde liv i McCann nå? 

- Ja, jeg føler virkelig at jeg har prøvd. Det har jeg. Jeg har vær her i 13 år og hatt mange bra og år og drevet med lønnsomhet, men de siste fire årene har vært ruglete, sier Sloreby.

Les også: Kjøper McCann fra serbisk reklameinvestor – trer til side som byråleder og slipper inn ni nye partnere

Bjørn Sloreby fikk seg noen økonomiske skrubbsår. Samtidig kjente jeg på en lettelse da jeg tok beslutningen. Bjørn Sloreby, McCann-investor

Minnesota plukker opp restene

Når Bjørn Sloreby nå kaster kortene, er det markedsføringsbyrået Minnesota Agency som plukker opp restene i form av å kjøpe innmaten fra konkursboet inkludert avtaler knyttet til ansatte og kunder. Rådgiver og medeier i Minnesota, Jan Villard, sier at avtalen kommer i stand etter at Minnesota startet sonderinger med McCann og en rekke andre byråer allerede i fjor høst.

- Av litt ulike grunner måtte vi pause vårt konsolideringsprosjekt litt rundt juletider, sier Villard til Kampanje

McCanns vei til skifteretten satte imidlertid ny fart i prosessen.

- Da Bjørn Sloreby kom tilbake til oss tidligere i vår med konstruktive og interessante forslag. Ulike løsninger ble diskutert, men vi innså at fusjon eller oppkjøp ikke lenger var forsvarlig. Et oppbud var uunngåelig for selskapet. Heldigvis kjente vi jo byrået godt etter våre mange samtaler om å finne en vei sammen, og vi tror alle vinner på at dette gikk så raskt som det gjorde, sier Villard.

Han vil ikke si hvor mye penger Minnesota la på bordet til bobestyrer, men sier «bobestyrer var fornøyd».

- Det var ingen diskusjoner eller krevende forhandlinger, og alle er nå veldig fornøyde. Det viktigste for Bjørn og oss var at vi kom frem til noe ganske raskt. Det var til det beste for alle parter både og kunder og ansatte, sier han.

Les også: Både byrå og kunde måtte omstille seg i «møkkaår»: - Vi har kommet nærmere hverandre, enn så merkelig det høres ut

Blir kolleger:

Byrålederen i McCann, Marianne Hauknes, blir med over til Minnesota og går inn i en ny rolle som rådgiver. Her sammen med Minnesota-sjefen Christina Øverland-Engelsen.

Sikter mot 34 millioner i omsetning

Minnesota ble startet i 2012 og brødrene Bjørn og Jan Villard har drevet det sammen siden 2014. Sammen eier de 90 prosent av selskapet, mens de resterende ti ligger hos byråleder Christina Øverland Engelsen som fortsetter i stillingen for det «nye» Minnesota. Totalt så tar Minnesota med seg syv kreatører fra McCann, men lar både McCann-navnet samt fem administrative stillinger bli liggende.

- Vi hadde i utgangspunktet ikke tenkt å ta med oss administrative stillinger på grunn av dobbeltfunksjoner, men tidligere daglig leder i McCann Marianne Hauknes blir med videre som rådgiver, sier Villard.

- Og McCann-navnet blir også liggende?

- Ja, det tar vi ikke med oss. Det passer litt dårlig i Minnesotas strategi og vi synes kostnaden knyttet til å bruke et internasjonalt merkenavn som McCann blir for høy, sier han.

I tillegg til McCann har Minnesota også innlemmet et lite designbyrå som heter April Design, drevet av de to designere Catharina H. Wedel Jarlsgerg og Marianne Spernes de siste syv årene. Wedel Jarlsberg forteller at «de har kjent på sårbarheten ved å være små» og at man nå ønsket å bli en del av et større og robust miljø.

- Da vi så Minnesota søkte etter seniordesignere tidligere i år tok vi rett og slett kontakt og sa her er vi, vi er j... flinke og ivrige, og vi tar Mac’en under armen og kommer over til dere hvis dere vil! Det ble full klaff fra første stund, sier hun. 

Foreløpig tallene for 2022 viser at Minnesota ligger an til en omsetning på 24 millioner kroner og et resultat på drøye to millioner kroner, men med deler av McCann og de nye designerne fra April, er planen for inneværende år å øke omsetningen til 34 millioner kroner med solid bunnlinje.

- Vi går for en bra, men edruelig vekst i år. Det er litt sånn tallene foreligger utfra kundesituasjonen til byråene vi overtar, og vi tror det er realisme bak tallene. Men vi har større ambisjoner for tiden fremover, sier Jan Villard.

Reiser til Minnesota:

Designgründerne Catharina Hermine Wedel Jarlsberg og Marianne Spernes har sammen drevet April Design de siste syv årene. Nå reiser de til Minnesota.

- Jeg har tapt en del penger

Tilbake hos Bjørn Sloreby sier den tidligere reklamesjefen og investoren at han nå er glad for den løsningen som er kommet i stand med Minnesota.

- Det er et veldig dyktig fagteam og en fantastisk gjeng som jeg nå sender til Minnesota. Kundene jeg har snakket med gir også uttrykk for en positiv holdning til teamet og det nye byråoppsettet. Det gjør det lettere, sier han.

- Har du tapt mye penger på McCann?

- Jeg har tapt en del penger og er nok sammen med Skatteetaten største kreditor. Men sånn er det når du gjør investeringer. Det er alltid risiko. Men jeg valgte å redusere stillingen min og jobbe med et annet oppstartsselskap og andre investeringer som har gått tilsvarende bra. Det jeg har tapt i McCann har jeg hentet inn på andre prosjekter. Så jeg ligger nok på pluss så fremt vi klarer å oppnå de planene vi har lagt fremover, sier han.

- Bjørn Sloreby klarer seg?

- Ja, men han fikk seg noen økonomiske skrubbsår. Samtidig kjente jeg på en lettelse da jeg tok beslutningen. En kommer også til et punkt der du ikke lenger vil kaste gode penger etter dårlige, og der du må si at nok er nok, sier han.

Trekker seg ut:

Bjørn Sloreby blir den siste i rekken av toppsjefer i McCann i Norge. Dermed forsvinner nok et internasjonalt reklamenettverk ut av det norske markedet.

- Ikke er mange internasjonale nettverk igjen

Bjørn Sloreby sier han ikke vil ha noen eierinteresser i byrået videre og legger til at han nå forlater reklamebransjen. Han går nå inn på heltid som leder av et oppstartsselskap på Fornebu som skal bidra til en grønnere emballasjeindustri med et smartere pakningsdesign.

- Jeg har vært i denne bransjen i over 25 år og har hatt mange fine år med McCann-familien. Det blir selvfølgelig rart å gjøre noe utenfor byråverden, men jeg gleder meg. Aller først skal jeg være aktiv med i en overgangsprosess for å sikre en best mulig handover til Minnesota, sier han.

McCann har alltid spilt en rolle på det norske byråmarkedet. Byrået har holdt det gående i Norge i 25 år og levert mye prisvinnende reklame og bistått noen av landets aller største merkevarer og selskaper opp gjennom årene. Byrået har vært ledet av sentrale profiler som John Arne Medalen, Thomas Høgebøl, Jens Bonesmo, Terje Banken, Linda Nordheim foruten Sloreby selv. På sitt største i starten av 2000-tallet hadde McCann milliardomsetning og byråinntekter på rundt 250 millioner kroner. Regnskapstallene for 2022 er ikke offentlige, men i 2021 var omsetningen nede i 22 millioner kroner

Regnskapstallene for 2022 vil ifølge Sloreby vise et minusresultat på én drøy million, men den tidligere McCann-eieren sier det var «en god forbedring sammenlignet med året i forveien.»

- Vi hadde fire måneder i andre halvår i fjor hvor vi tjente penger, sier han.

- Men nå forsvinner McCann-navnet for godt i Norge?

- Jeg tror at hvis noen skal få McCann til funke må det være med en betydelig størrelse på byrået. Jeg sier ikke at det er umulig, men det er bare å se seg litt til venstre og høyre så finner man fort ut at det ikke er mange internasjonale nettverk igjen. Det kan ha noe med regionen Norden å gjøre og kostnadsnivået ved å være en del av et internasjonalt byrånettverk. McCann er en kul merkevare, men du lever først og fremst av de lokale kundene, sier han.

PS: Det er ikke første gang McCann går konkurs. Også tidlig i koronapandemien meldte byrået oppbud for så å starte med blanke ark i 2020. 

Les også: Reklamebyrået Drive McCann er konkurs

McCann-sjefen kaster kortene og forlater reklamebransjen – kunder og ansatte reiser til Minnesota