Både byrå og kunde måtte omstille seg i «møkkaår»: - Vi har kommet nærmere hverandre, enn så merkelig det høres ut

Reklamebyrået Minnesota og kunden Carepacks, som leverer snacks til hotellene, hadde nok å stri med i koronaåret.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Reklame- og merkevarebyrået Minnesota Agency holder til i Tostrupgården i Oslo sentrum, hvor de er nabo til Stortinget og kan rope ned bestillinger til Dasslokket. Byrået ble etabler i 2012 og har vært gjennom store endringer de siste årene. 

- Vi gjør gode bedrifter til sterke merkevarer. Et kompakt seniorteam fra reklame, design og forretningsutvikling gir vidsyn, strategisk og kreativ kraft i møte med kundens problemstilling og mål, sier strategisk rådgiver i Minnesota, Christina Øverland-Engelsen.

I 2019 hadde Minnesota en byråinntekt på i overkant av ti millioner kroner, men et rødt driftsresultat. Det kom på toppen av to år med millionunderskudd før det

- 2019 ble negativt for oss. Det var egentlig en «følgefeil» fra 2018 som var dramatisk på mange vis. Det ble året med tidenes tap på fordringer, hvor vi samtidig bygget opp masse kapasitet, sier hun til Kampanje. 

Rådgiveren innrømmer at også 2020 ble et tøft år, der omsetningen i enkelte måneder falt markant.

- Det er vel ikke vits å pynte på dette, det har jo vært noe møkk! Mildt sagt en nervøs periode for oss og kunder.

Ifølge Øverland-Engelsen var det vanskelig å planlegge fremover og gjøre gode grep.

- Man er kanskje programforpliktet til å si at pixel-hverdagen har gjort oss flinkere til å jobbe digitalt, men innser at kreative prosesser blir preget av å ikke kjenne stemningen og energien i rommet, sier hun.

Det er sjelden jeg har hatt tilsvarende hendelser som jeg har følt har vært like forretningsmessig dramatiske. Dette er nok topp én. Stig Ola Johansen, daglig leder i Carepacks

Overskudd i Minnesota

Til tross for et krevende fjorår, endte det godt for byrået. Øverland-Engelsen forteller at omsetningen økte med et par hundre tusen fra 2019.

- Vi er utrolig stolt over at vi da landet 2020 med tidenes resultat uten betydelige permitteringer. Overskuddet ble på pluss 1,5 millioner kroner, og vi skynder oss med å få levert regnskapet så man slipper å bla i røde tall lenger. Vi har også gjennomført en rekapitalisering som gir en behagelig positivt egenkapital.

- Vi er egentlig strålende fornøyde. Vi var litt heldige rett i inngangen til pandemien med noen gode prosjekter som landet og heldigvis ikke ble stoppet. Det ga samlet sett et godt år for oss, utdyper hun.

Videre forteller hun at 2021 har fortsatt slik 2020 avsluttet

- Det blir et trygt og godt overskudd første halvår. Vi er mer spent på høsten, da det har vært litt utfordrende å drive newbiz i denne perioden, legger hun til.

Snackspacks ble Carepacks:

Med hoteller, kantiner og konferansesentre koronastengt eller åpne med sterke reguleringer på antall gjester, måtte Stig Ola Johansen i Carepacks tenke nytt . - Med en Carepack fra bedriften med en personlig hilsen levert på døren kunne det være en del av løsningen for oppmuntring blant de ansatte i en utfordrende tid, sier Johansen. Det har ført til stor vekst på det nye konseptet som leverer til hjemmemarkedet, med kunder som Telia, Bank SEB og Siemens.

- Vi fikk døra i trynet

En av kundene Minnesota og Øverland-Engelsen har jobbet lengst med er Carepacks, som leverer et sunnere snacksalternativ. Men i fjor på denne tiden sa det bom stopp.  Daglig leder i Carepacks, Stig Ola Johansen, opplevde situasjonen som dramatisk:

- Markedet vårt fikk smake på det først, og ble spådd lengst tid på å hente seg inn igjen. Vi fikk døra i trynet, sier Stig Ola Johansen i Carepacks.

- Det er sjelden jeg har hatt tilsvarende hendelser som jeg har følt har vært like forretningsmessig dramatiske. Dette er nok topp én, legger han til.

Etter å ha lest om en eksplosiv økning i angst og depresjoner som følge av langvarig bruk av hjemmekontor under koronapandemien, så de viktigheten av at arbeidsgiver tar et sosialt ansvar og oppmuntrer sine ansatte.

- Med en Carepack fra bedriften med en personlig hilsen levert på døren kunne det være en del av løsningen for oppmuntring blant de ansatte i en utfordrende tid, sier Johansen.

Omsetningen i første kvartal 2021 viser en vekst fra fjoråret på fem-gangeren sammenlignet med første kvartal i 2020.

Satt i samme båt

Tilbake hos Minnesota Agency sier Øverland-Engelsen at byrået har vært Carepacks «trofaste samarbeidspartner» siden før oppstarten i 2016 og frem til i dag.. Men da landet stengte i mars i fjor ble det bråstopp, og byrå og selskap måtte tenke helt nytt. Carepacks hovedmarked er hoteller, konferanser og kantiner, og de hadde en utrullingsplan for perioden mars til juni i 2020.

- Da tenkte vi at «okei, nå ble markedet nytt, hvordan kan vi nå kundene og hva er viktig?». Så kom idéen, som egentlig er det samme som før, bare med et litt annet budskap og innpakning, forteller hun.

Idéen de kom opp med fikk navnet «Back to work @ home» og gir arbeidsgivere mulighet til å sende sunnere snacks-alternativ hjem til sine ansatte med en personlig hilsen. 

- Man må tørre å gå ut i nye markeder, mener Øverland-Engelsen.

På spørsmål om hva som skjer med samarbeidet mellom byrå og kynde når begge tilsynelatende har det litt tøft, svarer hun:

- På en måte har vi kanskje kommet nærmere hverandre, enn så merkelig det høres ut. Kanskje gjennom en kollektiv følelse av at vi er alle i samme båt og opplever usikkerhet, og at alle kjenner noen som det har gått skikkelig dritt med. Alle føler sikkert litt ekstra for de som har mistet sine livsverk i denne pandemien.

Kjører videre med Jaguar og Land Rover

Minnesota har også nylig vunnet et oppdrag for bilforhandleren Insignia. Sammen skal de jobbe med den strategiske posisjoneringen av merkevaren Insignia, som en premium forhandler av de britiske bilmerkene Jaguar, Land Rover, Aston Martin og Morgan.

- Å få en ny kunde som er villig til å kjøre den ekstra milen for å være best i klassen, må være alle byråmenneskers drøm. At produktene de tilbyr i tillegg er biler som Jaguar og Aston Martin gjør at man gleder seg litt ekstra til å gå på jobb hver morgen, forteller Øverland-Engelsen.

Ifølge salgs- og markedssjef i Insignia, Mads Dessen, var timingen viktig for valg av nytt byrå.

- Minnesota Agency tok kontakt med oss akkurat når vi var på utkikk etter en samarbeidspartner med strategisk tyngde. De har vist stort engasjement og er ikke redde for å utfordre oss for at vi skal klare å etterleve kundeløftet vårt, sier Dessen.

Både byrå og kunde måtte omstille seg i «møkkaår»: - Vi har kommet nærmere hverandre, enn så merkelig det høres ut