Ny McCann-eier mener Skandinavia er ett marked

Tidligere rockestjerne og en av Sør-Europas mektigste reklameinvestorer Srdjan Sapers inntar det nordiske reklamemarkedet.

Publisert / Oppdater

Marjan Novak

Det var i sommer det amerikanske reklamenettverket IPG bestemte seg for å trekke seg ut av det nordiske reklamemarkedet og selge McCann-byråene i Norden til den serbiske investoren, musikkartisten og reklamemannen Srdjan Saper. Saper er noe av en kjendis i hjemlandet etter at han var en av de mest kjente rockestjernene i det gamle Jugoslavia. Nå snakker han om satsingen på reklamemarkedet i Norden i et eksklusivt intervju gjort for Kampanje.

For er det noe han kan, er det massemarkedet, reklame, media, politikk og business. Selv om han først å studere medisin, tok han en karrieremessig bråsving til filmregissør-studiet ved Academy of Fine Arts i Belgrade. Srdjan Šaper er grunnlegger og eier av konsernet I&F Grupa, som tidligere i år overtok eierskapet i McCann-byråene i Danmark, Finland, Sverige og Norge.

Han startet det som ble et meget populært new wave-band, Idoli. De solgte flere plater enn noe annet band i Jugoslavia, og han fikk for alvor kjenne på kjendis-status og berømmelse.

Han startet å regissere og produsere reklamefilmer på det tidlige nittitallet og startet sitt eget reklamebyrå Idols&Friends i 1995. To år senere undertegnet han tilknytningsavtale med IPG og ble en del av McCann Erickson-nettverket. I årene som fulgte, konsoliderte han McCann-kontorene i Sør-Øst Europa og ferdigstilte dette arbeidet i 2015 – da hadde han samlet åtte markeder; Serbia, Montenegro, Bosnia og Herzegovina, Makedonia, Slovenia, Albania, Bulgaria og Kroatia.

- Skandinavia er ett marked
Interpublic (IPG) og McCann Worldgroup var tydeligvis fornøyd med konsolideringsarbeidet Šaper hadde gjort, og tilbød ham en liknende forretningsmodell i Skandinavia. I dag er I&F McCann Grupa et kommunikasjonskonsern som er til stede I 12 europeiske land og har til sammen over 600 ansatte.

- Hvordan ser du på de skandinaviske markedene?

- Jeg vil si at i forhold til økonomi, levesett og politisk stabilitet er vi langt fra hverandre. Det som er kjent som skandinaviske verdier er noe vi alle aspirerer til, ikke bare i Sør-Europa, men også i andre deler av verden. Men, hvis du tar med i betraktningen vår industri, reklame, produksjon, det digitale etc, står vi mye nærmere, sier Šaper til Kampanje.

For Šaper understreker at det er mange likheter mellom det skandinaviske og sør-øst-europeiske enn man skulle tro.

- Det er ingen forskjeller i måten vi gjør business på, profesjonalismen til folk, talent, dedikasjonen, lidenskapen og nysgjerrigheten som driver oss. Dette er faktorer som binder oss sammen, og vi kan lære mye av hverandre som kan komme alle til gode, sier han.

Og han er ikke i tvil om at Skandinavia skal sees på som ett marked.

- Jeg ser Norge sammen med de andre skandinaviske landene som ett, forent økonomisk område. Forbrukere har liknende vaner, kjøpekraft, de er kulturelt forbundet og i tillegg ser annonsørene mer og mer på det skandinaviske markedet som én region. Og dette er enda ett likhetstrekk med vår region. Og vi har erfaring i å integrere tjenester i flere markeder, understreker Šaper.

Suksess er et resultat av dedikasjon, mot og nysgjerrighet. Og jeg så alle disse elementene da jeg besøkte Skandinavia

- Skal bli best
Ideen til at Šaper skulle overta eierskapet til McCann-byråene i Skandinavia, kom fra Interpublic, som igjen er eier av reklamebyråkonsernet McCann Worldgroup. Og ideen ble lansert ved inngangen til 2015.

- Min første tanke var at det var en god match – av de grunnene jeg allerede har skissert. Gjennom 2015 var vi opptatt med selskapsgjennomgang og bestemte at det var en interessant mulighet. I tillegg er Richard Bonner-Davies den vi har samarbeidet med i McCann Worldgroup, og han er nå ansvarlig for den skandinaviske regionen. Og han har alltid understreket at de nordiske McCann-byråene er veldig potente med talentfulle folk og mulighet for videre vekst, sier han.

Og så langt har han ikke blitt skremt.

- Det jeg har sett her, er at disse byråene kan vokse og bli enda mer suksessfulle. Vårt mål er ikke å bli størst, men å bli best i hvert marked.

Les også: Reklamegigant selger McCann til tidligere serbisk rockestjerne

Les også: - McCann var altfor avhengige av Statoil

- Trenger litt flaks
Srdjan Šaper og hans I&F Grupa har gode tall å vise til. I 2015 hadde konsernet 17 prosents vekst i forhold til 2014. Og han spår at 2016-tallene vil vise fortsatt vekst.

- Men de skandinaviske byråene har tapt penger i flere år. Hvordan har du tenkt å endre dette?

- Vårt fokus er tre hovedpunkter; restrukturering, et team med motiverte og talentfulle folk og regional synergi. Siden jeg startet mitt første byrå for 20 år siden, var planen min å jobbe med de beste folkene i bransjen, ha vekst og vise til evnen til å utvikle seg. Vi må endre oss og implementere det vi har lært i denne prosessen for å oppleve suksess, sier han.

Og legger ikke skjul på at han ikke tror dette blir en lett reise til gull og grønne skoger.

- Suksess er ikke noe som skjer over natten, men trenger også litt flaks. Men suksess er et resultat av dedikasjon, mot og nysgjerrighet. Og jeg så alle disse elementene da jeg besøkte Skandinaviaog møtte våre folk i byråene.

Jeg er helt sikker på at vår fremtid er lys i Norge.

Spesielt fokus på Norge
Han avslører at det var spesielt behov for omstilling i McCann Norge, men at han er optimistisk for hvordan denne snuoperasjonen skal gå.

- Spesielt i den norske delen, snur vi ting rundt etter at byrået har opplevd flere år med nedgang og dårlige resultater. Hvordan skal vi gjøre dette? Ved å fokusere på våre folk og gjennom å være den beste partneren til våre kunder. Linda Nordheim, Jannicke Øiaas, Bjørn Sloreby og deres talentfulle team, under Richards Bonner-Davies' ledelse, er fokusert på å hjelpe kundene slik at deres merkevarer og bedrifter vil styrke seg. Og de produserer også fremragende arbeid. Jeg har blitt veldig imponert over deres «drive» og forpliktelse. Vi vil fortsette å investere i våre folk og jeg er helt sikker på at vår fremtid er lys i Norge, sier han.

- Hva vil du si til skeptikere i Norge, som vil si at du har tatt en altfor stor risiko?

- Da jeg startet med å utvide vår business i andre land, spesielt under nedgangsperioden, sa mange at jeg risikerte mye, men det var en risiko som var basert på vår utviklingsstrategi, klare mål og en tillit til folk jeg jobber med. Dette gjelder for Norge også. Men for å svare på ditt spørsmål, så ville jeg vært ydmyk og fortelle dem at deres analyse var basert på fakta og vår visjon basert på mennesker, deres egenskaper og forpliktelse, avslutter han.

Denne er artikkelen er skrevet for Kampanje av den slovenske journalisten Marjan Novak.

Eier av McCann Norge: Srdjan Šaper

  • FØDT: 1958 i Belgrade
  • JOBB: Grunnlegger og eier av konsernet I&F Grupa
  • Bakgrunn som rockeartist i gruppa Idoli, som eksisterte fra 1979-1984.
  • Har en grad i film regissering fra Belgrade's Academy of Fine Arts.
  • Startet reklamebyrået Idols & Friends i 1995
  • I 1997 signerte han en avtale med McCann Worldgroup om å åpne byråer i Belgrade og Skopje.
  • I dag er I&F Grupa representert i åtte land i sørøst-Europa pluss de skandinaviske landene.

Ny McCann-eier mener Skandinavia er ett marked