Vipps troner øverst som norges sterkeste merkevare: - Konkurransen er ekstrem

Ny merkevareundersøkelse kårer Vipps til landets sterkeste merkevare, men Vipps-sjef Rune Garborg innrømmer at de kjenner på konkurransen fra både Klarna og Apple.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Torsdag formiddag kunne mediebyrågrupperingen GroupM legge frem en helt ny merkevareundersøkelse på Kampanjes store konferanse «Merkevaredagen». Undersøkelsen som heter Brand Asset Valuator (BAV) regnes for å være en av verdens største studier av merkevarer, og tar i Norge for seg hele 800 merkevarer fordelt på 100 ulike kategorier. Til sammen er det gjennomført nesten 8.300 intervju blant norske forbrukere.

Merkevareundersøkelsen er også Norges klart største undersøkelse på området og fra scenen kunne senior innsiktsrådgiver Bjørn Dahl i Mediacom fortelle at Vipps er «Norges sterkeste merkevare».

På de to etterfølgende plassene kom Finn.no og Google og Dahl forteller til Kampanje at en av grunnene til at Vipps, Finn.no og Google blir vurdert som de sterkeste merkevarene av de over 8000 respondentene i undersøkelsen, er at de er veldig synlige.

- Alle kjenner til dem og alle har hørt om dem. De er tydelige, og folk vet hva det handler om. Folk vet hva produktene er, og hva de får når de kjøper dem. De har høy anseelse, troverdighet og folk har høy oppfatning av kvaliteten. De er annerledes i den forstand at de tilbyr noe mer av verdi. De oppfattes som relevante, fordi de rett og slett er nyttige merkevarer. Det er det som kjennetegner de sterkeste, sier Dahl til Kampanje.

I Norge er studien gjennomført som et felles prosjekt mellom Group M-byråene Mindshare, Wavemaker og Mediacom og sist gang undersøkelsen ble gjennomført var helt tilbake i OL-året 1994, og den gang var det Jif som tronen på toppen foran NRK og Volvo. 

Om du går til kiropraktor, til tannlegen, eller hvor som helst, så er det blitt vanligere å bruke Vipps. Rune Garborg, Vipps-sjef

- Alle har en relasjon til Vipps

Vipps er et felleseid norsk selskap som tilbyr betalings- og ID-løsninger på mobilen og ble lansert av DNB tilbake i 2015, Men i løpet av noen få år ble selskapet landets desidert største mobile betalingstjeneste i Norge med over fire millioner brukere. Etter hvert har flere andre norske banker kommet inn på eiersiden.

- Vipps gikk helt til topps. Hva er det Vipps gjør riktig?

- Vipps er en tjeneste og et produkt som vi alle har fått en relasjon til de siste årene. Egentlig helt siden det ble lansert. Det er et veldig nyttig verktøy. Alle bruker det til betaling og til å betale regninger. Det er en veldig tydelig merkevare, de er veldig synlige og alle vet hva det handler om. Alle vet hva Vipps er. I tillegg er de ekstremt relevante, sier Dahl.

Dahl påpeker at Vipps muligens heller ikke har så veldig mange gode konkurrenter.

- Vipps har i utgangspunktet en superbra posisjon, slik det er i dag. De fleste bruker det, og så ser jeg jo at Visa jobber mot de samme funksjonene som Vipps har, legger han til.

- Over 800 merkevarer ble undersøkt og da er det selvfølgelig noen som havner nederst. Hva kjennetegner de som gjør det dårligst?

- Det som gjør at de er dårligst, er at de er svake på alle disse tingene. De er ikke så synlige, tydelige eller relevante. De kan være veldig differensierende, men ikke på en relevant måte. De har lav anseelse. Det er det som kjennetegner dem. Det er typisk bettingselskaper og den type merkevarer som ligger nederst og gjør det svakest.

I går kunne Kampanje med utgangspunkt i den samme undersøkelsen fortelle hvilke merkevarer nordmenn elsker aller mest og hvilke merkevarer vi overhodet ikke liker. Her kom det fra at bettingselskapene, energidrikkene og kjendisbladene skraper bunnen. 

Les mer fra undersøkelsen: Her er merkevarene vi elsker og hater: - Pirker inn i den norske folkesjela

På scenen:

Under Kampanjes Merkevaredagen kunne Mediacoms Bjørn Dahl avsløre at Vipps har gått til topps i kåringen over Norges sterkeste merkevare. I undersøkelsen har over 8.000 respondenter svart på spørsmål om hele 800 merkevarer. Foto: Eivor Eriksen

- Forenkling begeistrer brukerne våre

Vipps-sjef Rune Garborg sier til Kampanje at det først og fremst er veldig hyggelig å bli kåret til «Norges sterkeste merkevare».  

- Det er en bekreftelse på at forenkling begeistrer brukerne våre. Forenklingene gjør en forskjell i hverdagen til folk. Det er det utrolig inspirerende for oss å få tilbakemeldinger på, sier Garborg.

Han forteller at hele fundamentet rundt merkevaren Vipps er bygget på et ønske om forenkling.  

- Det startet med at vi byttet ut kontonummer med telefonnummer. Nå er fokuset mer på betaling av alt fra regninger til netthandel. Vipps er nå stort sett også tilgjengelig på de fleste steder der man kan betale.  

Han påpeker Vipps' vekst har vært enorm under pandemien.  

- QR kodene har hatt den sterkeste veksten. Tidligere ble QR-kode sett på som litt gammeldags, men den har fått sin renessanse under pandemien. Restaurantbransjen har vært svært raske til å benytte QR koder for å kutte køer og forenkle betaling. Om du går til kiropraktor, til tannlegen, eller hvor som helst, så er det blitt vanligere å bruke Vipps. Nå gjelder det for oss å finne nye områder vi kan forenkle, og heldigvis er det mange muligheter av, sier han.  

- Vi får tilbakemeldinger fra både brukere og bedrifter. Den siste tiden har elbil-lading fått mye oppmerksomhet, der er vi gang med viktige forenklinger, som vi har fått gode tilbakemeldinger på, legger han til.  

Også på andre tilsvarende merkevareundersøkelser har Vipps gjort det bra, men aldri i en så omfattende kåring. 

Les også: Vipps vipper Kiwi ned fra merkevare-tronen: - En enkel tjeneste som virker

- Konkurransen er ekstrem

Vipps-sjefen kjenner seg imidlertid ikke igjen i at de har få konkurrenter.

- Innenfor netthandel er Klarna en av hovedkonkurrentene, i tillegg konkurrerer vi med Apple på en del områder. GAFA-aktørene (Google, Amazon, Facebook og Apple, red. anm.) satser alle tungt på betaling. Tidligere er det bankene som har stått for betalingen av regninger, men nå er det like vanlig å bruke Vipps. Her jobber vi godt sammen med bankene om forenklingene, sier Garborg.

Han mener den internasjonale konkurransen er «ekstrem». Ifølge Vipps-sjefen har nordmenn gått fra å ta i bruk norske løsninger, til at de internasjonale aktørene har blitt dominerende, og konkurranselandskapet er derfor vesentlig tøffere.

- Man syntes jo at endringene innenfor betaling var store for et par-tre år siden. Flere store aktører kaster seg nå inn i betaling, og bakgrunnen for det at er at disse dataene er de mest verdifulle. Den globale konkurransen på dette er veldig sterkt.  

Han er tydelig på at tittelen som «Norges sterkeste merkevaren» kommer godt med i kampen om å tiltrekke seg de største talentene.  

- Vi er de vi er, på grunn av menneskene som jobber i organisasjonene. Vi er avhengig av å rekruttere nye, flinke medarbeidere som brenner for forenkling. At vi er Norges sterkeste merkevare viser summen av det medarbeiderne har fått til sammen.  

Vipps går til toppsDette er Norges sterkeste merkevarer

Plassering Merkevare Prosent
1. Vipps 100
2. Finn.no 99,9
3. Google 99,8
4. Lego 99,6
5. Vinmonopolet 99,5
6. NRK 99,4
7. Freia Melkesjokolade 99,2
8. iPhone 99,1
9. Freia 98,9
10.  Norvegia 98,7

 

Varsler nye lanseringer

Etter snart syv år på markedet jobber betalingsløsningen fortsatt med å prikke inn formen på sitt kommunikasjonskonsept og selskapet lanserte nylig noen helt nye reklamefilmer som nå går på lufta. 

- Hvordan jobber dere med Vipps sin posisjon i markedet?

- Vi jobber ganske enkelt basert på hvilke forenklinger som er viktig for mange. Vi lytter mye til brukerne, både på bedrifter og sluttkunder, og vi gjør endringene så raskt det kan la seg gjøre. Vi innoverer sammen med brukerne og bygger løsninger som fungerer godt lokalt.

- Du har nevnt betaling av regninger og netthandel - innenfor hvilke nye områder er det dere nå prøver å utfordre? Og hvor kan dere bli sterkere på disse områdene?

- Det er mange områder hvor vi ser at ting er unødvendig dyrt og vanskelig. Vi lar oss inspirere av bakerier, som nå tilbyr selvbetjening der du bare scanner varen med Vipps og går ut, sier Garborg. 

Han mener at mange er lei av å legge inn navn, telefonnummer og lignende opplysninger når de logger inn på nettsider.

- Dette problemet er løst med Vipps-login og får en stadig større utbredelse. 

- Vi ønsker også enda mer forenklinger på restauranter og arrangement for å gjøre serviceopplevelsen enda bedre. Det er mange områder som krever forenkling og hvor vi snart kommer med nye lanseringer, legger Garborg til. 

Les også: Vipps lanserer ny maskot og nytt reklamekonsept - målet er å bli førstevalget i

Vipps troner øverst som norges sterkeste merkevare: - Konkurransen er ekstrem