Schibsted stormer mot 200.000 podkast-kunder: - For oss er det volumet som er viktig

Men satsingen på podkaster koster og bidrar tungt til at de ferske regnskapstallene til Schibsted viser en kostnadssmell på 150 millioner kroner for mediedivisjonen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag morgen var det mediekonsernet Schibsteds tur til å legge frem sine tall for årets første kvartal og de viste at mediedivisjonen måtte tåle en nedtur, mens rubrikkselskapene og da først og fremst Finn.no kunne vise til ordentlig vind i seilene. Konsernet økte inntektene samlet fra 3,4 milliarder kroner i første kvartal i fjor til årets 3,65 milliarder kroner, men resultatet falt likevel til 480 millioner kroner, en nedgang på 19 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Her var det særlig Schibsteds nyhetsdivisjon som trakk nedover etter å ha fått seg en ordentlig kostnadssmell på 150 millioner kroner i første kvartal.

- Historisk så leverer vi alltid litt svakere i første kvartal enn resten av året. Det handler om at inntektene er litt lavere på grunn av sesongen enn sammenlignet med resten av året, så når du da får høyere kostnader så får du litt lavere margin, sier konserndirektør og leder av Schibsted News Media, Siv Juvik Tveitnes, til Kampanje.  

Hun sier fjorårets første kvartal også var eksepsjonelt godt med et overskudd på nesten 200 millioner kroner i nyhetsdivisjonen. Dette mye på grunn av at ansatte satt på hjemmekontor og at det nærmest ikke ble tatt en eneste taxitur.

- I fjorårets første kvartal var alt nedstengt og vi brukte praktisk talt ikke penger. Så vi hadde et unormalt lavt nivå. Nå har dette stabilisert seg tilbake til normale nivåer, sier hun.

Les også: VGTVs influencer-byrå selger profiler for 40 millioner kroner: - Alltid en stor risiko

Konserndirektør i Schibsted, Kristin Skogen Lund, forklarte kostnadsveksten i mediedivisjonen under kvartalspresentasjonen også med kjøpet av nettsatsingen FriFlyt og den generelle lønns- og prisveksten. 

- Kostnadsbasen i News Media er i størrelsesorden syv milliarder kroner og 2,5 prosent vanlig inflasjon og lønnsjusteringer på toppen av det, er 170-180 millioner kroner i året. Det forklarer også mye, sier Skogen Lund.

Også økte papirpriser trekker nedover og Schibsted-konsernet regner med at økte papirpriser vil gi en helårseffekt på 50-60 millioner kroner.  

De økte kostnadene sendte driftsresultatet til Schibsted News ned med 112 millioner kroner til 81 millioner kroner. Driftsmarginen var nede på fem prosent, men Schibsted-toppene holder på målet om en driftsmargin i nedre sjiktet av intervallet 10-12 prosent for året som er det mediekonsernet lover markedet og investorene.

Les også: Kraftig resultatsvikt for Schibsted-avisene - Finn.no går som en kule

Her kan du se tallene til Schibsted News Media for første kvartal i 2022. Alle tall i MNOK. Økte kostnader senker overskudet til Schibsted-aviser

Schibsted News 2022 2021 Endring i %
Omsetning 1.798,0 1.761 + 2
Driftsresultat 81 193 - 58

 

Nærmer seg 200.000 kunder

En annen stor driver som ligger bak kostnadsøkningen, er satsingen på innhold og ikke minst i TV-programmer og podkaster. Schibsted har det siste året investert tungt i nye underholdningskonsepter der blant annet podkastsatsingen Podme er rullet ut i Norge, Sverige og Finland og det gikk sjokkbølger gjennom podkastmarkedet da mediekonsernet kapret landets to mest populære podkaster, NRK-suksessene «Radioresepsjonen» og «Friminutt», til den nye storsatsingen Podme. Også stjernekomiker Harald Eia har kommet inn i stallen til Podme.

- Vi investerer veldig bevisst i innhold og primært er det på podkast og Podme-plattformen, men også på ulike initiativer i mediehusene, sier Tveitnes.

Selskapet går ikke ut med tall på hvor store innholdsinvesteringene vil være for året, men sier det vil belaste EBITDA-marginen med to prosentpoeng. Dersom en legger fjorårsresultat til grunn, ville innholdsinvesteringene beløpt seg 40 millioner kroner.

- Vi kommer ikke til å gå ut med tallet for i år, sier Tveitnes.

Satsingen begynner uansett å betale seg i form av økte abonnenter og Schibsted går i dag ut med et nytt antall Podme-kunder i Norden og det er på 170.00 abonnenter. Dermed har mediekonsernet lagt på seg med 30.000 nye kunder siden februar i år og stormer mot 200.000 kunder for hele 2022.

- 200.000 abonnenter er det noe dere styrer mot i år?

- Ja, hvis veksten fortsetter så ser det sånn ut. Vi skal oppover og det er en veldig god vekstrate. Vi har sjeldent sett et abonnementsprodukt som vokser så raskt, sier hun.

- Noe podder du vil trekke frem?

- Det er helheten i produktet som jeg tror folk finner interessant. Vi har rekruttert noen av de største podkasterne i Norge og ser at «Tore og Harald»-podkasten går veldig bra. Og vi har løftet over mange av de viktige podkastene fra mediehusene med «Aftenpodden» og «Giæver og gjengen». Vi begynte veldig i underholdningssegementet men nå beveger vi oss også mer over mot aktualitet med Podme, sier Tveitnes.

Les også: Schibsted flytter flere podkaster bak betalingsmur

Ser fremover:

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund må hanskes med økte kostnader i mediedivisjonen noe som sender driftsmarginen nedover. Men Schibsted-sjefen ser fremover og lover bedre marginer for resten av året. Foto: Scanpix.

- Vi har en veldig god vekstrate

Hvor store inntekter som kommer som følge av salg av podkastabonnement oppgis ikke, men etter det Kampanje erfarer ligger det i området 10-15 millioner kroner for første kvartal. I kvartalsrapporten skriver selskapet at inntektsveksten i «Other» primært skyldes Podme-omsetningen og i fjor hadde Schibsted ikke disse tallene i regnskapet. Dersom en legger det tallet til grunn, ville mediekonsernet hente inn rundt 50-60 millioner kroner på salg av podkaster.

- Vi kommenterer ikke tall. Men for oss er det volumet som er viktig. Det er det vi bygger nå også må du huske at podkastsatsingen er en integrert del av hele abonnementsøkonomien vår, sier Tveitnes.

Selskapet har tidligere uttalt at målet er å doble de digitale brukerinntektene fra fjorårets 1,3 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner i 2025. Derfor kommer hvert eneste Podme-abonnement til å spille inn og Tveitnes sier det i dag også går en kampanje der til Podme er inkludert i avisabonnementet.

Les også: Schibsted har 140.000 podkast-abonnenter – nå lover sjefen dobling av digitale brukerinntekter

Øker reklamesalget kraftig

Samtidig så går Schibsteds nettaviser på høyt turtall med nye trafikkrekorder som til og med slår rekordene under koronapandemien.

-  Vi skal være relevante og skal være det stedet folk går når det skjer store nyhetshendelser og det gjør at trafikken blir sterk. Vi ser det både i våre norske og svenske nettaviser, sier konserndirektør for medier i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes, til Kampanje.

Det er krigen i Ukraina, som har dominert nettavisene de siste par månedene, som sender trafikken til VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet i været. Selv om bakteppet er det aller verste, gitt den menneskelige katastrofen som den russiske invasjonen av Ukraina har medført, gir økt trafikk også økt digitalsalg i nettavisen i form av reklame. Før krigen var det nærmest utsolgt for reklameplass i landets største nettaviser, så økt trafikk er naturlig nok også kjærkomment selv om omstendighetene helst skulle vært annerledes. I Schibsted-rapporten for første kvartal var økningen i digitalt reklamesalg på hele ti prosent for årets første kvartal, noe som ga en vekst på 43 millioner kroner til 493 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2021.

Konserndirektøren i Schibsted, Kristin Skogen Lund, mener «krigen i Ukraina fungerer som en påminnelse om viktigheten av nyhetsmedier generelt».

- Vi ser at i denne type tider så er det veldig mange unge lesere som søker til de etablerte mediene og som i normale tider har sin nyhetsflow’en andre steder. Sånn sett er det også en måte å bygge nye relasjoner, sier Skogen Lund til Kampanje. 

Her kan du se alle tallene til Schibsted-konsernet for årets første kvartal. Alle tall i MNOK. Adevinta-aksjer sender Schibsted-resultatet i stygg minus

Schibsted 2022 2021 Endring i %
Omsetning 3.648,0 3.401,0 + 7
Driftsresultat 184 343 - 46,4
Resultat før skatt  - 13.531,0 294 -

Schibsted stormer mot 200.000 podkast-kunder: - For oss er det volumet som er viktig