Paramount-sjef vil snu opp ned på hvordan vi ser strømme-TV: - Vi tror folk er lei av å velge

Nye Pluto TV er lineær, gratis å bruke og reklamefinansiert. Det tror Jesper Dahl i Paramount at både TV-seere og annonsører har ventet på.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I dag lanseres enda en ny strømmetjeneste i Norge. Pluto TV, som tjenesten heter, skal kjempe om seere i et marked som har vokst og vokst de siste årene, men som nå viser tegn på metning med Netflix’ nylige brukerfall som det fremste eksempelet. Paramount og Nordic Entertainment Group, som står bak Pluto TV, tror de sitter på løsningen.

- Vi tror at folk er lei av å velge hele tiden. Når man har avsluttet én serie, må man spørre seg om hva man skal se på nå. Vi tror folk trenger å lene seg tilbake og se på lineær-TV. Vi har sett i andre land at folk liker denne tilbakelente opplevelsen, sier nordisk Paramount-sjef Jesper Dahl til Kampanje.

Pluto TV er, i motsetning av de fleste av konkurrentene sine, lineær, gratis å bruke og reklamefinansiert. Man trenger heller ikke å registrere seg.

Tjenesten er faktisk så lineær at brukerne heller ikke kan gå tilbake og se starten av et program man skrur på midtveis. I hvert fall ikke på dag én.

- Vi arbeider med en funksjon hvor man kan starte forfra, men ellers så ser man der man kommer inn, som på lineær-TV, sier Dahl.

- Dette er ikke en tjeneste for de store dramaseriene hvor man må se hver episode for å følge med?

- Nei, på samme måte som dramaserier ikke er for lineær-TV lenger. Vi fokuserer på programmer der man ikke må ha fulgt med på hva som skjedde i forrige episode.

Les også: - Det er grenser for hvor mye nordmenn er villig til å betale for strømming

Går på luften med egen Luksusfellen-kanal

Det som imidlertid  skiller Pluto TV fra lineær-TV er at flere av tjenestens 70 kanaler er bygget opp rundt ett enkelt program. «South Park» har fått sin egen kanal. Det har også «Luksusfellen» gjort. Her kan man se folk i økonomisk uføre 24 timer i døgnet, syv dager i uka. Har man barn kan man kanskje glede seg over at det finnes egne TV-kanaler for «Paw Patrol» og «SpongeBob», blant mye annet.

Det finnes også TV-kanaler for filmer, organisert etter sjanger,

- Dette har vi hatt stor suksess med i andre land, sier Dahl.

- Hvor mye kan man se på en sånn kanal før man ser episoder om igjen?

 - Disse kanalene lager vi med programmer som har et stort bibliotek. Vi kan ikke lage en kanal med ti episoder.

I tillegg til de mange TV-kanalene, blir Pluto TV det nye hjemmet for Viafree. Dette innholdet får sin egen seksjon på tjenesten og minner mer om en tradisjonell strømmetjeneste der man velger serier og episoder selv.

- Vi er svært glade for å kunne lansere Pluto TV i Norge. Seerne kan nå nyte populære Viafree-formater som en del av Pluto TVs brede tilbud av innhold samtidig som vi er i stand til å tilby annonsører et attraktivt tilbud som Pluto TVs annonsesalgspartner i Norden, sier Lars Mossing, SVP Ad sales i Nent Group i en pressemelding.

- Økonomien er ikke uendelig

Kampanje har tidligere skevet at TV-kanalene hittil ikke har lykkes med å bygge opp gode reklameprodukter i strømme-TV-markedet.

- Både Discovery+ og Viafree har nå langt færre kommersielle seere enn det de hadde for to-tre år siden og det siste drøye året det det kommersielle varelageret vært minimalt. Nent, som lenge var det TV huset som lå lengst fremme på kommersielle løsninger på langformat TV-innhold, gjør nå et nytt forsøk med lanseringen av dere ny, kommersielle plattform Pluto som lanseres i mai, har forhandlingssjef Dag Ormåsen i Publicis tidligere uttalt til Kampanje.

Les mer: TV-kanalene sliter med reklamesalget på nett - frykter Youtube kupper milliardmarked

Jesper Dahl har stor tro på at Pluto TV vil være et etterlengtet tilskudd i floraen av strømmetjenester for annonsørene.

- Det vi hører er at det er et nærmest utsolgt marked og at det er bruk for et nytt digitalt produkt med høykvalitetsannonser, sier han.

- Ettersom brukerne ikke må registrere seg når de ser på Pluto TV, hvordan kan dere vite hvem som ser på og på den måten målrette reklamen?

- Vi jobber med et tredjepartsselskap som sørger for ulike målrettingsmuligheter. Når annonsørene kjøper reklame på Pluto TV så vet de at de får et høykvalitetsprodukt uten brukergenerert innhold. Man vet at det er ekte seere som ser på.

- Da strømme-TV begynte å bli stort, så tenkte noen kanskje at dette er slutten på reklame-TV. Hvorfor tror du folk er villige til å se reklame igjen?

- Forbrukerne får flere og flere utgifter. Nå må man nesten ha ti ulike abonnement for å få det samme tilbudet som man hadde for ti år siden. Økonomien er ikke uendelig. Vi tror på et gratis alternativ og at folk vil akseptere på se reklame i samme mengde som de gjør på tradisjonell TV. Det blir ikke mer enn det.

Selv om Pluto TV skiller seg ut ved lansering, er det mye som tyder på at flere strømmetjenester vil innføre reklame for å senke månedsprisen og terskelen for å tegne abonnement. Nå snakker også Netflix høyt om en slik løsning.

- Hva tenker du om at Netflix vurderer å begynne med reklame?

- Det kommer bare til å gjøre hele markedet større. Pluto TV er 100 prosent gratis, mens andre tjenester kommer til å ta betalt også for abonnement med reklame, tror Dahl.

Les mer: Netflix vurderer abonnement med reklame

- Har en stor oppgave foran oss

Pluto TV skryter allerede av å generere reklameinntekter for over én milliard dollar på verdensbasis. Hvor mye de kan hente ut av det norske markedet, vil ikke Dahl si, men ambisjonene er store.

- Vi satser stort for å gjøre dette populært og for å få folk til å vite hva Pluto er. Vi har en stor oppgave foran oss. Pluto har vært fullstendig ukjent, men vi kommer til å bruke mye penger på markedsføring og vi får god hjelp av at Viafree legger ned sin egen tjeneste. Vi håper å få mange brukere i Norden, sier han.

Samtidig som Paramount lanserer Pluto TV sammen med Nent, drifter de også strømmetjenesten Paramount+. Den vil imidlertid få nytt liv i løpet av året når den spinnes ut i et  eget selskap og døpes om til SkyShowtime i et samarbeid mellom Paramount og Comcast.

PlutoTV og den nye tjenesten vil ikke ha noe med hverandre å gjøre, bekrefter Dahl.

Pluto TV ruller denne uken ut en stor reklamekampanje der budskapet er at tjenesten er helt gratis å bruke. Under kan du se et eksempel på et av annonsene som også får frem at tjenesten blir det nye hjemmet til «Paradise» som har premiere 30. mai.

Frister med «Paradise»:

Pluto TV får god drahjelp av nye «Paradise» som har premiere på tjenesten 30. mai. TV-seere som søker opp Viafree vil sendes videre til den nye strømmetjenesten. Foto: Pluto TV

Paramount-sjef vil snu opp ned på hvordan vi ser strømme-TV: - Vi tror folk er lei av å velge