Den nye TVNorge-sjefen har aldri satt sin fot i Norge: - Har mye innsikt jeg tar med meg til det norske markedet

James Gibbons blir den tiende TVNorge-sjefen i historien. Nå snakker han ut om sportsrettigheter, strømmekonkurransen og nye satsinger.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Det er en utrolig spennende tid i mediebransjen og Norden spiller en spesiell rolle, sier James Gibbons på webkamera fra London, der han blant annet styrer den nordiske virksomheten til Discovery Networks.

Han er den siste i en rekke TVNorge-sjefer som etter hvert teller ti navn, og den eneste av dem som aldri har satt sin fot på norsk jord.

- Jeg har ikke vært i Norge, det må jeg innrømme. Jeg har bodd i store deler av verden og vært utenfor Europa i lang tid, sier Gibbons, som legger til at han har vært i Danmark, Sverige og Finland, men at Norge nå er på toppen av lista over reisemål.

At han ennå ikke har tatt turen innom sine norske kollegaer i Oslo, skyldes ikke minst at koronapandemien har satt store begrensinger på reisevirksomheten inn og ut av landet. Samtidig har arbeidet med å rigge om den nordiske virksomheten har pågått for fullt det siste året.

Det har nemlig skjedd mye i de øverste nivåene i Discoverys nordiske ledelse siden Tine Austvoll Jensen ga seg som administrerende direktør i september i fjor. Siden har også leder av nordiske operasjonen, Nicklas Norrby, sluttet og Gibbons har selv overtatt mer av lederansvaret, samtidig som han også er øverste leder for Discoverys britiske virksomhet.

På toppen av det hele kom nyheten om at Discovery-gruppens mest kjente leder i Norge, Eivind Landsverk, ga seg som programdirektør etter 21 år i TVNorge-systemet.

Les mer: Discovery slanker nordisk ledergruppe - gir mer makt til britisk toppsjef

Begynte som journalist

James Gibbons har 22 år bak seg i Discovery-konsernet. Før han tiltrådte sin nåværende rolle i desember, har han rukket å lede Discoverys virksomheter i markeder som Australia, New Zealand, Nord-Afrika, Midt-Østen, Tyrkia og Japan. Før det jobbet han som journalist og redaktør, blant annet i britiske Mirror Group.

- Jeg har alltid likt å fortelle historier og Discovery ga meg muligheten til å gjøre det i hele verden. Jeg finner glede i å bygge en medievirksomhet rundt hvordan mennesker er forskjellige, men likevel har de samme verdiene. Etter å ha ledet åtte-ni store markeder for Discovery, har jeg mye innsikt som jeg tar med meg til det norske og det nordiske markedet. Jeg har mye energi, men det er litt vanskeligere nå som alt gjøres over Zoom, erkjenner han.

Discoverys norske programdirektør, Magnus Vatn, forteller at Gibbons er «overraskende og imponerende» oppdatert på de norske programmene.

- Han er i utgangspunktet journalist og det merker man veldig tydelig. Han er veldig innholdsfokusert og har veldig tillit til oss som sitter og styrer innholdet i Norden. Det har til nå vært en kjempegod oplevelse, og det sier 100 prosent ærlig, sier han til Kampanje.

- Kommer han inn med egne tanker om hva dere skal gjøre mer eller mindre av?

- Nei, vi er veldig forankret i hyperlokalt innhold. Det kommer fra David Zaslav på toppen (konsernsjef, red. anm). Det er det som til syvende og sist gjør at man skal vinne, som er det språket amerikanerne bruker. De har også sett veksten på Dplay og Discovery+, og da tror de også at vi er på rett vei, fortsetter Vatn.

Gibbons trekker linjene tilbake i tid for å forklare hvorfor det ikke er så unaturlig at TVNorge og de andre Discovery-kanalene nå ledes av en brite med tilholdssted i London.

- Da Discovery overtok SBS sin virksomhet i Norden så var lineær-TV-modellen dominerende, og strømme-TV eksisterte nesten ikke. Nå har vi en situasjon hvor vi er i full transformasjon, og et land som Norge ligger helt i forkant. Vi har akkurat lansert en global strømmetjeneste, så dette er et godt tidspunkt for noen som har et globalt perspektiv til å bygge videre på den fantastiske lokale grunnmuren vi har i Norge, sier han.

Gibson har tatt over den nordiske ledelsen omtrent samtidig som konsernets strømme-TV-strategi for alvor har tatt form. I januar lanserte Discovery-konsernet strømmetjenesten Discovery+ i USA, der den skal konkurrere med gigantene Netflix, Disney og HBO om oppmerksomheten i et stadig mer konkurranseutsatt marked.

Så langt har Discovery+ passert 15 millioner betalende abonnenter verden over. Hvor mange av dem som befinner seg i Norden, der tjenesten har hatt et forsprang under Dplay-navnet, vil ikke Gibson røpe.

- Jeg er ikke i posisjon til å dele noen detaljer, men Norden er en betydelig bidragsyter til det globale tallet, sier han.

Les også: Koronasmell for NRK - TV 2 rykker frem i TV-krigen

- Ser ingenting som tilsier at OL ikke blir gjennomført

I motsetning til sine nærmeste konkurrenter, har ikke Discovery-ledelsen vært interessert i å pumpe opp tallet på abonnenter med dyre dramaserier. I Norge er det reality, humor og dokumentarer som hittil har vært trekkplastrene, i tillegg til sport.

- Veldig mye av strømmekampen har handlet om store dramaserier som tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Vår tilnærming har vært litt annerledes. Arven vår er i innhold fra den virkelige verden og dokumentarer, men det betyr ikke at vi opererer i en smal nisje. Det utgjør et bredt spekter av dokumentarer, realityserier, livsstilsprogrammer, krim og sport. I tillegg er prisen vår lavere enn de største strømmetjenestene, så det er lett å legge til Discovery+ for brukerne. Vi har en veldig tydelig posisjon i markedet som ingen konkurrenter kan matche i denne størrelsen.

- Hvor viktig er OL for veksten til Discovery+?

- Sport er den ultimate formen for underholdning fra det virkelige liv. Det er derfor vi har investert i rettigheter som Eliteserien. OL er også en veldig viktig del av vårt tilbud fordi det ikke bare appellerer til én type tilhengere. Alle vet hva OL er, uansett hva slags generasjon du tilhører. Det er en perfekt rettighet for å tiltrekke oss seere til porteføljen vår.

Koronapandemien satte en stopper for fjorårets OL-fest i Tokyo, og det har vært knyttet stor usikkerhet til hvorvidt det vil være mulig å gjennomføre lekene i år.

- Hvor sikker er du på at de klarer å gjennomføre OL i Tokyo i år?

- Jeg er egentlig riktig person til å svare på det spørsmålet, men jeg ser ingenting i planleggingen som tilsier at det ikke kommer til å bli gjennomført. Alle forstår hvor vanskelig situasjonen i verden er, men det er utrolig hvordan alle de store sportene har klart å skape en boble rundt arrangementene sine sånn at de kan bli avholdt. Dette er den ultimate utfordringen med alle land på planeten representert, men det er ingen indikasjon på at det ikke vil bli noe av.

- Vil ikke inngå irrasjonelle investeringer

Discovery har OL-rettighetene til 2024 i første omgang. I Norge er Discovery+ i tillegg hjemmet for Eliteserien, men denne rettigheten utløper i 2023 og er allerede kuppet av TV 2. Samtidig lader konkurrenten Nent Group opp til å overta store deler av vintersporten fra NRK i kommende sesong, mens både Premier League og Champions League har funnet nye hjem hos henholdsvis Nent Group og TV 2.

- Hvordan ser du på markedet for sportsrettigheter i Norden? Hvilke rettigheter skal Discovery løpe etter nå som mange av de store rettighetene allerede er sikret av konkurrentene?

- Sport er naturlig nok et hett tema i alle våre markeder, og spesielt i Norden. Vi vil tilby seerne våre innhold som er i tråd med vår merkevare og som er unikt, og sport passer inn i det bildet. Vi må også drive virksomheten vår på en forsvarlig måte og vi vil ikke inngå irrasjonelle investeringer som gjør at vi må sende kostnaden videre til brukerne våre eller kommer i andre utfordringer med våre finansieringsmodeller.

Foreløpig sier Gibson seg fornøyd med å ha Eliteserien i to år til, i tillegg til tennis og golf.

- Hvem vet hva som skjer i mellomtiden. Vi kommer ikke til å nedprioritere sport og vi vil fortsette å gjøre relevante investeringer, sier han.

- Er du skuffet over at sjansen til å by på Superligaen glipper?

- Ha ha… Kom Superligaen noen gang til å skje? Vi får se, men vi kommer alltid til å sette pris på lidenskapen som finnes i fotball.

Les også: - Det er fortsatt liv i leirbålet, men nå brenner det ikke bare ett sted om gangen

Varsler flere lanseringer i reklamemarkedet

Selv om strømmetjenesten Discovery+ har tatt en hovedrolle i konsernets fremtidige strategi, har Discovery-sjefen fortsatt stor tro på lineær-TV-kanalene. Så langt i år har den nordiske kanalporteføljen en positiv trend i reklamesalget, forteller han.

- Hvor viktig er lineær-TV og reklamemarkedet for Discoverys langsiktige strategi?

- Vi er et innholdsselskap og vil tilby innholdet vårt til brukerne vår hvor enn de er. Selv om lineær-TV-seingen faller, så kommer ikke vi til å stanse tilbudet vårt. Når den totale seertiden går ned, så har annonseprisen en tendens til å øke og kompensere for fallet.

Gibson tror i tillegg det er mer annonseinntekter å hente på nett.

- Mange seere aksepterer annonser på strømme-TV. Det er også en plattform som gir annonsører tilgang på førstepartsdata, sånn at de vet hvem de annonserer mot, selvfølgelig innenfor GDPR-regelverket. Reklamemarkedet er en veldig viktig del av vår tilnærming og du kan forvente flere satsinger fra oss på det området.

Nummer ti: TVNorge-sjefer gjennom tidene

  • Erik Rynning 1988 - 1995
  • Trygve Tamburstuen 1995 - 1996 
  • Jan Steinmann 1996 - 1997
  • Pål Trælvik 1997 - 2001 
  • Morten Skotland Hansen (fung.) 2001 - 2002
  • Morten Aass 2002 - 2008
  • Morten Skotland Hansen (fung.) 2008 - 2009 
  • Harald Sigmund Strømme 2009 - 2017 
  • Tine Austvoll Jensen 2017 - 2020

Den nye TVNorge-sjefen har aldri satt sin fot i Norge: - Har mye innsikt jeg tar med meg til det norske markedet