Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
Norske TV-profiler er samstemte i at Eivind Landsverk etterlater seg et tomrom i bransjen når han setter et foreløpig punktum for sin TV-karriere etter 21 år i TVNorge og Discovery. Nyheten om avgangen ble kjent tirsdag og det er «opplagt» et tap for mediehuset, mener komiker og eier av Seefood TV, Espen Eckbo.
- For mange av profilene har han representert et kontaktpunkt som neppe kan erstattes. Det handler om menneskelige egenskaper, sier Eckbo til Kampanje.
Han har stått i spissen for flere av TVNorges største suksesser og mener Landsverk har vært avgjørende i å gi enkelte talenter ekstra selvtillit og motivasjon til å satse på TV-humor.
- Tidene er nok også endret, og jeg tror den beslutningsfriheten Landsverk i mange år hadde til å forvalte eget budsjett og satse på mennesker og produksjoner, er kraftig innskrenket. Bransjen er mer tungrodd, og selv folk i de mektigste posisjonene må ta hensyn til internasjonal eierstyring og prosesser de ikke nødvendigvis har kontroll på eller er enig i, sier Eckbo, som har stått i spissen for flere av TVNorges største suksesser, sier Eckbo.
Les også: Norske TV-profiler om Landsverk-exit: - Trist som faen
Landsverk etterlater seg også et tomrom i Discoverys nordiske ledelse. Posisjonen som nordisk programdirektør skal ikke erstattes, og heretter skal programdirektørene i hvert enkelt land rapportere til britiske James Gibbons, som leder Discovery i Storbritannia og Norden. Det er Magnus Vatn som er programdirektør i Norge.
Discoverys operative leder i Norge, Espen Skoland, er ikke bekymret for denne overgangen.
- Eivind har bygd opp en sterk organisasjon på innhold med veldig sterke innholdsansvarlige for hvert land, så det går helt fint. James er innholdsmann selv og gammel journalist, og er veldig dedikert til Norden og innholdsprosjektene vi har på gang nå, sier han til Kampanje.
- Det som er fint med så store organisasjoner som vi er en del av, er at det alltid er flinke folk klare til å ta over når andre flinke folk gir seg. Det er helt naturlig at Eivind ønsker å gi seg nå. Det er noe han har gitt signaler til oss om en stund i forveien, fortsetter han.
Det er et halvt år siden Discovery oppløste de nasjonale ledergruppene for å satse på en felles nordisk ledelse under oppsyn av James Gibbons, men bare de siste par månedene har denne ledelsen altså krympet og stadig mer av ansvaret har havnet hos briten.
I januar sluttet også lederen av hele den nordiske operasjonen, Nicklas Norrby, i Discovery. Heller ikke denne posisjonen ble erstattet og det nordiske lederteamet rapporterer nå direkte til Gibbons, som holder til i London.
Det betyr at den nordiske ledelsen nå teller elleve stykker, inkludert James Gibbons. Blant dem finner vi fire fra Norge: Espen Skoland, som også er kommunikasjonsdirektør for Discovery i Norden og EMEA-regionen, Rebecca Rørmark, markedsdirektør, Linda Vabø, distribusjonsdirektør og Winta Negassi, som er HR-direktør.
Skoland mener den nye organisasjonen gir dem flere «stordriftsfordeler», samtidig som det er like viktig å lage godt, lokalt innhold.
- Det er noe av det som gjør oss forskjellige fra mange andre mediebedrifter, at vi drar fordeler av den store globale kraften og kompetansen til Discovery, samtidig som vi har veldig spiss lokal kompetanse. Når vi forener dette, så er vi ganske sterke.
- Signaliserer det en endring i Discoverys redaksjonelle profil at Landsverk slutter?
- Nei, det tror jeg absolutt ikke. Alle som har et innholdsansvar setter sitt personlige preg på det, men dette endrer ikke profilen til selskapet. Det er klart det er en milepæl, Eivind har vært en av de mest vesentlige personene i TVNorges historie når det kommer til å utvikle innholdsprofilen. Han blir husket som en legende og fortjener all den hyllesten han får.
James Gibbons, som nå på mange måter overtar Landsverks rolle i Discoverys nordiske ledelse, har jobbet i selskapet i 22 år og startet som programdirektør i Asia. Han har også jobbet som journalist.
Eivind Landsverk beskriver han som «en fantastisk fyr».
- Jeg har jobbet tett med James det siste året. Det har vært en stor glede fordi han har dette innholdsgenet sitt. Han har vært en god sparringspartner, sier Landsverk.
Han avviser at avgangen har en sammenheng med de organisatoriske endringene i Discovery-systemet.
- Overhodet ikke. Dette er fullt og helt min egen avgjørelse, i den forstand at jeg har vært med lenge og når jeg kjenner at motivasjonen ikke er helt på plass, så står det respekt av å overlate stafettpinnen til andre som kan ta selskapet til det neste nivået.
- Har Discovery blitt et bedre selskap som følge av endringene?
- Det vil jeg si. Det er en riktig utvikling. Det er stort sett bare allmennkringkasterne NRK og TV 2 som er rene norske kanaler, selv om TV 2 er danskeid gjennom Egmont. De kommer til å stå sterkt, men vi må nok innse at fremtiden er digital og at publikum i større og større grad vil konsumere innholdet på digitale plattformer.
Kampanje har vært i kontakt med Discovery for å få kommentarer fra James Gibbons til denne saken, men vi har fått beskjed om at han ikke er tilgjengelig.
Les også: Landsverks beste og verste TV-minne: - De sa at TVNorge ville gå konkurs og at vi var ferdige