Politianmeldelse og avlysninger av sjekke-reality: - Glassklart skille mellom hva som er lov og ikke lov

Både «Paradise Hotel» og «Ex on the Beach» tas av lufta i Sverige, men kanalene vil ikke skrinlegge programmet i Norge.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

To svenske kvinnelige «Paradise Hotel»-deltagere har anklaget en av de mannlige deltagerne for overgrep og tidligere i dag ble det kjent at årets svenske Paradise Hotel-sesong er stanset og at Nordic Entertainment Group har anmeldt saken.  

Mastiff, som produserer «Paradise Hotel», henviser til Nent Group for kommentarer.

- Hendelsen i den svenske sesongen av «Paradise Hotel» var uakseptabel, og derfor har vi nå besluttet å fjerne sesongen permanent fra våre platformer. Vi har allerede, og fremover vil vi, i samarbeid med produksjonsselskapet, se på hvordan vi kan sikre en enda mer trygg ramme for alle medvirkende og involverte i produksjonen, sier PR-sjef Kristine Holm Marcher i Nent Group.

Situasjonen i Sverige påvirker ikke den kommende norske sesongen, legger hun til.

Ifølge VG har Discovery i Sverige også bestemt seg for å skrinlegge årets innspilling «Ex on the Beach» som følge av saken.

Discoverys norske programdirektør, Magnus Vatn, sier til Kampanje at de ikke har landet på samme avgjørelse.

- Jeg kan ikke snakke for andre, vi kan bare snakke for oss, og vi tar et stort ansvar for deltakerne og ivaretar deltakerne også når produksjonen er ferdig, både fra vår side og med assistanse fra psykologer. Vi sitter underveis og tracker hvor mange enheter en person har hatt og kan bryte inn, men som alt mulig annet så diskuterer vi formatene hele tiden, sier Vatn til Kampanje.

Foreløpig planlegger Discovery Norge derfor å spille inn en ny sesong av «Ex on the Beach» i år.

- Vi planlegger en ny innspilling i år, men som verden ser ut nå kan man ikke garantere for noe som helst. Vi har ikke gjort en tradisjonell «Ex on the Beach» på en veldig god stund, og valgte å ikke dra ut av landet i fjor på sensommeren. Nå gjorde vi en lokal versjon i vinter, så får vi se.

- Når en sånn produksjon ruller, er du noen gang nervøs for hva som kan skje på innspillingen?

- Nei, vi har rutiner på dette og overvåker og tracker absolutt alt som skjer. Vi er klar over ansvaret vi har, ikke bare her, det handler også om når man henger i en fjellvegg, som også er en risiko. Vi tar gode forholdsregler.

- Til syvende og sist et individuelt ansvar

På spørsmål om hun overrasket over saken i Sverige og om noe lignende kunne skjedd i Norge, sier leder Åse Kringstad i Virke Produsentforeningen, at hun ikke gror at dette er et særlig utbredt fenomen. 

- Man har jo lang erfaring over flere år med å lage reality-TV som spiller på kropp. Da er det desto viktigere at produksjonen og alle deltagere er godt orientert om hva som er gjeldende regler. Hvor går grensene, hva er greit og hva er er seksuell trakassering? Metoo-bevegelsen har jo avdekket at det er en del å ta tak i, både i vår bransje og i andre bransjer. Jeg har ikke hørt om noe tilsvarende i Norge, sier Kringstad til Kampanje. 

- Hvor stor del av ansvaret ligger hos produksjonsselskapene når noe slikt skjer? 

- I første omgang har alle individer et ansvar for å opptre i henhold til loven. Hvis en person begår en voldtekt, så er det personen som begår handlingen som er ansvarlig for det. Ved en sånn innspilling så skal jo produksjonsselskapet legge til rette for at alt kan skje i ordnende former, men til syvende og sist er det et individuelt ansvar, for folk vet jo strengt talt hvor grensene går. 

Tydelige grenser:

- Dette er jo en sjanger som spiller mye på kropp og seksualitet og det hele, men alle er jo klare over hvor grensene går, sier Åse Kringstad i Produsentforeningen. Foto: Eivor Eriksen

- Ikke knyttet til sjanger

Kringstad sier også at det er viktig at de involverte personene følges opp i etterkant. 

-  I dette tilfellet høres det helt riktig ut at Nent har anmeldt forholdet, sier hun.

- Er dette knyttet til sjangeren Paradise Hotel tilhører? 

- Dette er jo en sjanger som spiller mye på kropp og seksualitet og det hele, men alle er jo klare over hvor grensene går. Det er lov å kline eller å ha sex på TV, men det er ikke lov å voldta – hverken på TV eller i virkeligheten. Det at en sjanger har et element av erotikk gjør ikke en forskjell. Det er et glassklart skille mellom hva som er lov og ikke. 

Les også: Sender reportere til Mexico for å dekke Paradise Hotel: - Nødvendig arbeidsreise

Verdt å diskutere politiattester

- Vi sitter for langt unna vurderingene i Nent Group til å kunne kommentere detaljer i denne saken her, sier Trygve Rønningen, kanaldirektør i TV 2 til Kampanje. 

Rønningen har tidligere ledet produksjonsselskapet Mastiff, som produserer Paradise Hotel både i Norge og i Sverige. Han har også vært toppsjef for TV3-kanalene.

- Kunne noe ligende skjedd i en norsk produksjon? 

- Generelt så kan jeg si at det å jobbe med casting er krevende. Og slik det er nå, har ikke produksjonsbransjen anledning til å innhente politiattest når man caster til TV-programmer. Det kan være en diskusjon som kanskje er verdt å føre i lys av dette. 

- Hvor ligger ansvaret hos når noe slikt skjer? 

- Redaktøransvaret hviler på kringkasteren, men de som jobber med dette i hverdagen, altså produksjonsbransjen, kjenner på denne problematikken hele tiden. 

- Er det at noe slikt kunne skje på settet knyttet til sjangeren? 

- Ikke nødvendigvis. Vi har tilfeller fra andre produksjoner tidligere, der dette også har vært en problemstilling, så det er ikke nødvendigvis noen direkte link til denne type programmer, avslutter Rønningen. 

Politianmeldelse og avlysninger av sjekke-reality: - Glassklart skille mellom hva som er lov og ikke lov