«Skal vi færra til Mexico» er det store spørsmålet i norske underholdningsredaksjoner om dagen. Der skal nemlig innspillingen av «Paradise Hotel» finne sted i mars, til tross for at Utenriksdepartementet i går valgte å forlenge rådet om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige frem til 15. april.

I går skrev VG at reiserådet ikke stanser Nordic Entertainment Group fra å sende 55 crewmedlemmer og et tosifret antall deltakere til landet der det bare forrige uke ble registret nesten 71.000 nye tilfeller av covid-19 og over 7.700 dødsfall, ifølge Verdens helseorganisasjon.

- Smittevern er selvsagt noe vi tar svært alvorlig, og Nent Group sitt risk & security-team har i samråd med produksjonsselskapet utarbeidet en sikkerhetsprotokoll for produksjonen av «Paradise Hotel». Denne dekker hele prosessen fra før avreise til man er inne i huset i Mexico, sier Thomas Horni, pressekontakt i Nent til VG.

Les mer: Trosser reiseråd fra UD - reiser til Mexico for å spille inn «Paradise Hotel»

VGTV sjekker inn
Men det er ikke bare crewmedlemmer og deltakere som setter kurs mot Mexico. Det gjør også flere norske mediehus, som tradisjonen tro er invitert til Mexico for å dekke innspillingen. VGTV er blant dem som allerede har avgjort at de sender to reportere for å lage innhold til VGTV-programmet «Panelet».

Det får enkelte til å undre seg, blant dem kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett.

«Har noen fra @vgnett tatt seg bryet med å forklare hvordan de i en og samme sak moraliserer over at det sendes et crew på 55 personer til Mexico for å lage Paradise Hotel OG fortelle at Paradise Hotel er så viktig at de sender to stykk fra VG for å følge innspillingen?» spør han på Twitter.

Redaktør Rolf Sønstelie i VGTV forklarer det slik:

- Myndighetene fraråder unødvendig reiser til utlandet. Dette er en nødvendig arbeidsreise som er viktig for programavdelingens journalistiske virksomhet. De skal lage innhold for en ung målgruppe, og skal dekke det de er opptatt av. Akkurat som vi reiste til USA i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden, og til Egypt i forbindelse med VM i håndball, reiser vi til Mexico for å lage journalistikk på en begivenhet som engasjerer de unge, sier han til Kampanje.

Sønstelie sier at de tar smittevern og sikkerhet «på dypeste alvor».

- Alle reiser blir vurdert av beredskapsledelsen. Smittevernet i forbindelse med Mexico-turen fremstår som godt ivaretatt, og vi har egne rutiner for våre medarbeidere. Beredskapsledelsen har en egen gjennomgang våre folk før de reiser ut. 

- En av årets store hendelser
Også Nettavisen sender etter planen reportere til Mexico, bekrefter nyhetsleder Carina Alice Bredesen.

- Vi har som ugangspunkt at vi skal kunne gjøre den vanlige jobben vi gjør journalistisk, og ikke begrense oss mer enn vi kan, sier hun til Kampanje.

Hun mener produksjonens opplegg virker ekstremt nøye og velregissert, men legger til at det kan oppstå ting som gjør at de vil revurdere situasjonen.

- Hvor viktig er det for dere å dekke denne innspillingen?

- Dette er en av de store hendelsene i året for dette stoffområdet, og det er viktig for oss å være til stede for å lage bedre journalistikk. Det vet de fleste som jobber i bransjen, at det er annerledes å dekke ting på avstand og å være der. Dette er også mer enn lett underholdning, det er big business og et viktig stoffområde for oss og leserne våre som vi ønsker å dekke seriøst og bra.

TV 2 og Aller Media på gjerdet
Andre mediehus Kampanje har snakket med forteller at de sitter på gjerdet. 

- Dette er en løpende vurdering. UDs globale reiseråd er forlenget og Mexico er i en spesielt vanskelig situasjon, så den beslutningen er ikke tatt, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 til Kampanje.

- Hva avhenger avgjørelsen av?

- Det avhenger av om vi mener det er nødvendig nok og trygt for de ansatte å reise.

- Hvor går grensen for hva som er en nødvendig reise når man jobber med underholdningsjournalistikk?

- Det er noe vi vurderer fra gang til gang. Det er ikke ett enkelt svar på det. Andre kanaler og produksjoner vurderer kanskje saken annerledes enn oss.

Heller ikke Aller Media, som produserer «Rød Løper» for Dagbladet og Se og Hør, har tatt en endelig avgjørelse.

- Vårt utgangspunkt er at vi alltid dekker slike begivenheter, men vi kommer til å se an situasjonen og ta en endelig avgjørelse opp mot avreise. Da er det i så fall snakk om to journalister, skriver produsent Julie Easter Christiansen i en tekstmelding til Kampanje.