Oppsiktsvekkende statssekretær-avskjed: - Kan få effekt på Abid Rajas lederkandidatur i Venstre

Politiske kommentatorer mener verken Erna Solberg eller Abid Raja kan slå seg til ro med avskjedshilsnen til Knut Aastad Bråten.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Knut Aastad Bråten meldte tidligere i dag at han har trukket seg som statssekretær i Kulturdepartementet.

- Den politiske ukulturen lukter vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss, skrev Aastad Bråten blant annet i innlegget på Facebook der han meldte om at han fratrer som Abid Rajas statssekretær.

Aastad Bråten har siden ikke besvart pressens henvendelser. 

- Dette er oppsiktsvekkende, for det er sjeldent at vi får såpass brutalt ærlige forklaringer på hvorfor enkelte velger å gå av. Det er befriende på en måte, men det er også en kommentar som skriker etter en begrunnelse. Han har sagt A, men han må også si B og C, sier politisk kommentator i TV 2 Aslak Eriksrud til Kampanje.

Eriksrud beskriver den avgåtte statssekretærens avskjedshilsen som «spesiell og brutal».

- Den er ikke fyllestgjørende, men reiser en haug med spørsmål. Hvem er det han sikter til når han snakker om samarbeidsproblemer og ukultur som lukter vondt? Og hvem er det som lukter vondt - er det Abid Raja, Erna Solberg, kolleger, embetsverket eller opposisjonen? Hva er det han sikter til når han kommer med en sånn avskjedshilsen, spør Eriksrud retorisk.

- Det kan ikke bli stående slik. Hverken politikken, Erna eller Abid kan slå seg til ro med den begrunnelsen, fortsetter han.

Slutter som statssekretær:

Avgåtte statssekretær Knut Aastad Bråten tok i dag et oppgjør med «politisk ukultur» i et Facebook-innlegg. - Den politiske ukulturen lukter vondt, og er med på å svekke demokratiet vårt, skrev Bråten.

- Viktig å finne ut hva som har skjedd

Berit Aalborg, politisk kommentator i Vårt Land, sier til Kampanje at Aastad Bråtens ordbruk er uvanlig for en politiker som går av.

- Han skriver jo blant annet om «politikkens kultur og ukultur», og skriver at sistnevnte er avgjørende for det valget han har tatt. Det er relativt sjeldent at politikere er såpass tydelige i ordbruken rundt det de mener er en ukultur, spesielt når de er i ferd med å gå av. Det er oppsiktsvekkende at han er såpass tydelig og klar, og bruker såpass sterke ord, mener Aalborg. 

Vår Land-kommentatoren sier at hun kjenner til Bråten som en person med høy integritet.

- Det er slik jeg har oppfattet han når jeg har pratet med ham på flere Venstre-landsmøter. Det at han går av på denne måten er uten tvil politisk interessant. Dette er noe flere mediehus vil se på og jobbe med, for det er klart at det viktig å finne ut hva som har skjedd. Det vil i prinsippet kunne ha en effekt på Abid Rajas leder-kandidatur i Venstre – begge veier.

- Hva ønsker han å oppnå ved å legge ut et slik innlegg, der han peker på en ukultur – uten å si spesifikt hva eller hvem det handler om?

- Han har jo åpenbart ønsket å adressere noe og å si noe. Jeg vil ikke spekulere i hvor denne ukulturen ligger – om han snakker om departementet, Venstre eller Raja – men her er det åpenbart noe han ønsker å peke på, og det har han greid, sier Aalborg. 

Raja har så langt vært ordknapp om avgangen. I en tekstmelding til VG sier han:

- Jeg er glad for at vi gikk muligheten til å bli kjent med Knut. Han har en stor, raus personlighet, godt humør og høy faglig kompetanse og integritet. Jeg har takket han for innsatsen han har lagt ned for sektoren, for departementet, for partiet og for meg. Det er leit at han har valgt å trekke seg, men jeg har respekt for avgjørelsen. 

Når det forsvinner så mye kunnskap når det kommer inn en ny statsråd, er det klart at departementet blir sårbart. Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

- Klart departementet blir sårbart

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, mener Kulturdepartementet har hatt en politisk ledelse med lite kunnskap om kulturfeltet den siste tiden.

- Da Knut Aastad Bråten kom til Kulturdepartementet, så kom han uten kunnskap om politikk på det nivået, og i tillegg kunne Abid Raja – som da kom inn som ny kulturminister – lite om kulturpolitikk. Da hadde man plutselig et departement med manglende tyngde. Bråten har masse kulturkunnskap, men mangler den politiske innsikten, sier Moxnes  i NRK Nyheter til Kampanje.

- De konfliktene som kan ha vært mellom Abid Raja og Knut Åstad Bråten kan jo ha kommet av denne diskrepansen når den gjaldt politisk kunnskap, fortsetter Moxnes.

- Hvor sikre kan vi være på at han peker på Abid Raja?

- Han skriver jo politisk ledelse, og det innebærer jo statssekretæren, statsråden og politiske rådgivere. Det er derfor vanskelig å tenke seg at det kan være noen andre. Det er ingen grunn til å tro at han ikke peker på Abid Raja - men i og med at han ikke nevner navn, åpner det jo for spekulasjoner.

- Har det tidligere vært snakket om ukultur i Kulturdepartementet?

- Nei. De to statssekretærene som Trine Schei Grande hadde var veldig dyktige når det gjaldt det politiske feltet, og Skei Grande var som kjent veldig god på kulturpolitikk. Når det forsvinner så mye kunnskap når det kommer inn en ny statsråd, er det klart at departementet blir sårbart, sier Moxnes. 

- Ingen politisk ukultur

Bård Folke Fredriksen, som var statssekretær i Kulturdepartementet fra 2016 til 2018 for daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland, sier til Kampanje at han ikke kjenner seg igjen i at det råder noen ukultur i Kulturdepartementet. 
 
- Kulturdepartementet har et godt og solid embetsverk, og jeg kjenner meg bestemt ikke igjen i noen politisk ukultur. På tvers av partiene har Norge politikere og en forvaltning vi kan være stolte av, sier Fredriksen. 

Kampanje har også vært i kontakt med tidligere statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag, samt Linda Hofstad Helleland og Hadia Tajik – som begge har innehatt kulturministerposten – men ingen av dem ønsket å kommentere arbeidskulturen i departementet. 

Kampanje forsøkte tidligere i dag å komme i kontakt med Kulturdepartementet og ble henvist til politisk rådgiver Emma Lind som sa følgende:

- Det er tøft gjort å være så ærlig som han er. Det er en stor forpliktelse å takke ja til en sånn forespørsel og en stor forpliktelse å fratre. Jeg har veldig respekt for den vurderingen han tar. Han må gjøre det som passer han selv.

Les også: - Tøft gjort å være så ærlig som han er

Oppsiktsvekkende statssekretær-avskjed: - Kan få effekt på Abid Rajas lederkandidatur i Venstre