Språksjovdronningens siste dag i NRK: - Det var litt verre enn jeg hadde tenkt

Nå har hun begynt å planlegge dagene utenfor fjernsynet og utelukker ikke mer språksjov.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter et langt liv i NRKs tjeneste hadde programleder Linda Eide (55) i dag sin siste dag på jobben i NRK. Det ble markert med en avskjedsfest eller markering i det som bare kalles «sosiale sone» i NRKs lokaler i Bergen.

- Det var litt verre enn jeg hadde tenkt, men på en god måte, sier Eide til Kampanje etter at markeringen er over.

- Hvordan?

- Det var lagt mye sjel i avslutningen og alle mine sjefer var der. Det var en oppsummering av hele mitt NRK-liv, sier hun.

Hun kom til NRK på slutten av 1980-tallet og hadde sin første sjef i Magni Øvrebotten fra NRK i Sogn og Fjordane som også kunne komme med en videohilsen til Linda på avslutningen i dag.

- Det er helt utrolig når en tenker tilbake. Jeg fikk min første lønning i NRK i 1989. Det er 35 år siden, sier hun.

Linda Eide er ikke bare språksjov og har stått bak seersuksesser som «Smæsj» og «Norsk attraksjon» som de nyeste i tillegg til «Eides språksjov». Hun er også en ettertraktet gjest i programmer både i og utenfor NRK og hun har også vært programleder for «Sommerbilen», «Sommerskuta» og «Fosse ord for ord». Eide har også skrevet flere bøker - både fag- og diktbøker og vossingen har mottatt flere priser innen språk og kringkasting, blant annet «Gullruten» i 1997, flere Prix radio-priser, «Dialektprisen» i 1999 og «Noregs Mållag» sin målpris i 2013

Nei, det får jo være måte på. Dette gjelder jo for alle og jeg er jo ingen Erik Bye heller. Linda Eide, programleder i NRK frem til i dag

Var oppe i Kringkastingsrådet

Samtidig med at Linda Eida ble takket av i Bergen kunne NRK også kalle inn til møte i Kringkastingsrådet der en av sakene som skulle behandles var nettopp «Eides språksjov». Under introduksjonen skrøt sjefen NRK Vest-sjef, Kristin Ytre-Arne, mye av programmet som på premiere i 2017 var noe helt nytt.

- Ingen hadde laget et talkshow, eller et snakkeprogram som Linda selv kaller det, med utelukkende språk som basis for alle tema og gjester som dukket opp. Det var noe helt nytt, sa Ytre-Arne til rådet før hun gikk til Linda Eides avslutningsmarkering.

Under rådsmøte kunne flere av rådsmedlemmene fortsette å fortelle at de reagerte på nyheten om at programmet skulle legges ned.  

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte at språshowet skulle legges ned, for jeg trodde det hadde kommet på samme linje som «Påskelabyrinten og Grevinnen og hovmesteren». Jeg mener det er likevektig som tradisjonsbærer, sa rådsmedlem Tove Karoline Knutsen.

Blomster og gode kolleger:

I kveld ble det fest når Linda Eide skulle takkes av etter 35 år i NRK. Her sammen med gode kolleger og en blomsterbukket. Begge deler fra NRK sannsynligvis. Foto: Privat.

- Vi hadde litt mer å gi

Linda Eide selv er bare glad for at man har klart å lage et program som vil bli savnet også fordi det er et program som tar folkeopplysning på alvor. 

- Det er jo bare helt fantastisk og det er også fint for meg å vite. Uansett hva vi lager for fjernsynet så legger vi sjelen vår i det og da er det veldig fint at noen setter pris på det og selv om det i Sverige heter dumburken, så trenger det jo ikke være det, sier Eide. 

Hun tror programmet hadde tålt noen runder til på NRK selv om strømmetallene ikke var de beste.   

- Jeg har ikke noe agg til NRK, men vi hadde litt mer å gi. Jeg tror at programmet kunne gått noen sesonger til, sier hun.

Les også: Nedleggelsen av «Eides språksjov» skaper reaksjoner i Kringkastingsrådet: - Jeg fikk sjokk

- Minnene rant på

Det var i april at det ble kjent at programleder Linda Eide sluttet i NRK og NRK valgte å legge ned programmet. Etter 11 sesonger med talkshowet var det kroken på døren for det suksessfulle programmet og begrunnelsen NRK oppga var at programmet ikke strømmet godt nok på nett. Det til tross for at «Eides Språksjov» har vært en seersuksess for det lineære publikum på NRK.

- Det er noen måneder siden nyheten om at du skulle slutte i NRK sprakk, så du har hatt litt tid til å forberede denne dagen?

- Både og ja og nei. Det har vært veldig travelt og jeg hadde ikke tenkt på det før jeg begynte å rydde kontoret i dag og da fant jeg den ene tingen etter andre og da rant minnene på, sier Eide.

Hun understreker at det i det store og hele ikke er en så stor sak at Linda Eide slutter i NRK.

- Nei, det får jo være måte på. Dette gjelder jo for alle og jeg er jo ingen Erik Bye heller, sier hun.

Går til scenen:

Linda Eide utelukker ikke mer språksjov, men da fra scenekanten og ikke foran TV-kameraene. Foto: NRK.

Leker med tanken om sceneshow

Kalenderen er fortsatt fylt opp med noen NRK-prosjekter som programmet «Landsloven minutt for minutt», som Eide skal lede sammen med Hans Olav Brenner 24. august. Men det store spørsmålet er hva Linda Eide skal gjøre nå?

- Det skulle jeg også likt og sagt. Men litt av grunnen til at jeg vil gå frilans er for å gjøre mer av det som har vært kjekkest i NRK å drive med. Det er det jeg kaller underholdende folkeopplysning, men fremover blir det kanskje mer og mer fra en scene. Det kan være et språksjov nær deg i et kulturhus, sier hun.

- Du må ikke være på TV?

- Jeg hadde aldri noen ambisjoner om å jobbe i TV. Det var avisjournalist jeg skulle bli, sier Eide.

Vil savne NRK

Noe stort ønske om å stå på en scene har hun heller aldri hatt, men hun forteller at hun liker og er opptatt av samspillet med musikere og at hun nå «har fått litt blod på tann.»

- Men det trenger ikke bare være om språk. Det kan også være fortelle historier, enten det er en jazzhistorie eller en sportshistorie, men språket er alltid er arbeidsredskapen, sier Eide.

Som et ledd i den nye karriereveien har hun knyttet seg til artisbyrået Hihat Management i Bergen som også representerer artister som Sigvart Dagsland, Karoline Krüger og Oslo Gospel Choir.

- Hva kommer du til å savne mest fra tiden i NRK?

- Mine kolleger og særlig det å være kreativ sammen med kollegene mine, sier Linda Eide.

Språksjovdronningens siste dag i NRK: - Det var litt verre enn jeg hadde tenkt