I april ble det klart at NRK legger ned «Eides språksjov» som ble ledet av programleder Linda Eide, flankert av lingvist Gunnstein Akselberg og pianist Sjur Hjeltnes.

Programmet ble lagt ned fordi det ikke ble strømmet godt nok på nett, sa Kristin Ytre-Arne i NRK Vest, da hun redegjorde for nedleggelsen hos Kringkastingsrådet torsdag.

- Den gang Eides språksjov gikk på luften og hadde premiere i 2017, da var det noe helt nytt i programmenyen til NRK. Ingen hadde laget et talkshow, eller et snakkeprogram som Linda selv kaller det, med utelukkende språk som basis for alle tema og gjester som dukket opp. Det var noe helt nytt, sa Ytre-Arne.

Hun fortsatte med å si at den siste sesongen, som gikk på TV før jul, kanskje var den beste sesongen med Eides språksjov, men strømmepublikummet uteble.

- Vi vet alle sammen at seervaner har vært i drastisk endring de siste årene. Publikum er ikke like lojale til «klokkeslett-TV». Flere og flere velger TV når man selv vil. Da er det en gang sånn at talkshow er ikke det som blir strømmet mest, sa Ytre-Arne.

- Vi har en strategi i NRK nå hvor vi skal prøve å få flere til å bruke NRKTV og programinnholdet vi har der. Og da har talkshow, snakkeshow, en vanskelig jobb å få til. Det er noe med sjangeren, det er ikke noe galt med Eides språksjov, men det er sjangeren talkshow som gjør at folk ikke flokker seg når folk skal velge noe fra NRKTV, la hun til.

Les også: Nedleggelsen av «Eides språksjov» skal opp i Kringkastingsrådet: - Total bom av NRK

Samme linje som «Påskelabyrinten og Grevinnen og hovmesteren»
Flere rådsmedlemmer engasjerte seg i behandlingen av klagene, og da særlig rådsmedlem Tove Karoline Knutsen.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte at språshowet skulle legges ned, for jeg trodde det hadde kommet på samme linje som «Påskelabyrinten og Grevinnen og hovmesteren». Jeg mener det er likevektig som tradisjonsbærer, sa Knutsen.

- Eides språksjov kombinerer alle tingene jeg tenker NRK skal være i førersetet for. Det krysser av på de riktige parameterne - det er nynorskprosenten, språkrøkt, humor og informasjon, la hun til.

Samtidig gikk Knutsen i gang med en hyllest av programleder Linda Eide, som hun mener NRK burde finne nye oppdrag til.

- Hun er unik som programleder, så jeg håper virkelig NRK finner en ny rolle til Linda Eide. Dette rådet skal ikke peke ut hvilke programledere NRK skal ha, men hun har en ekstra dimensjon som jeg tror veldig mange setter pris på, sa Knutsen som viste forståelse for argumentene rundt strømmeproblematikken.

Da Eides språksjov ble lagt ned, ble det samtidig klart at Eide selv slutter i kanalen. Hun er imidlertid åpen for å jobbe på oppdrag for NRK.

NRK-sjefen: - Har veldig sansen for programmet
Selv Kringkastingssjef, Vibeke Fürst Haugen, engasjerte seg i behandlingen av klagene.

- Jeg skal ikke kommentere så mye på selve programmet, men jeg må legge til at jeg har veldig sansen for programmet, og jeg er glad for jobben Eide og redaksjonen har gjort, sa Fürst Haugen.

Hun tok videre opp tråden om hva som skjer med NRKs språkoppdrag rundt nynorsk nå som språkshowet er historie.

- På TV oppfyller vi det kravet. Vi er ikke i mål på nrk.no og radio. Vi har aldri hatt så høy prosentandel som vi har i år på nrk.no og radio, sa Fürst Haugen.

Les også: NRK bommet igjen: - Utviklingen går for sakte

- Ingen brøling eller hysteri
Etter hva Kampanje kan se har det kommet inn over ti klager på nedleggelsen. Klagerne mener blant annet at Eides språksjov, som språket selv, alltid kan utvikle seg og at nedleggelsen derfor er en bom.

- Jeg vil bare si at det er dypt tragisk at NRK slutter å sende Eides Språksjov. Dette er et program som tåler mange flere sesonger. Det forener humor og kunnskap på en forbilledlig måte. Total bom av NRK å ta dette av lufta, skriver en klager.

- Eides språksjov er et program som må bestå! Det er et lærerikt og flott program. Ingen brøling og hysteri som på mange andre program som blir servert, skriver en annen.