Betting-motstanderne nekter å stille på spillkonferanse: - Minner om no platforming

De største bettingselskapene får ikke forsvarerne av det norske spillmonopolet til å stille på sin spillkonferanse. Deltagere blir også advart om ikke å stille.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Politikere har kviet seg for å ta denne debatten, fordi det vekker enormt med følelser. Du irriterer på deg idretten og møter godhetstyranniet. I tillegg er det heller ingen vinnersak å være for en lisensmodell, sier Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet til Kampanje. 

Heimdal er en av få politikere som har tatt turen til et solfylt Refsnes Gods der Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO) sist uke invitere både regjeringen, partipolitikere, idretten, Norsk Tipping og Lotteritilsynet til å stille opp i debatten, «Politikk og paradoks – enerettsmodellen i spill» 

Men verken regjeringspartiene, Norsk Tipping selv, Lotteritilsynet eller Norges idrettsforbund var å se i salen.

- Det synes jeg er ille. En ting er å takke nei til å bidra til en debatt, men hvis man har så gode argumenterer så skjønner jeg ikke at departementet og andre aktører skal være så redde. Dette er tredje året og alle partier er inviterte. Jeg forstår ikke hvorfor man aldri vil delta. Det er veldig spesielt når man har så sterke meninger, sier hun.

Silje Hjemdal er stortingsrepresentant for et parti som ønsker seg en lisensmodell på bekostning av dagens spillmonopol som skjermer Norsk Tipping fra konkurransen fra de internasjonale bettingselskapene.  

- Hvorfor tror du man ikke vil ta debatten på konferanser som denne?

- Jeg synes det minner om no plattforming. Tankegangen er at man trenger ikke å gi det mer oppmerksomhet. Da blir det ikke den store debatten og mediene skriver heller ikke om det, sier Hjemdal.

Siden oppstarten i 1948 har Norsk Tipping hatt monopol i det norske spillmarkedet og har sammen med Norsk Rikstoto enerett på å tilby pengespill i Norge.

Les også: Rekordresultat for Norsk Tipping - øker overskuddet med over 500 millioner

Fra hestesporten:

Varamedlem i styret i DNT og travlagsleder, Elisabeth Bremeyer Carlsen, kunne fortelle at «hun fikk en advarsel» om ikke å være til stede på konferansen. Foto: Knut Kristian Hauger.

Konferansedeltager fikk advarsel

Etter det Kampanje forstår er det heller ikke helt uvanlig med advarsler og oppfordringer om ikke å delta på konferansen. En av mottagerne av spillpengene i Norge i dag, er Det Norske Traveselskap (DNT). Det er en organisasjon som består av både forbund og travlag i Norge og selskapet får pengene sine fra Norsk Rikstoto som er underlagt Kulturdepartamentet. Hestesporten som sådan ligger under Landsbruksdepartementet og på spillbransjens møte, kunne varamedlem i styret i DNT og travlagsleder, Elisabeth Bremeyer Carlsen, fortelle at «hun fikk en advarsel» om ikke å være til stede på konferansen.

- Vi støtter enerettsmodellen, men det er også viktig å vite hva de andre mener. Derfor tenker jeg det er viktig at vi er til stede og hører på hva som rører seg og hva opposisjonen tenker, sier hun til Kampanje etter debatten.

- Blir man oppfattet som illojal hvis man deltar her?

- Ja, det er vel det noen tenker. Men jeg tenker det er sunt å vite hva motstanderne dine sier hvis du skal stå opp for en sak, sier hun.

- Du får ikke kjeft når du kommer tilbake på jobb i morgen?

- Nei, jeg har fått tillatelse av både leder og nestleder i styret, sier Carlsen som også er lokalpolitiker for Senterpartiet.

Også fagbladet Trav- og Gallopp-Nytt har omtalt saken der hestesporten fikk beskjed om å holde seg unna årets spillkonferanse. Her skal Landbruksdepartementet ha gitt signaler gjennom Norsk Rikstoto om at det ikke «var lurt» av DNT å møte på spillkonferansen. Dette har Norsk Rikstoto imidlertid avvist.

Les også: Spillavhengige fortviler over betting-reklame på Discovery-kanaler: - Blodpenger

- Det er ingen som tør å stå opp

Onsdag sist uke satt rundt 100 mennesker fra både mediehus, lotteritilbydere, PR-byråer, store og små spillselskaper samt støttegrupper for spillavhengige i salen og hørte på en form for debatt mellom Fremskrittspartiets Silje Hjemdal og medie- og kulturpolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen. Også Pettersen mener det er lite rom for å mene annerledes om innretning på norsk spillpolitikk i dag.

- Det er ikke takhøyde for å ta de diskusjonene i dag. Jeg tror litt flere må mene mer av det samme før vi kan gå ut i det offentlige rom uten å bli skutt ned før du har sagt det første ordet, sier han.

Pettersen synes ordskiftet i spilldebatten «er ganske ekstremt» og at de som mener noe annet enn å forsvare spillmonopolet ofte blir stemplet som «inumane og slemme mennesker.» 

- Det er ingen som tør å stå opp og si at de vil ha en endring, og det er en utfordring, sier Pettersen.

Å utfordre særlig alliansen Norsk Tipping, NRK og idretten, som står sterkt i det norske samfunnet, har en kostnad, mener Høyre-politikeren. 

Les også:  Røde Kors stiller strenge krav til nytt PR-byrå - kan ikke jobbe med våpen, alkohol, porno og betting

Vil endre politikken:

Høyres Tage Pettersen er ikke fremmed for å endre det norske spillmonopolet og innføre en såkalt lisensmodell. Men først vil han frikoble Norsk Tipping og idretten og heller dele ut pengene direkte over statsbudsjettet. Foto: Knut Kristian Hauger.

VG-kommentator tviler på endring

Tage Pettersen mener det «er vanskelig å bryte lydmuren» med spillsaken, så lenge rekken av aktører som forsvarer spillmonopolet er så sterke. Pettersen mener både idretten og Norsk Tipping «er troverdige aktører med en veldig god standing i samfunnet.»

- Man skal ha mot for å gå imot fordi det er veldig lett å si at Norsk Tipping har fungert kjempebra siden 1948 hvorfor skal vi mene noe annet, sier Pettersen.

- Er det en farlig debatt å bevege seg inn i?

- Det er ikke farlig, men du blir mistenkeliggjort og får kastet etter deg en del påstander og hvorfor du ønsker en endring, sier Pettersen.

Høyre står i dag bak enerettsmodellen og det norske spillmonopolet, men Pettersen sier et første skritt på veien til en lisensmodell kan være å klippe navlestrengen mellom Norsk Tipping og idretten. Han sier det er en del av arbeidet som nå gjøres i Høyres programkomite for neste stortingsperiode å se på om man kan ha et annet standpunkt i neste periode.

VGs sportskommentator, Leif Welhaven, som også var med i debatten, mener saken er «politisk ganske så død».

- Sannsynligheten for at det skal skje noe med den norske enerettsmodellen i nær fremtid er ekstremt liten. Du har bare Fremskrittspartiet, et splittet Høyre og deler av Venstre, sier Welhaven.

Les også: Bettingbransjen og idretten i strid om spillmarkedet i Norge: - Problemspillere er som alkoholikere   

Dro igang spilldebatt:

Konferansier og debattleder Carina Olset dro i gang spilldebatt med Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet, Tage Pettersen fra Høyre, tidlgere redaktør i Trav- og Gallop-Nytt, Truls Pedersen, og VG-kommentator, Leif Welhaven. Foto: Knut Kristian Hauger

- Vi hadde ikke mulighet til å reise denne gangen

En av dem som var invitert, men som ikke fant tid til å delta i år heller var Lotteritilsynet. Tilsynet har vært svært høyt på banen med tanke på å forsvare Norsk Tippings posisjon og den norske spillpolitikken, naturlig nok ettersom det er den rådende politikken i dag. Tilsynet passer blant annet på at forbudet mot å markedsføre og medvirke til å markedsføre pengespill overholdes og gir også tillatelse til å tilby pengespill og lotterier i Norge.

- Vi merket oss at dere glimret med deres fravær, og lurte på om dere var invitert til å komme?

- Vi var invitert, ja, men vi hadde ikke mulighet til å reise denne gangen her. Det går både på program og prioritering, sier avdelingsdirektør Tore Bell i Lotteritilsynet til Kampanje. 

- Har dere deltatt tidligere? 

- Nei, det tror jeg ikke.

- Kunne ikke dette vært en interessant arena for Lotteritilsynet å delta på?

- Jo, om programmet er interessant, godt og balansert, så kan det absolutt være en arena. Vi er ikke motvillige på noen som helst måte med tanke på å være med på slike konferanser.

- Flere vi har snakket med sier dere kanskje ikke var til stede fordi dere er redde for å legitimere slike arenaer der spillpolitikken i Norge diskuteres og hvor private spilleaktører deltar. Har det noe hold i seg?

- Nei, om programmet er bra så lytter vi til alle som har interessante synspunkter på spillmarkedet.

- Tok dere en vurdering av programmet  og var det ikke godt nok?

- Jeg ble invitert og så kom programmet ganske sent her. Det ble en vurdering sett opp mot andre oppgaver her, og vi har det ganske hektisk jevnt over. Det blir en vurdering av program versus den tiden man har til rådighet. Og det ligger ikke prinsipielt bak at vi ikke stiller på slike eventer, det er en vurderingssak, sier Bell. 

Kampanje har også vært i kontakt med Kulturdepartementet og statssekretær Erlend Hanstveit med tanke på å få en kommentar på hvorfor ingen fra regjeringen var til stede. Departementet har ikke kommet tilbake til Kampanje med svar på våre spørsmål.

Betting-motstanderne nekter å stille på spillkonferanse: - Minner om no platforming