Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO) ble stiftet i januar av Betsson Group, Kindred Group, Gaming Innovation Group og ComeOn og inviterte mandag til fagseminaret «Finansiering av norsk idrett i fremtiden» i Oslo.

De vil ha en lisensmodell og ikke dagens enerettsmodell der Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er aktører. Det blir møtt med skepsis i Norges Idrettsforbund.

- Jeg håper de ikke får dette til. Jeg tror at vi lever utmerket godt med enerettsmodellen, og dersom det skal komme et alternativ, så tror jeg det er en ganske lang vei fram, sier forbundets idrettspolitiske rådgiver, Per Tøien, til NTB.

I sitt innlegg på seminaret nevnte han at det er «cowboyer» som opererer i nettspill-markedet.

- Det handler ikke om de fire som sitter i bransjeforeningen. Spillmarkedet i verden er enormt stort, og det er ikke alle som er like interessert i ansvarlighet som disse fire er, sa Tøien.

Han tviler på at så mye mer spill kan klare å demme opp for den økende spilleavhengigheten som da eventuelt kommer.

- Vi tror ikke vi kan få til en stor økning i spill uten at det får dramatiske konsekvenser med spill som skaper spillavhengighet. Det oppfatter vi som problematisk.

Vil jobbe langsiktig
Men NBO har brettet opp ermene og vil kjempe for sin sak. Styreleder Rolf Sims sier til NTB at de kommer til å jobbe langsiktig for å få på plass en bærekraftig regulering av det norske markedet.

- Det er viktig med en god dialog mellom alle aktørene på markedet for å få på plass en framtidig regulering med god beskyttelse for spillere og nye muligheter for finansiering av norsk idrett og frivillighet, sier Sims.

På oppdrag av de fire selskapene utarbeidet Menon Economics i fjor en analyse som blant annet konkluderer med at innføringen av en lisensordning vil gi økte inntekter til samfunnet med nær 1,7 milliarder kroner årlig dersom skattesatsen er 20 prosent. Studiet viser også at halvparten av nordmenns pengespill på nett skjer utenfor enerettsmodellen.

- Det er mange nordmenn som frivillig velger å spille på tilbud fra de utenlandske aktørene. Menon-rapporten viser at dette vil øke på sikt. Den teknologiske utviklingen og endringer i forbrukeratferd på internett må man ta stilling til i Norge ved å se på en lisensmodell for det norske markedet for å sikre ansvarlighet og god forbrukerbeskyttelse. Selskapene bak NBO ønsker å få en norsk lisens, samt betale skatt i Norge, og være underlagt norsk regulering, sier Sims.

Nødvendig med avveininger
Doktor i samfunnsøkonomi og partner i Menon Economics, Leo Grünfeld, presenterte analysen på seminaret. Det han er mest bekymret for med en lisensordning, er at noen stikker av fra systemet.

– Og at de som stikker av klarer å markedsføre sin virksomhet aggressivt overfor problemspillerne. Problemspillere er som alkoholikere. De vil søke seg dit der gevinstpotensialet er høyest mulig. Det er ekstremt viktig at lisenssystemet klarer å inkludere nesten hundre prosent av markedet, sa han.

Han pekte videre på at det helt avgjørende å finjustere balansen mellom skattenivået på en lisensordning og faren for at noen stikker av og blir aggressive.

-  Der står og faller hele problemstillingen. Hvor mye kan du ta i inntekter fra utenlandske spillselskaper og samtidig sikre at det ikke rakner? Men erfaringer fra andre land viser at det er mulig, sa økonomen.

Flere nettspillselskap arbeider med å få innpass på det norske markedet, men de har så langt møtt stengte dører.