Seddelpressen ruller i Mørland & Johnsen - PR-partnere tar ut ti millioner i utbytte

Og selv om tallene er litt svakere enn på samme tid i fjor, høres ikke alarmklokkene i PR-byrået til Jon Mørland.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Utbyttefesten fortsetter i Mørland & Johnsen, PR-byrået som ble startet tilbake i 2006. Ser en på de siste ti årene har partnerne delt på nærmere 100 millioner kroner, og fjoråret ble intet unntak fra regelen sammenlignet med tidligere år. Resultatet før skatt ender som oftest på 10-15 millioner kroner og partnerne deler store millionutbytter på rundt ti millioner kroner. 

Dermed fortsetter seddelpressen til grunnlegger og styreleder Jon Mørland å gå på høyt turtall.  Men selv om butikken går så det griner, er ikke Mørland helt trygg på utviklingen. 

- Man skal alltid være bekymret når man driver egen butikk. Men så lenge man har flinke ansatte, er offensiv og klarer å levere verdi til kundene så tror jeg det finnes jobb, sier Mørland til Kampanje.

PR-byråene som hittil har vært ute med sine 2023-tall har et samlet fall i lønnsomhet på nær 20 prosent, viser tall Kampanje tidligere har hentet inn. Samtidig står inntektene i bransjen stille. 

Les også: PR-byråenes vekst bremser opp - lønnsomheten faller markant

Gikk av som daglig leder

I mars i fjor overlot Jon Mørland, som også er største eier i Mørland & Johnsen med en post på 45 prosent,  jobben som daglig leder til partner Marius Vegheim.  Styrelederen sier han er fornøyd med tallene til den nye byrålederens i det første regnskapsåret uten Mørland i daglig leder-rolle. 

- Det er jeg selvfølgelig. Selv om kostnader og skatt går noe opp er det fortsatt et meget godt resultat, og historisk ett av de bedre. Marginen er noe ned, men vi har investert i ansatte og får noe økte lønninger, økt skatt og arbeidsgiveravgiften til Vedum (finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, red. anm.). Topplinjen er ganske like og er der den bør være, sier Mørland. 

Omsetningen i 2023 falt med snaue to millioner kroner og endte til slutt på 30 millioner. Selskapet har lite varekostnader, så omsetningen tilsvarer byråinntekt.

- Vi opplevde et år på det normale og hadde vel en OK topplinje og en OK bunnlinje. Det var et godt år og vi fikk til og med inn en ny ansettelse, sier Vegheim til Kampanje.

- Fikk dere noen kunder i fjor?

- Jeg sier som min forgjenger. Vi kommenterer ikke på verken tidligere, nåværende eller fremtidig kunder, sier Vegheim.

Jon Mørland er kanskje mest kjent for å håndtere mediehenvendelser for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, men PR-byrået har også jobbet med Google på kundesiden. 

Ny daglig leder:

Ny daglig leder i Mørland & Johnsen er Marius Vegheim. Foto: Mørland & Johnsen.

Tviholder på PR-strategien

Mørland & Johnsen er et lite omtalt, men svært lønnsomt PR-byrå. Selskapet har lenge måtte tåle å bære den uoffisielle Kampanje-merkelappen, «Norges mest lønnsomme PR-byrå» og med et driftsresultat på 12,2 millioner i 2023 tviholder Mørland & Johnsen på den tittelen. Driftsmarginen i 2023 endte på rundt 40 prosent.

Den nye byrålederen ser heller ingen grunn til å endre på mediestrategien til byrået etter at han tok etter Mørland selv.  I Mørland & Johnsen er man som regel knappe i kommentarene til pressen. 

- Nå har jeg jobbet med Jon i 12 år og kjenner ham godt, så jeg tror jeg skal fortsette på den linjen, sier han.

- Hvordan opplever dere markedet i 2024?

- Vi opplever at det er mer av det samme. Jobben kommer ikke av selv, men tilfører du verdi til kunden så er det et godt marked der ute, sier Vegheim.

Les også: Hagen selger seg ut av Norges mest lønnsomme PR-byrå - leverer sine nest beste resultater noensinne

Seddelpressen ruller i Mørland & Johnsen - PR-partnere tar ut ti millioner i utbytte