Nytt toppår for PR-byrået til Jon Mørland: - Vi får noen nye kunder hvert år

Seddelpressen til Jon Mørlands PR-byrå fortsetter å gå på høyt turtall.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Lønnsom, og nesten usynlig. Mørland & Johnsen er et lite omtalt, men svært lønnsomt PR-byrå. Selskapet har lenge måtte tåle å bære den uoffisielle Kampanje-merkelappen, «Norges mest lønnsomme PR-byrå», men det kan nok de syv partnerne i Mørland & Johnsen leve godt med. Nå er PR-byrået klare med sine tall for fjoråret, og de viser at 2022 ble et nytt og lønnsomt år for selskapet. Omsetningen nærmer seg 33 millioner kroner og har aldri vært høyere for selskapet. Selskapet har lite varekostnader, så omsetningen tilsvarer byråinntekt.

Driftsresultatet endte på sterke 16 millioner kroner, noe som betyr nesten annenhver krone som selskapet går rett på bunnlinjen. Selskapet har satt av 12 millioner kroner i utbytte for 2022. 

- Det er vel det beste resultatet i selskapets historie, sier partner, rådgiver og daglig leder i byrået, Jon Mørland, til Kampanje.

- Hva skyldes det?

- Det var stor pågang og etterspørsel etter våre tjenester, spesielt innenfor det vi kaller public affairs og corporate communications som er våre to kjerneområder. Det er vel hovedgrunnen, sier han.

Mørland & Johnsen ble etablert i 2006 av Jon Mørland og Øyvind Johnsen som begge kom fra Geelmuyden Kiese. Mørland har vært den største eieren med en aksjeandel på 45 prosent, etterfulgt av Johnsen med en andel på 20 prosent. Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica Investor var også lenge representert på eiersiden med en andel på ti prosent, men selskapet hans har nå solgt seg ut. Det skjedde i 2021.

Les også: Hagen selger seg ut av Norges mest lønnsomme PR-byrå - leverer sine nest beste resultater noensinne

- Tror vi får nye kunder hvert år

Mørland & Johnsen har aldri vært spesielt glade i å snakke om kundeforhold. På nettsidene sine skriver PR-byrået at de «tilbyr strategisk, skreddersydd rådgivning» og at de ikke opererer med åpne kundelister. De skriver videre at de «tror på diskresjon fordi - oppdragsgiveren og målet for oppdraget vårt er det sentrale, ikke rådgiveren».

- Fikk du noen nye kunder i fjor?

- Jeg tror vi får nye kunder hvert år, sier Mørland.

- Mistet du noen?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Er det noen store saker dere har jobbet med på vegne av kundene dine?

- Det ønsker jeg heller ikke å kommentere, men vi har kunder innenfor store og viktig områder i norsk økonomi, men også internasjonalt. Rundt halvparten av våre kunder er internasjonale, sier han.

Jon Mørland, som selv er aller mest kjent for å være rådgiver og pressekontakt for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, har tidligere opplyst at selskapet har kunder innenfor «IT-sektoren, dagligvaresektoren, kraft og alt fra fornybar til olje og gass, maritim sektor og helse».

- Rådgivning er også preget av den urolige tidene

Enkelte PR-byråer har allerede lagt frem svært sterke tall for fjoråret som First House og Apeland, og Geelmuyden Kiese har gått langt i å varsle «et rekordår».

- Det har vært et godt marked?

- Ja, vi må jo si det når det ble rekord. Vi kan ikke skyve det under en stol. Men det er samtidig et ruglete marked for norsk økonomi og hele verdens økonomi med krigen i Ukraina og økte strømpriser, høy inflasjon og høyere rente. Kommunikasjonsrådgivning er også preget av den urolige tidene og verden vi befinner oss i, sier han.

Kampanje har tidligere omtalt at det kom et omslag på markedet i kommunikasjonsindustrien i fjor høst med både nedbemanninger, permitteringer og stillingsstopp. Mørland sier han ikke opplevde noe spesielt i fjor høst utover at arbeidsmarkedet «fortsatt er stramt».

- Det tror jeg alle som rekrutterer opplever. Det er ikke så mange som går ledige, sier Mørland

- Konkurransen er sunn og god

Selv har ikke Jon Mørland lagt på seg det siste året og totalt så jobber det kun syv personer i Mørland & Johnsen.

- Vi er ikke blitt flere, selv om jeg sa sist at vi så for oss en forsiktig økning av staben. Men jeg har sagt det før at det er ekstremt vanskelig å rekruttere. Jeg synes i hvert fall det, sier han.

- Det er ikke sånn at folk heller vil jobbe i First House og Zynk enn Mørland & Johnsen?

- Nei, men det å treffe riktig i rekrutteringsprosessen er krevende. En rekruttering er det vanskeligste og det viktigste man gjør,  og det skal være riktig for oss og riktig for vedkommende. Det er en prosess man bruker uforholdsmessig mye tid på, sier Mørland.

Som et spisset PR-byrå innenfor strategisk kommunikasjonsrådgivning, myndighetskontakt og selskapskommunikasjon, er det naturlig å tenke seg at Mørland & Johnsen konkurrerer med størrelser som First House, Zynk og Corporate Communications, men om konkurransen har hardnet til, svarer PR-toppen Jon Mørland.

- Det er mange flinke byråer også i vår del markedssegmentet. Konkurransen er sunn og god, sier han.

- Selv First House utvider tjenestespekteret, er du fristet til å gjør det samme?

- Jeg tror litt på ordtaket «skomaker bli ved din lest» og at man er god på enkelte ting. Skal vi utvide så blir det innenfor strategisk kommunikasjon og da særlig innenfor det digitale med tanke på å analysere det enorme tilfanget av data som blir mer og mer tilgjengelig, men vi kommer som vi alltid gjør i Mørland & Johnsen å gå litt forsiktig frem, sier han.

Her kan du se alle resultatene til Mørland & Johnsen for 2022. Alle tall i MNOK. Nytt rekordresultat i Mørland & Johnsen

Mørland & Johnsen 2022 2021 Endring i %
Omsetning 32,7 29,7 + 10
Driftsresultat 15,9 14,7 + 8
Resultat før skatt 16,0 14,7 + 9

Nytt toppår for PR-byrået til Jon Mørland: - Vi får noen nye kunder hvert år