Overskuddet krymper i The Oslo Company: - Året i år forblir beinhardt og kanskje det tøffeste jeg har opplevd

Det sier toppsjefen i The Oslo Company, Christian Steen, som likevel legger frem et driftsresultat på drøye tre millioner kroner i 2023.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Regnskapstallene fra den norske reklame- og TV-produksjonsbransjen begynner å tikke inn, og årsrapporten til The Oslo Company forteller en historie om tøffere tider i medieindustrien. For annonsører som kutter reklamebudsjetter og mer kostnadsfokuserte TV-kanaler rammer et selskap som The Oslo Company spesielt hardt.

Overskuddet krymper med drøye to millioner kroner til 3,3 millioner kroner for 2023, en nedgang på 42 prosent.

- Under forutsetningene så synes jeg faktisk resultatet vårt er helt ålreit, sier daglig leder og partner Christian Steen til Kampanje.  

The Oslo Company ble startet opp som et hybridbyrå som skulle drive både med TV og reklame ettersom de to partnerne har sin bakgrunn i nettopp de to bransjene. Trond Kvernstrøm som gründer av TV-produksjonsselskapet Monster og TV 2, mens Christian Steen var med å bygge opp reklamebyrået SMFB.

- Vi ønsker selvsagt å være mer lønnsomme, men når jeg vet hvor mye hardt arbeid som ligger bak akkurat disse tallene så er det ikke lov å være så misfornøyd. Jeg synes resultatet viser at vi evner å manøvrere oss ganske bra i en tid med stor uforutsigbarhet og raske endringer i både tv og reklamemarkedet, fortsetter Steen.

Også TV 2 er inne på eiersiden i The Oslo Company med en andel på 20 prosent. 

Les også: Avblåser ikke krisen i produksjonsbransjen - TV-topp håper på hjelp fra Reklame-Netflix

Det føles som om markedet har touchet bunn, og at vi går litt lysere tider i møte. Christian Steen, daglig leder i The Oslo Company

Vant gullrute og humorpris

Det norske reklamemarkedet har i 2023 vært preget av både permitteringer, nedbemanninger og ikke minst konkurser noe som fort blir en konsekvens når de store annonsørene snurper igjen pengesekken. I tillegg har krisen i strømmemarkedet der HBO Max sluttet å bestille norske dramaproduksjoner og Viaplay kjempet mot klokken for å overleve. Også de nasjonale kringkasterne med TV 2 i spissen er blitt mer opptatt av pengebruken og investeringene i program.

- Hva har vært de største utfordringene i 2023? 

- Den største utfordring er alltid å prøve å videreutvikle en kreativ virksomhet i ulendt terreng. I en verden som bare blir mer og mer kaotisk over hele fjøla, så kan jeg meddele at det er en øvelse med økende kompleksitet, sier Steen.

Etter det Kampanje kjenner til hadde The Oslo Company flere prosjekter gående med Viaplay som i dag er stoppet. Selskapet har stått bak serier som «Hjem til jul» for Netflix og «Alt du elsker» for HBO, og selskapet produserte også den nye «Munch»-filmen med Viaplay. På norske skjermer har The Oslo Company levert «Camp Kulinaris», «Føkkings Fladseth» og «Ikke lov å le på hytta» på henholdsvis TV3, TV 2 og VGTV.  

- Til syvende og sist, så handler alt å levere bra prosjekter og vi har flere ting vi kan være stolte av i fjor. «Føkking Fladseth» ble hedret med både gullrute og humorpris, det var moro med seersuksessene «Purk» og «Kronprinsparets Norge» på TV 2, og ikke minst at vi vant reklamebyråpitsjen til Circle K, sier Steen. 

The Oslo Company måtte også ta et tap som en følge av konkursen i produksjonsbyrået Rebell noe som også belastet regnskapstallene.

Les også: Prisvinner ble vraket av TV 2: - Ikke alle programmer som skal ha en sesong to

- Ser mer lovende ut

Ved siden av å lage TV til landets største TV-kanaler og strømmetjenester leverer byrået også reklame til flere av landets største merkevarer som NorgesEnergi, Fortum, Maarud, Remas varelinje på frukt- og grønt og Dominos Pizza.  Slår en sammen omsetningen fra både reklame- og TV-virksomheten, endte The Oslo Company opp med 132 millioner kroner på toppen, ned to prosent sammenlignet med 2022. Dermed fortsetter omsetningen i The Oslo Company og fortsette å falle.

- Hvordan ser 2024 og fremtiden ut? 

- Ja, si det. I disse tider hadde vært veldig fint og hatt noe mer innsikt om fremtiden, men jeg er faktisk forsiktig optimist. Året i år er og forblir beinhardt, kanskje det tøffeste jeg har opplevd. Det føles derimot som om markedet har touchet bunn, og at vi går litt lysere tider i møte, sier Steen.

Han mener likevel The Oslo Company står støtt selv om markedet fortsatt er urolig.

- Det er er en solid jobb som må gjøres for å komme seg igjennom det uværet som preger bransjen, men 2025 begynner å se mer lovende ut. Heldigvis er vi som byrå ganske godt rustet og tåler en trøkk. Da er det bare å krumme nakken og jobbe på, sier The Oslo Company-sjefen Christian Steen.

Her kan du regnskapstallene til The Oslo Company for 2023. Alle tall i MNOK. Resultatfall i The Oslo Company

The Oslo Company 2023 2022 Endring i %
Omsetning 132,0 135,1 - 2,2
Drifstresultat 3,3 5,7 - 42
Årsresultat  2,6 4,4 - 40

Overskuddet krymper i The Oslo Company: - Året i år forblir beinhardt og kanskje det tøffeste jeg har opplevd