Løvevinner fikk endelig plass i Cannes-juryen: - Har drømt om dette i alle år

Juryeringen i Cannes har gitt Caroline Riis unik innsikt i internasjonal juryering og hva som funker i verdens største reklamefestival.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- For en som elsker juryer generelt og synes det er dødsgøy å juryere, så er det ingenting som topper en Cannes-jury. Det er uten tvil den aller gjeveste plassen og en veldig stor ære, sier Caroline Riis i Try Reklame til Kampanje.

I april ble det kjent at hun hadde fått plass i hovedjuryen i Print & Publishing-kategorien - som den eneste norske - og sammen med ni andre har hun bidratt i juryeringen av 734 bidrag.

- Det er veldig mye jobb, men samtidig veldig gøy og lærerikt. Jeg har sett gjennom mer enn 300 printannonser og tilhørende filmer, så det har vært noen uker med lite sosialt og lite fritid. Men absolutt verdt det, selv om det skal bli godt å henge med venner igjen og binge serier på Netflix.

Les mer: Try sikrer Norges første løve i Cannes

Jeg gikk nok inn med noen fordommer – en slags tro om at en så internasjonal jury ville ha veldig ulike meninger om hva som er god reklame, men det ble hvisket ut med en gang Caroline Riis, kreatør i Try Reklame

- God reklame er god reklame, samme hvor man kommer fra

Riis har mye erfaring med juryering og har tidligere juryert i Eurobest, Sterk Reklame, Gullblyanten og Gullkalven, og selv om dette er langt ifra den første internasjonale juryen hun har sittet i, var hun spent på dynamikken blant jurymedlemmene.

- Vi var en veldig sammensatt jury av mennesker fra hele verden med mange ulike kulturer, så jeg var spent på hvordan diskusjonene ville bli og om vi bare hadde ulike meninger. Det kunne jo fort blitt noen kulturkræsj med folk fra Nigeria, Kolombia, Vietnam og Norge.

Print & Publishing-juryen har vært ledet av kolombianske John Raúl Forero, som er kreativ leder i DDB Colombia – et av landets mest suksessrike reklamebyråer.

- Vi var alle fra land med ulik stil og veldig ulike syn på reklame, og jeg var forberedt på at vi kanskje ville ha mange ulike meninger, men det viste seg at vi stort sett likte mye av det samme. Det var da jeg skjønte at god reklame er god reklame, samme hvor man kommer fra. Og det var veldig forfriskende å se, sier Riis.

Sikret løve:

Eirik Sørensen og Caroline Riis i Try Reklame vant Norges første og foreløpig eneste løve i Cannes Lions. Mandag ble det bronse med Ikea og «Life is not an Ikea Catalogue» i Print & Publishing. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Ga aldri to løver til samme jobb

Juryen hadde flere møter digitalt før de begynte, men det var først i forrige uke de møttes i Cannes og begynte den store jobben med å kutte 734 bidrag ned til 85 på shortlist. Til slutt delte Print & Publishing-juryen ut 21 løver, der fire var gull, tre var sølv og 13 endte i bronse. I tillegg til ett Grand Prix for Coca-Cola og arbeidet «Recycle me» av det amerikanske byrået Ogilvy.

- På lørdag, altså dag to av juryeringen, jobbet vi åtte timer på overtid og det ble nesten midnatt før vi hadde klart å lande alle løvene. Men ingen klagde ett sekund selv om alle andre dro hjem og la seg, og det tror jeg var fordi alle hadde lyst til å diskutere hver eneste jobb så grundig som mulig.

- Hva er det viktigste du har lært, og er det noe som overrasket deg?

- Det var noen tekniske ting som jeg har lært om juryering som handler om at antall shortlister ikke nødvendigvis betyr noe for hvor mange sjanser man har for metall. Det har faktisk mye mindre å si enn hva man tror, sier Riis.

Hun peker på at det er mye viktigere å være sikker på at bidraget virkelig oppfyller alle kravene til underkategoriene.

- Man tenker kanskje at samme arbeid i flere underkategorier er et pluss – og kanskje tenker man litt underbevisst at flere shortlister bidrar til en løve, men dette snakket vi mye om i juryen. Hvis vi så en jobb i flere underkategorier diskuterte vi grundig hvilken kategori den stilte sterkest i. Vi ga aldri to løver til samme jobb.

Coca-Cola fikk riktignok både Grand Prix og gull, men for to ulike jobber.

- Det var jobbene vi diskuterte mest – i forhold til om Coca-Cola skulle få to, men da handlet det om hvilke kategorier de fortjente å vinne løve i.

Riis mener respekten for arbeidet falmer noe om man bommer på kategoriene.

- Det kan være greit å vite for norske byråer også, fordi internasjonale juryer fokuserer mye mer på underkategorier enn det vi gjør hjemme. Og det er absolutt ikke en fordel å sende inn samme jobb i så mange kategorier som mulig – hvis den ikke hører hjemme der.

Det henger sammen med at nivået og nåløyet i Cannes har blitt enda smalere siden i fjor.

- Det er et signal om at det er så mange sterke jobber som er med og at det blir sjeldnere en jobb vinner løve i flere kategorier, noe som var overraskende og nytt for meg.  

- Du aner ikke helt hva du går ti

I fjor satt Try-kollega Øystein Halvorsen i print-juryen i Cannes, og med juryering bak seg, er dette noe Riis vil anbefale alle som får muligheten.

- Det er en unik opplevelse og får man sjansen må man ta den. Ja, det er mye jobb, men hvis man har lidenskap for faget, så er dette en av de morsomste jobbene man kan få.

Riis mener det har gitt henne innsikt hun aldri ville fått ellers.

- Jeg har aldri lært de tingene jeg har lært gjennom juryeringen andre steder og det har vært mange øye åpnere. Det viktigste er nok å gå inn med et veldig åpent sinn for du aner ikke helt hva du går til. Men du kommer til å lære mye og vokse på det. Jeg gikk nok inn med noen fordommer – en slags tro om at en så internasjonal jury ville ha veldig ulike meninger om hva som er god reklame, men det ble hvisket ut med en gang.

- Si ja hvis du blir spurt, len deg tilbake og ha det gøy. Dette er den kuleste juryeringen du noen gang kommer til å ha.

 

Løvevinner fikk endelig plass i Cannes-juryen: - Har drømt om dette i alle år