Juryen hadde flere møter digitalt før de begynte, men det var først i forrige uke de møttes i Cannes og begynte den store jobben med å kutte 734 bidrag ned til 85 på shortlist. Til slutt delte Print & Publishing-juryen ut 21 løver, der fire var gull, tre var sølv og 13 endte i bronse. I tillegg til ett Grand Prix for Coca-Cola og arbeidet «Recycle me» av det amerikanske byrået Ogilvy.
- På lørdag, altså dag to av juryeringen, jobbet vi åtte timer på overtid og det ble nesten midnatt før vi hadde klart å lande alle løvene. Men ingen klagde ett sekund selv om alle andre dro hjem og la seg, og det tror jeg var fordi alle hadde lyst til å diskutere hver eneste jobb så grundig som mulig.
- Hva er det viktigste du har lært, og er det noe som overrasket deg?
- Det var noen tekniske ting som jeg har lært om juryering som handler om at antall shortlister ikke nødvendigvis betyr noe for hvor mange sjanser man har for metall. Det har faktisk mye mindre å si enn hva man tror, sier Riis.
Hun peker på at det er mye viktigere å være sikker på at bidraget virkelig oppfyller alle kravene til underkategoriene.
- Man tenker kanskje at samme arbeid i flere underkategorier er et pluss – og kanskje tenker man litt underbevisst at flere shortlister bidrar til en løve, men dette snakket vi mye om i juryen. Hvis vi så en jobb i flere underkategorier diskuterte vi grundig hvilken kategori den stilte sterkest i. Vi ga aldri to løver til samme jobb.
Coca-Cola fikk riktignok både Grand Prix og gull, men for to ulike jobber.
- Det var jobbene vi diskuterte mest – i forhold til om Coca-Cola skulle få to, men da handlet det om hvilke kategorier de fortjente å vinne løve i.
Riis mener respekten for arbeidet falmer noe om man bommer på kategoriene.
- Det kan være greit å vite for norske byråer også, fordi internasjonale juryer fokuserer mye mer på underkategorier enn det vi gjør hjemme. Og det er absolutt ikke en fordel å sende inn samme jobb i så mange kategorier som mulig – hvis den ikke hører hjemme der.
Det henger sammen med at nivået og nåløyet i Cannes har blitt enda smalere siden i fjor.
- Det er et signal om at det er så mange sterke jobber som er med og at det blir sjeldnere en jobb vinner løve i flere kategorier, noe som var overraskende og nytt for meg.