Fra reklamepriser til dagligvarepriser – Anorak-kreatør går til Oda

Som kreatør er han vant til å jobbe med modige kunder, nå skal han selv prøve å være den modige kunden.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I 2015 harselerte Hallvard Fjeldbraaten med dagligvarekjedenes egne slagord og lagde ordspill ut av dem for Kolonial.no, som den gang het Oda. Fra 2015 og frem til 2020 var han en del av det kreative teamet i Anorak, som jobbet med å forvandle Kolonial.no til «Din matbutikk på nett».

Nå er han på nytt tilbake i Oda etter å ha jobbet i Anorak de siste ni årene.

- I forbindelse med en permisjon fikk jeg tilbud om et vikariat i Oda i oktober i fjor, ettersom jeg kjente merkevaren såpass godt fra tidligere. Og da jeg fikk tilbud om å en fast rolle, var det et enkelt valg og noe jeg gledelig takket ja til, sier Fjeldbraaten til Kampanje.

Han begynte som innholdssjef før han gikk over i fast rolle som kreativ leder fra 1. mai. Selv om merkevaren har gjennomgått store endringer siden sist, er det fortsatt flere likheter som minner om «gamledager».

-Selv om Oda har vokst siden sist, er Oda fortsatt betydelig mindre enn de store kjedene og har færre kroner å rutte med. Men det betyr bare at kreativitet bør få spille en større rolle i kommunikasjonen, og det gjør at jeg gleder meg utrolig mye til å ta fatt på denne jobben, sier han.

Les mer: Kolonial.no får «kjempehjelp» av Game of Thrones-stjerne

Noe kjent?:

I 2015 lekte Fjeldbraaten og Anorak seg med kjente slagord og lagde ordspill ut av dem for Kolonial.no. Foto: Anorak/Kolonial.no

- Det er beintøff konkurranse

Sammen med makker Morten Halvorsen, ble Fjeldbraaten raskt blant de mestvinnende reklamestudentene i verden. Dette resulterte i stor interesse fra reklamebransjen og at han ble headhuntet fra skolebenken til Leo Burnett i Chicago.

Etter USA-oppholdet har han siden jobbet i McCann, Publicis Kitchen, Llowbank og Anorak, og tar med seg mer enn 15 års erfaring som kreatør og tekstforfatter til Oda. Og der utelukker han ikke gamle takter med småfrekke reklamer som bryter gjennom reklamemuren.

- Vi er en merkevare med glimt i øyet og en tydelig utfordrer i en tøff bransje. Men det er også en posisjon vi trives i og vi er godt i gang med å stake ut en ny og kreativ kurs for Oda, forklarer han.

Og det er tydelig at Oda har rigget seg for å kjempe videre i dagligvarebransjen om å bli den foretrukne dagligvarekjeden. Bare i år har Oda hentet inn Nina Mikaelsen som markedsdirektør, signert ny reklameavtale og toppet laget med Fjeldbraaten som skal peile ut den kreative retningen.

- Sammen med Pol jobber vi med å lage et helt nytt kommunikasjonskonsept, også skal vi sammen stake ut riktig kurs for veien videre. Det er beintøff konkurranse så det gjelder å være en smart utfordrer som bruker kronene riktig.

Og et lavt budsjett er ikke nødvendigvis en ulempe for en utfordrer.

- Kreativiteten stiger ikke med budsjettene – noen ganger heller motsatt. Har man lite å rutte med, ja så er man faktisk nødt til å tenke annerledes. Og det er der kreativiteten kommer inn som en fryktelig viktig bestanddel.

Les mer: Oda velger Pol på nytt: - Det var som å vinne en ny kunde

 

- Fremover skal jeg prøve å være den modige kunden

Gjennom karrieren har Fjeldbraaten vunnet det meste som er av reklamepriser i både ut- og innland. Skulle arbeidet med Oda resulterte i en pris, sier han ikke nei takk, men det er noe annet som er mye viktigere for ham.

-En pris bør være resultatet av noe, og man vinner aldri en pris alene. Jeg har alltid vært heldig med fryktelig dyktige makkere. I tillegg kreves et stort team av mennesker som går sammen og tror på den samme skjøre ideen. Og da kommer et virkelig godt kundeforhold og ikke minst en modig kunde inn. Jeg er heldig som har fått oppleve dette mange ganger i løpet av karrieren.

Nå derimot sitter han på den «andre» siden av bordet.

- Fremover skal jeg prøve å hjelpe oss i å være den modige kunden, og hvis det resulterer i en pris for de dyktige kreatørene er det selvfølgelig veldig hyggelig, men det aller viktigste er å fortelle folk om hvor bra Oda faktisk er.

I forbindelse med den internasjonale satsingen kunngjorde Kolonial.no i april 2021 at de byttet navn til Oda. Og med flere humoristiske filmer laget av Pol, poengterte karakterene Odd og Bård, på en humoristisk måte at navneendringen var nødvendig for satsingen. På samme tidspunkt ble Oda en lavprisaktør og tok opp kampen mot de andre lavpriskjedene, og Oda har ved flere anledninger vunnet VGs matbørs.

Saken fortsetter under videoen.

- Folk kommer til å merke at han er tilbake

Det er tøffe tider i matbutikken på nett som nylig måtte kvitte seg med 150 ansatte, men Fjeldbraaten mener Oda har et bedre produkt enn hva folk er klar over, og at det kreative teamet har en stor oppgave foran seg.

- Det virker som om folk bare ikke klarer å ta innover seg at det kan være like billig å få levert hjem og båret opp hele ukeshandelen til fjerde etasje, som når de går i butikken og gjør jobben selv. Det er en av nøttene vi må knekke. Oppgaven ligger allikevel ikke bare i å skape forståelse for Oda sine lave priser, men også i å gjøre det på vår måte, sier Fjeldbraaten.

Med en fortid fra Kolonial.no blir han gjenforent med flere kjente ansikter, blant andre Mikaelsen, som begynte som markedsdirektør 1. januar, selv om de møttes utenfor Oda for mange år siden. Hun er full av lovord om den nye kreative lederen og lover at Oda skal synes godt i tiden fremover.

- Jeg hadde gleden av å jobbe med Hallvard, da han var i Kitchen og jeg begynte i Norwegian for over elleve år siden. Han imponerte meg allerede den gang med sitt uvanlige kreative og kvikke hode og evne til å utnytte aktualitet og timing, slik at det han skaper treffer kundene og får effekt. Jeg er svært glad for at Hallvard er tilbake i manesjen hos Oda, hvor han vil være ansvarlig for vår kreative retning videre. Folk kommer til å merke at han er tilbake, sier Mikaelsen.

Les også: Oda er kåret til Årets markedsfører: - Kunne ikke blitt en bedre start

Fra reklamepriser til dagligvarepriser – Anorak-kreatør går til Oda