Aller Media må kutte 40 årsverk: - Inntektsveksten er ikke sterk nok

Og denne gangen er det medievirksomheten som rammes og det med opptil 40 årsverk.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det går mot nedbemanning i mediekonsernet Aller Media og totalt skal 40 årversk slankes bort i mediedivisjonen. Dagbladet skal kutte15 stillinger og magasindivisjonen skal stå for de øvrige 25 stillingene. 

- Vi har behov for å gjøre tilpasninger. Det er noen denne industrien har holdt på med ganske kraftig det siste året. Det har vært mange kostnadsprogrammer gjennom 2023 i bransjen, sier konsernsjefen i Aller Media, Dag Sørsdahl, til Kampanje.

Han sier kuttene denne gangen kommer i mediedivisjonen i Aller Media og at det kommer på toppen av det arbeidet med har gjort på kostnadene den siste tiden.

- Vi har holdt på med tilpasninger lenge, men har nå gjort en ny vurdering og denne gangen må vi gjøre det gjennom sluttpakker og frivillige ordninger på inntil 40 årsverk, sier han.

Også bransjeavisene Journalisten og Medier24 har omtalt kuttene. 

De ansatte fikk den nedslående beskjed på et husmøte mandag.

– Jeg kan si at det her er en vanskelig dag og noe vi håpet at vi skulle unngå. Klubben jobber nå for å ivareta medlemmene våre, og å bistå dem i fasen vi går inn i. Vi håper det blir en god og ryddig prosess og at dette løses ved frivillighet, sier Aller Media-klubbleder Mina Helene Knudsen.

Les også: Nedbemanning i Dagbladet og Aller Media: - En vanskelig dag 

- Inntektsveksten er ikke sterk nok

Dermed kommer turen også til Aller Media etter at så godt som alle store norske mediehus har vært gjennom både nedbemanninger og kostnadskutt. Schibsted var blant de første og største, da de i januar i fjor gikk ut med beskjeden om at kostnader på en halv milliard kroner skulle fjernes. TV 2 fulgte opp med et anslag på 400 millioner kroner i kostnadskutt,

- Det er første gang på lenge og det er ti år siden sist vi hadde et tilsvarende tilbud ute i bedriften. Men denne gangen så måtte vi gjøre det på denne måten, sier han.

- Hva er det som butter?

- Det er inntektsutviklingen i kombinasjon med kostnadsveksten. Inntektsveksten er ikke sterk nok i forhold til å kompensere for den kostnadsveksten vi har i dag, sier han.

- Er det også et mål om å spare 40-50 millioner kroner?

- Det har jeg ingen kommentar til. Men det vi har sagt i dag er inntil 40 årsverk, sier han. 

I motsetning til sine konkurrenter på mediesiden som for eksempel Schibsted, sitter Aller Media med en langt tyngre printportefølje knyttet til titler som KK, Se og Hør og Allers. 

Les også:  Norske mediehus skal kutte over én milliard kroner: - Dette er brutalt

Resultatfall over flere år

Tidligere i år kunne Kampanje omtale regnskapstallene mediekonsernet Aller Media og de viste at overskuddene til Dagbladet- og Se og Hør-eieren fortsatte å krympe etter koronatoppen i 2021 og 2022.

Driftsresultatet i konsernet endte på snaue 30 millioner kroner og det var en halvering av tilsvarende overskudd for ett år siden. Går en to år tilbake i tid var overskuddet på hele 175 millioner kroner for Aller Media. 

- Er Aller Media ulønnsomme akkurat nå?

- Nei, men vi har behov for å forsterke lønnsomheten på lengre sikt, sier Sørsdahl.

- Når håper dere å være i mål med denne prosessen?

- Vi håper å være i mål i august måned, sier Aller Media-sjefen.

- Et tøft budskap

Sjefredaktøren i Dagbladet, Frode Hansen, sier til Journalisten at det var et tøft budskap å komme med. 

- Det er  noe vi skulle ønske vi kunne unngått, sier ansvarlig redaktør Frode Hansen til Journalisten.

Hansen mener sluttpakkene som tilbys er på linje med andre sluttpakker i mediebransjen, og sier at de ansatte får til «godt over sommeren» på å vurdere å søke.

Dagbladet isolert hadde i sitt avvikende regnskapsår som strekker seg fra oktober i 2022 til september i 2023 et driftsresultat på 51,5 millioner kroner. Det var en nedgang på rundt 20 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende resultat året i forveien da resultatet endte på 71 millioner kroner. På to har er dermed Dagbladet-overskuddet halvert.

Omsetningen stod mer eller mindre på stedet hvil på snaue 650 millioner kroner.

Aller Media må kutte 40 årsverk: - Inntektsveksten er ikke sterk nok