TikTok-sjefen avviser krav fra norske medietopper - vil ikke gi særbehandling

CANNES (Kampanje): Etter sommeren åpner dørene til TikToks norske kontor.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ett år etter at Kampanje sist møtte TikToks nordiske sjef i Cannes, har mye endret seg i hvordan selskapet blir tatt imot av den internasjonale reklamebransjen på den franske rivieraen.

- I fjor handlet det mye om hva TikTok er for noe. I år handler det mer om hvordan man skal bruke plattformen. For oss er det et enormt skifte, sier Liv Sandberg til Kampanje.

En annen ting som har endret seg, er at TikTok har fått på plass en norsk salgsavdeling.

- Det har gått veldig bra. Vi har et fantastisk team på plass nå og vi håper å kunne åpne dørene for vårt nye kontor på sensommeren.

Den norske salgsavdelingen teller i dag fire ansatte. I tillegg har TikTok gjort store investeringer i et datasenter på Hamar, så Norge er definitivt på kartet i organisasjonen, påpeker Sandberg.

- Norge er virkelig et prioritert marked for oss.

Les også: TikTok gjør sine første norske ansettelser - vil åpne kontor i Norge i 2023

- Har høye forventninger

Åpningen av salgskontoret i Oslo sentrum har «av ulike årsaker» tatt litt lenger tid enn planlagt. Nå skal bare de siste detaljene gjenstå før de norske ansatte får innta sitt nye hjem.

- Hvilke forventninger har du til det norske kontoret?

- Vi har høye forventninger. Vi har eksistert i Norge i to og et halvt år og har jobbet mot det norske markedet fra det svenske kontoret hele tiden, men jeg tror fortsatt på at dette er en «people business» og jeg tror at lokale annnsører og byråer vil sette pris på å ha dyktige, kompetente norske kollegaer.

- Har du med deg noen av de norske ansatte til Cannes?

- Nei, dessverre. Det er faktisk bare jeg og ytterligere en kollega fra Norden som er her denne uken, sier Sandberg og legger til:

- Neste år.

- Er det et løfte via Kampanje?

- Ja, det blir det nå, ler hun.

- Tar tid å bygge tillit

Selv om TikTok er på vei inn i varmen hos flere annonsører, velger fortsatt 50 prosent av nordiske annonsører å holde plattformen utenfor kanalmiksen. Det viser undersøkelsen «The Nordic CMO-survey» som de tre ledende bransjepublikasjonene Resumé i Sverige, Markedsføring i Danmark og Kampanje i Norge har gjennomført blant 500 markedssjefer.

Les mer: 500 om markedssjefer om TikTok - halvparten skygger banen

Bare 20 prosent oppgir at de bruker TikTok i markedsføringen i dag, mens 18 planlegger å gjøre det. Resten vet ikke.

- Jeg er ikke så overrasket, sier Sandberg og minner om at plattformen bare har to år bak seg i Norden.

- Det tar tid å bygge opp tillit som et nytt medium. I det økonomiske klimaet vi har akkurat nå så kan det også være at det finnes en liten frykt for å satse på nye medier. Man søker trygghet hos det som fungerer.

TikTok-sjefen tror tallene vil øke etter hvert som annonsørene begynner å eksperimentere

- Så store som vi er og med så mye tid nordmenn bruker på plattformen, så er vi en fantastisk markedsføringskanal. Man får muligheten til å bygge en relasjon med eksisterende og potensielle kunder på en måte som man ikke har kunnet gjøre tidligere.

- Du nevnte at det er en utfordrende tid i annonsemarkedet. Hvordan merker TikTok dette?

- Jeg er utrolig ydmyk for at det er tøft der ute. Mange kjemper og vi ser jo også at markedsførere holder hardere på pengene. Hver krone må få effekt. Men vi ser jo en enorm interesse for TikTok og det er derfor vi fortsetter å rekruttere og fortsetter å vokse som team, samtidig som mange av våre konkurrenter i bransjen drar ned ansatte, sier Sandberg og fortsetter:

- Vi er utrolig nøye på at det i tøffe tider er viktig for oss å bevise verdien vår. Vi vil virkelig at annonsørene på plattformen skal få «return on investment» og det er noe vi jobber utrolig hardt med. Vi tror at vi har alle forutsetninger for å klare det.

Vil ikke gi nyheter prioritet

Forrige uke ønsket kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen representanter for store teknologiselskaper som Meta, Microsoft, Google og TikTok velkommen til et møte med den norske mediebransjen i departementets lokaler i Oslo. Der fikk teknologiselskapene overlevert en rekke krav fra medietoppene, og nummer én på lista er at plattformene må anerkjenne redaktørstyrt innhold som en prioritert innholdskategori.

- Vi har definitivt dialog om disse spørsmålene, men media må også forstå hvilken rolle TikTok skal spille for dem. TikTok er en underholdningsplattform og innholdet på plattformen er det som skiller oss fra Facebook og Instagram, som bygger mer på den sosiale grafen, sier Sandberg.

Det er innhold som inspirerer brukerne som vil få førsteprioritet, om det kommer fra redaktørstyrte  medier eller ikke, forteller hun.

- Det finnes absolutt en plass for mediene på TikTok, men de må bruke plattformen sånn at det er relevant for brukerne.

- Anerkjenner TikTok at redaktørstyrt innhold holder en høyere kvalitet enn brukerskapt innhold?

- Jeg kan forstå at mediene investerer utrolig mye tid og krefter i kvalitativt innhold, og det er fantastisk, men skal man lykkes på TikTok må man kanskje inspireres av andre kreatører eller andre merkevarer som lager innhold som appellerer til brukerne som finnes der.

- Men de må klare det selv, TikTok vil ikke bidra til å løfte innholdet?

- Ikke sånn som situasjonen er nå.

Les mer: Slår alarm om ny Facebook-trend: - Bekymrer meg veldig

TikTok-sjefen avviser krav fra norske medietopper - vil ikke gi særbehandling