De siste dagene har det stormet rundt merkevaren Freia. Det hele begynte da ukrainske myndigheter satte eierselskapet Mondelez på svartelisten som følge av deres russiske virksomhet. Torsdag gikk SAS ut med en melding om at de ikke lenger kom til å selge Freia-produkter på bakgrunn av Ukrainas svartelisting av Freia-eier Mondelez og dermed begynte ballen å rulle.
Fredag fulgte Norges fotballforbund opp med å stoppe utsalg av Freia-produkter i deres kiosker på Ullevaal Stadion. Deretter kom kvinnefotballen på banen. De satte en rykende fersk reklamekampanje med Freia på pause og krever nedstengning av fabrikkene i Russland.
Fredag ettermiddag melder NTB at Norgesgruppen har gått i dialog med Freia-eieren og bedt om dokumentasjon på at de ikke bryter sanksjonene.
Les også: Travel Retail Norway og Vy vurderer Freia-stopp
Byråleder i PR-byrået Rud Pedersen Oslo, Kristian Hvilen, er klar på at dette er stor ripe i lakken for merkevaren Freia.
- Det er klart dette er en katastrofe. Også kommer situasjonen til å utvikle seg i henhold til hvilke strategiske valg selskapet tar den neste tiden. Dette har vært ett av Norges mest elskede merkevarer gjennom mange år, og folk både kan og vil tilgi, men det må tas grep, sier Hvilen til Kampanje.
Bakgrunnen for svartelistingen er at Ukraina mener Mondelez bidrar til skatteinntekter til den russiske statskassen med sine tre fabrikker i landet.
- Det er viktig for meg å understreke at dette ikke er en kommunikasjonskrise, men en krise som følge av strategiske valg som man ikke kan kommunisere seg bort fra, sier Hvilen.
Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland, men har i en pressemelding tidligere poengtert at produkter som selges i Norden, ikke produseres i Russland.
Les også: Ukraina svartelister Freia-eier: - Betaler skatt til den russiske statskassen