Ukraina svartelister matvarekonsernet Mondelez som blant annet eier Freia, Marabou og Daim, og anklager selskapet for å bidra til Russlands krigskasse.

Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet satte denne uka opp en svarteliste over selskap som bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av dem.

- De har tre fabrikker der og bidrar gjennom sin produksjon i Russland til å betale skatt til den russiske statskassen, sier Jakob Hedenskog.

Han er analytiker ved Senter for Øst-Europa-studier ved Utenrikspolitiska instuitutet i Sverige.

- Ettersom Russland er en krigsøkonomi går noen av pengene på ett eller annet vis til finansiering av landets krigføring i Ukraina, sier han.

Mondelez oppgir i sin siste årsberetning at virksomheten i Russland står for fire prosent av selskapets totale omsetning.

Ettersom selskapet i fjor omsatte for nærmere 350 milliarder kroner, tilsvarer dette rundt 14 milliarder kroner.

Det amerikanske selskapets sjef Dirk Van de Put opplyste sist høst at Mondelez ikke planla å trekke seg ut av Russland, men han understreket at de «ikke på noe vis bidrar til krigen».

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.

Selskapet understreker at produkter som selges i Norden, ikke produseres i Russland.

- Vi selger ingen produkter i Norden som produseres i Russland, heter det i en pressemelding fra selskapets svenske avdeling.

Norske Freia ble kjøpt opp av Mondelez i 1983.