Reklamegiganter slåss om sjokoladen – Freia gir mediemillionene til nytt byrå

Freia-eieren Mondelez ligger ikke på latsiden og gjennomfører en ny stor, global mediebyråpitsj. Dermed bytter sjokoladeprodusenten på nytt mediebyrå i Norge.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

Etter snaue fire år med WPP-byrået Wavemaker ved sin side, bytter nå Freia mediebyrå til Publicis Starcom. Det skjer etter at sjokoladefabrikantens moderselskap Mondelez satte i gang en av de største globale mediebyråkonkurransene i år med over 1,6 milliarder amerikanske dollar i potten.

- Dette er noe man gjør fra tid til annen. Vi har hatt et kjempegodt samarbeidet med Wavemaker i 3,5 år, men det ble satt i gang en mediepitsj hvor også Norge var med. Vi fikk levert gode case fra Norge, det var en god prosess og høy kvalitet og så endte det opp med at vi går videre med Publicis Starcom, sier markedsdirektør i Freia, Sølvi Grana Slotte, til Kampanje.

Det franske kommunikasjonskonsernet Publicis tar over matvareprodusentens reklamekjøp i Norge etter å ha vunnet en rekke nye markeder i Latin-Amerika, Europa og Midtøsten.  

Grana Slotte forteller at de kjenner godt til Starcoms tidligere arbeid ettersom de også var mediebyrået deres for om lag ti år siden. 

- Det var et godt samarbeid, så vi ser frem til å jobbe med dem igjen, sier markedsdirektøren.

Det er ikke først gang Mondelez og Freia bytter mediebyrå. Også i 2018 var produsenten av Freia-sjokolader og en rekke bake- og kjeksprodukter på byråjakt. Den gang endte det med at Mondelez byttet ut Dentsu og mediebyrået Vizeum med byrågruppen til WPP.

- Er det litt hyppige byråbytter? 

- Vi jobber videre med byråene for å få den veksten vi skal ha fremover. Da gjør vi rullerende vurderinger på byråfronten, og nå ble det sånn at det gikk denne veien og at vi landet på Publicis Starcom, sier Grana Slotte.

Les også: Sjokosjokk for Vizeum - 150 millioner rant ut da Freia-eier byttet byrå

Vi har satt stor pris på samarbeidet og vi synes det er leit at det er over, men vi ønsker dem lykke til videre med nye samarbeidspartnere. Cathrine Hagen, Wavemaker

Henter inn over 160 reklamemillioner i Norge

I Publicis Starcom er byråleder Camilla Halleraker i Publicis Starcom meget godt fornøyd med å bli gjenforent med en tidligere kunde. 

- Det ble en særdeles hyggelig start på høsten ved å få Mondelez tilbake igjen på kundelisten. Dette er en stor seier, ikke bare for oss i Norge, men for Publicis globalt, sier Halleraker til Kampanje. 

Hun sier det er ti år siden kunden var i byrået. 

- Det er ti år siden sist Mondelez og Freia var kunde av huset og slik vi kjenner dem er det en gjeng utrolig dyktige markedsførere, med en stor og god portefølje av kjære merkevarer. Så dette oppdraget ser vi virkelig frem til, sier byrålederen i Publicis Starcom.

Hvor stor mediekontoen er i millioner kroner ønsker verken Starcom eller Freia å gå nærmere inn på, men Starcom forteller at de går fra å håndtere 30 prosent til 70 prosent av deres globale mediekonto. Tall fra Nielsens reklamemålinger viser likevel at Mondelez i Norge er en betydelig reklamekjøper med brutto reklameinvesteringer på over 160 millioner kroner i 2021. I tillegg kommer også betydelige investeringer i de digitale flatene. Det internasjonale tidsskriftet Adweek har gjengitt tall som viser at Mondelez globalt bruker 1,6 milliarder dollar i mediekjøp og der 45 prosent av investeringene skjer digitalt.

 - Etter min erfaring er dette den største internasjonale mediebyrå-pitsjen som har gått i år. Nøyaktig scope på oppdraget og hva som skal håndteres fra Apotekergaten har vi ikke fullstendig oversikt over enda. Men at vi skal konsumere en del Freia sjokolade, det er sikkert, sier Halleraker i Starcom.

Les også: Kiwi tar tilbake reklametronen fra Rema 1000: - Det er beinhard konkurranse mellom kjedene

Søtt gjensyn:

- Det er ti år siden sist Mondelez og Freia var kunde av huset og slik vi kjenner dem er det en gjeng utrolig dyktige markedsførere, sier Camilla Halleraker, byråleder i Publicis Starcom. Her sammen med digitaldirektør Patrick Ligner i Starcom.

- Nå er det over for denne gang

Cathrine Hagen, administrerende direktør i Wavemaker, forteller til Kampanje at det ikke vil få noen økonomiske konsekvenser for byrået å miste Mondelez og Freia, men hun synes likevel det er leit å se en stor og kjent merkevare forlate kundelisten. 

- Vi har hatt et utrolig godt samarbeid som vi har satt stor pris på. Å jobbe med en av Norges mest kjente og best likte merkevarer er gøy. Vi har hatt det ordentlig hyggelig når vi har jobbet med dem og vi har satt stor pris på samarbeidet med folkene i Mondelez, sier Hagen.

Wavemaker hadde en medieomsetning på 526 millioner kroner i 2021, opp fra 497 millioner kroner i 2020.

- Nå er det over for denne gang. Det var utenfor vår beslutningsmyndighet. Det var en global pitsj og vi var ikke med i selve forhandlingene. Vi har satt stor pris på samarbeidet og vi synes det er leit at det er over, men vi ønsker dem lykke til videre med nye samarbeidspartnere, sier Hagen.

Tilbake hos Freia i Norge er markedsdirektør Sølvi Grana Slotte full av lovord til sin samarbeidspartner de siste årene.

- I Wavemaker er det en gjeng med veldig hyggelig og høyt kompetente folk, så det blir jo trist å forlate samarbeidet. Samtidig vet vi at vi går fra noe veldig bra, til noe veldig bra. Det er en luksussituasjon. Vi skal avslutte samarbeidet på en god måte, og jeg stoler på at de vil det samme. Vi gleder oss samtidig til å starte samarbeidet med Publicis Starcom, sier Grana Slotte.

Får nytt mediebyrå:

Markedsdirektøren i Mondelez i Norge og produsent av kjente favoritter som Freia Melkesjokalade og Kvikk Lunsj, Sølvi Grana Slotte, fikk ikke mer ennn snaue fire år hos Wavemaker. - Det blir jo trist å forlate samarbeidet, sier hun.

Reklamegiganter slåss om sjokoladen – Freia gir mediemillionene til nytt byrå