Viaplay selger drama-favoritt - NRK sikrer seg Pørni

Viaplay har solgt rettighetene til første sesong av «Pørni» til NRK. Statskanalen vurderer flere kiøp.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

Henriette Steenstrups humordrama «Pørni» har vært en braksuksess for Viaplay, både seer- og kritikermessig, siden premieren for to år siden. Strømmetjenesten har lansert tre sesonger av serien, og det blir i hvert fall to til.

Nå er TV-serien for første gang tilgjengelig for nordmenn som ikke har abonnement på Viaplay. NRK har nemlig kjøpt rettighetene til første sesong. Den ligger i skrivende stund tilgjengelig på NRKs strømmetjeneste.  Det kan være en historisk hendelse, med et visst forbehold.

- Jeg mener å huske det er første gang vi kjøper norsk drama fra Viaplay, sier innkjøpssjef Fredrik Luihn i NRK til Kampanje.

Det er imidlertid ikke den første Viaplay-produksjonen NRK har sikret seg. Statskanalen har tidligere vist svenske og danske Viaplay-serier som «Advokatene», «Den som dreper – Mørket» og «Forhøret». 

- Vi har en lang historikk med Viaplay og gjorde en delt NBC/Universal-avtale med dem for noen år siden, sier Luihn.

Salget av dramaserien «Pørni» skjer samtidig med at den internasjonale strømmetjenesten opplever tøffe tider. Mandag morgen sendte Viaplay ut et resultatvarsel der de meldte om sviktende salg av TV-abonnement, nedgang i reklamemarkedet på TV og radio og selskapet må nå spare mer penger. Etter det Kampanje skal flere norske dramaserier fra Viaplay være i spill, som «Wisting».

Les mer: Viaplay-sjefen går av - kutter prognosene for 2023

- En mye diskutert effekt

Selv om «Pørni» har satt seer- og salgsrekorder på rekke og rad for Viaplay, tror NRKs innkjøpssjef at det fortsatt finnes seere å ta av når de publiserer serien på NRK TV.

- Vi har kjøpt første sesong, så får vi se om vi har rett i vår antakelse om at det er en del av det norske TV-publikummet som ikke har hatt mulighet til å se den, sier han.

- Hvis den får gode seertall, er det aktuelt å kjøpe de andre sesongene?

- Det vil være naturlig. Det er to parter involvert her, så vi er avhengige av å bli enige.

- Kan dette fungere som reklame for Viaplay, dersom NRK-brukerne ser første sesong og oppdager at sesong to og tre ligger ute på Viaplay?

- Det er en mye diskutert effekt. Motsvaret er at det kan være mange som heller vil gamble på at de andre sesongene kommer på NRK, så da trenger de ikke kjøpe Viaplay-abonnement. Spørsmålet er hvilken effekt som er sterkest, sier Fredrik Luihn og legger til:

- Uansett er det bra for norsk drama generelt at det får en så bred publisering som mulig.

Han utelukker ikke at det vil dukke opp flere norske Viaplay-serier på NRK etter hvert.

På selger'n:

Dramasjefen i Viaplay, Tanya Nanette Badendyck, selger ut selskapets største dramasuksess i Norge og flere norske serier kan komme i spill, Viaplay har så langt ikke ønsket å kommentere denne saken. Foto: Eivor Eriksen.

Monster: - Glad

Kampanje har vært i kontakt med Viaplay Group, men de har ikke klart å komme tilbake til oss med et svar på våre spørsmål mandag. Selskapet startet uken med å varsle at toppsjefen Anders Jensen gikk av på dagen som følge av svakere resultater enn ventet.

Aksjemarkedet svarte med å sende kursen ned 60 prosent.

Les mer: Viaplay-aksjen raser etter sjefsbytte - verdien er halvert

Det er Monster som produserer «Pørni» for Viaplay. De har ikke vært involvert i salget, opplyser administrerende direktør Ingvild Daae.

- Men vi er glad for at sesong én blir gjort tilgjengelig for enda flere mennesker, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

Viaplay selger drama-favoritt - NRK sikrer seg Pørni