Her er de heteste navnene i jakten på ny kulturminister: - Hyggelig å bli nevnt

Lederen av Kampanjes valgkampjury kaller ministerdramaet i Ap for «en katastrofe». Her er de heteste navnene i jakten på ny kulturminister

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Nafisa Zaheer Journalist

Fredag før helgen slapp Anette Trettebergstuen bomben på en pressekonferanse om at hun går av som kulturminister på grunn av at hun har brutt hablitetsreglementet flere ganger.

- Jeg beklager på det aller sterkeste. Jeg har brutt habilitetsreglene og jeg er svært lei meg. Jeg tar konsekvensene og har orientert statsministeren og trekker meg, sier Anette Trettebergstuen.

Noen timer senere kunne statsminister fortsette å beklage.

- Hun har gjort flere svært alvorlige feil knyttet til habilitet, og tatt en riktig beslutning, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Dermed starter jakten på en ny kulturminister og noen av navnene som nevnes når Kampanje tar kontakt med kilder med innsikt i det politiske spillet, er tidligere kulturminister Hadia Tajik, vararepresentant på Stortinget, Lubna Boby Jaffery og Kamzy Gunaratnam. Også statssekretær i Kulturdepartementet, Odin Bohmann, trekkes frem som en mulig kandidat.

Statsminister Jonas Gahr Støre fikk på pressekonferansen spørsmål om Hadia Tajik er aktuell med et comeback i regjeringen.

- Nå vil vi se om vi klarer å få en erstatter på onsdag i neste uke, svarte Støre.

Les også: Støre åpner for ny kulturminister i neste uke: - Arbeidet starter nå

- En katastrofe

Onsdag i neste uke er det statsråd og der vil Anette Trettebergstuen formelt gå av. Skal en ny kulturminister være på plass før ferien så er onsdag siste mulighet.

- Hva er det første du nå gjør med tanke på å finne en ny kulturminister?

- Det er en menneskelig dimensjon i dette vi skal ta godt vare på hverandre også skal vi sørge for at regjeringen finner en ny kulturminister og det skal vi gjøre på en god måte, sier Støre til Kampanje.

Dersom Støre og regjeringen henter inn en person som går rett inn i kulturministerposten vil det være enklere enn en større rokade der flere ministerposter endres. Alle de tre navnene over kan gå rett inn i en kulturministerpost.

Leder av Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, kan nesten ikke tro det som nå utspiller seg i regjeringen.

- Dette er selvpining av høyeste potens. Hvordan er det mulig for så erfarne politikere å gjøre så elementære feil. Jeg forstår godt at opposisjonen vil ha alle kort på bordet Dette er en katastrofe for regjeringen på vei inn i valgkampen, sier Svabø.

- Kan vi få et comeback fra Tajik?

- Det er et veldig godt spørsmål. Tar Jonas Gahr Støre sjansen. Granskningen viste at Hadia Tajik kom godt ut av beskyldningene, men likevel. Det kan være urettferdig å si det, men tør han? Jeg er neimen ikke sikker, sier Svabø.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Tajik uten å ha lykkes.

- Det er hyggelig å bli nevnt

Kamzy Gunaratnam har lenge vært i aktiv i Oslo-politikken og var byens varaordfører i seks år før hun ble valgt inn på Stortinget da Arbeiderpartiet vant valget i 2021. Hun har tidligere erfaring fra kulturpolitikken som lokalpolitiker i Oslo.  

- Jeg har mange viktige oppgaver foran meg som justispolitiker fra Oslo, og er fokusert på det akkurat nå. Også er jeg glad for at Jonas har mange dyktige mennesker å velge mellom, sier Ap-politikeren.

Den som flest trekker frem er Lubna Jaffery. Etter stortingsvalget i 2021 er hun i dag fast møtende vararepresentant på Stortinget for Hordaland, for statsråd Marte Mjøs Persen, og første nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Som stortingsrepresentant ville Jaffery neppe vært aktuell som statssekretær, men veien fra Stortinget til en statsrådstaburett er kortere.

- Det er hyggelig å bli nevnt, utover det har jeg ingen kommentar, sier hun til Kampanje.

- Guts og vett

Dersom statsminister Jonas Gahr Støre åpner for en større rokade internt i regjeringen, kan det åpne for Senterpartiets Anne Beate Tvinnereim. Hun ble i sin tid trukket frem som aktuell kulturminister da den rødgrønne regjeringen skulle settes sammen for første gang, men hvis Støre åpner for dette trekket må han finne en ny utviklingsminister.

Andre navn som nevnes er Trettebergstuens egen statssekretær Odin Bohmann, stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg og ikke minst dagens friskeste innspill til ny kulturminister.

- Thor Gjermund Eriksen nyter i hvert fall stor tillit i mediebransjen, sier en kilde til Kampanje.

Kulturredaktør i Aftenposten, Cecilie Asker, sier hun «håper en ny kulturminister vil kunne se viktigheten av et sterkt og vitalt mediemangfold her til lands».

- Det handler om å sikre momsfritak på det frie ord. Dessuten bør det være en prioritert oppgave å jobbe for en best mulig fremtid for Nationaltheatret. Her må en ny minister jobbe målrettet og strategisk for å sikre det beste alternativet på lang sikt. Det kan fort bli tøft i trange økonomiske tider, så det krever en kulturminister som har guts og vett til å ta den kampen, sier Asker. 

Her er de heteste navnene i jakten på ny kulturminister: - Hyggelig å bli nevnt