Saken oppdateres. 

- Jeg har orientert statsministeren om at jeg tar konsekvensene av mine feil og går av.

På en pressekonferanse fredag formiddag blir det klart at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) trekker seg fra sin statsrådspost. Kulturministeren kunngjorde dette på en pressekonferanse der hun snakket om habiliteten sin.

- Jeg er flau, lei meg og skammer meg over å satt meg i denne situasjonen. Men det er riktig å ta konsekvensene, sa Trettebergstuen på pressekonferansen. 

Les også: Støre om Trettebergstuen: - En svært alvorlig sak

Hun sa videre at hun har gjort flere svært alvorlige feil knyttet til habilitet.

-  Jeg beklager på det sterkeste at jeg har brutt habilitetsreglene, og er svært lei meg for dette. Som statsråd er du avhengig av å ha full tillit. Å bryte habilitetsreglene er ikke tillitvekkende. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg tar konsekvensene av mine feil, og går av, sier Trettebergstuen.

I en pressemelding sendt ut av Kulturdepartementet er det flere habilitetssaker som gjør at Anette Trettebergstuen trekker seg. Disse er blant annet oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget i november 2021, forslaget av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styre til Den Nationale Scene og en oppnevnelse av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.

- Jeg har gjort flere svært alvorlige feil i håndteringen av min egen habilitet. Jeg har ikke vært bevisst nok på hvordan inhabilitet skal håndteres og jeg har ikke vært klar over at når man er inhabil, så kan man heller ikke foreslå personer jeg er inhabil overfor til et verv uten samtidig å be om settestatsråd. Dette er ene og alene mitt ansvar, sier Trettebergstuen.

Les også: MBL: - Vi mister en kulturminister som har forstått bransjens situasjon