NRK jakter mer TV-sport – vil ta OL fra Discovery i ny milliardkamp

Kampanje kan i dag avsløre at NRK har fått med seg alle de europeiske allmennkringkasterne i et nytt gigantisk OL-bud.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mandag denne uken ble det kjent at NRK er tilbake i VM-sporet med tanke på langrenn, hopp og kombinert. For ifølge allmennkringkasteren er det nå klart at Viaplay videreselger rettighetene til både VM i Planica i 2023 og ikke minst VM i Trondeheim i 2025. Dermed kan NRK fortsette å vise de norske skiheltene gjøre opp om VM-gullene også i fremtiden, selv om konkurrenten Viaplay sikret seg den store, internasjonale rettighetspakken for rundt én milliard kroner tilbake i 2019.

- Dette er kjempeviktige rettigheter for NRK. De store mesterskapene er viktige for en allmennkringkaster å ha, og et VM på ski i nordiske grener er blant disse mesterskapene. Det er en forventning fra publikum og skattebetalerne våre om vi skal være i stand til å ha de store og samlende eventene på NRK. Vi er veldig glade for at vi får denne avtalen om Ski-VM, sier sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, til Kampanje.

Da det ble kjent at NRK mistet vintersporten til Nent, gikk det så langt at NRK-toppene og daværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen måtte stå skolerett i Kringkastingsrådet for å forklare hvordan dette kunne skje.

- Er VM på ski et mesterskap på høyde med de aller største som OL og VM i fotball?

- Ja, VM i nordiske grener er blant det aller største, også blir det noe helt spesielt når vi får muligheten til å vise VM i Trondheim i 2025. Da er vi både historiefortellere samtidig som vi tar ansvaret for produksjonen og det gjør vi med de aller beste folkene som alle har lang erfaring med å produsere denne typen innhold, sier Sundvor.

Les også: NRK kjøper tilbake VM-rettigheter – skal dele Ski-VM med Viaplay

Vi er strålende fornøyde med at VM i nordiske grener blir å se på NRK neste år og i 2025 på hjemmebane i Trondheim. Vibeke Fürst Haugen, NRK-sjef

- En god avtale for begge parter

Kostandene ved å produsere et VM er store, og etter det Kampanje kjenner til så ligger det som en del av avtalen med Viaplay at NRK tar på seg produksjonsoppdraget.

- Hvordan ble avtalen med Viaplay rent økonomisk?

- Summer kan jeg ikke går inn på, men det var en avtale som NRK har råd ellers så hadde vi ikke kunnet gjøre det, naturlig nok, sier Sundvor.

- Hvem var det som kom på dette?

- Det har vært fine samtaler mellom NRK og Viaplay en stund så endte det med en god avtale for begge parter, sier sportsredaktøren.

Enn så lenge har ikke Viaplay kommentert bakgrunnen for salget av VM på ski til NRK, men mandag kveld sier strømmetjenesten, som fortsatt skal vise VM på ski på sin strømmetjeneste, at dette «er en god avtale».

- Dette er ikke noe uvanlig for vårt vedkommende. Fra tid til annen velger å videreselge rettigheter i mange av våre markeder og det er en god avtale for begge parter, sier Roberta Alensius, konserndirektør for kommunikasjon i Viaplay Group, til Kampanje.

På kjøpern:

Sportsredaktør I NRK, Egil Sundvor, og NRKs rettighetssjef Runar Østmo, har gravd i lommeboken og kastet seg inn i kampen om den mest attraktive TV-sporten igjen. Foto: NRK.

Tenner OL-ilden på Marienlyst

Men sulten på mer sport har ikke stilnet hos NRK. For etter det Kampanje nå kan avsløre, har NRK kastet seg inn i kampen om de neste fire olympiske lekene. Rett i etterkant av OL i Bejing la IOC ut anbudsdokumentet som skal få i gang budkampen om OL i 2026 (Milano), 2028 (Los Angeles), 2030 (ikke avgjort) og 2032 (Brisbane) og nå er budfristen gått ut.

Dermed er det duket for et nytt oppgjør om verdens kanskje aller største sportsarrangement ved siden av fotball-VM, de olympiske leker. I dag er det TVNorge- og Eurosport-eieren Warner Bros. Discovery som sitter med rettighetene til OL. Det amerikansk-eide TV-konsernet har viste de tre foregående lekene og sitter nå kun igjen med sommer-OL i Paris i 2024 i dagens store rettighetspakke.

- Ja, vi er naturlig nok interesserte i dette. Vi klarte ikke å vinne denne rettigheten sist, men vi har ikke gitt opp OL. Vi ønsker oss OL selv om vi er vant med ikke å få det, sier Sundvor.

Men for å gjøre seg attraktiv for IOC har NRK gått sammen med hele den europeiske kringkastingsunionen EBU for å komme med et bud for hele det europeiske markedet. Det kan gi Warner Bros. Discovery skarp konkurranse om OL-rettighetene dersom amerikanerne er interesserte. Sundvor bekrefter mandag at det er lagt inn et bud.

- EBU har lagt inn et bud og vi er medlemmer i EBU. OL er viktig for publikum og det er viktig for NRK, men dette handler også om de sterkt økende prisene på alle de store mesterskapene. Men nå har vi i hvert fall VM-vinteren på plass og vi har EM og VM i fotball og VM i friidrett, så får vi se hva fremtiden bringer, sier Sundvor.

Les også: NRK om nytt vintersportstap: - Alltid surt

Bladde opp sist:

TVNorge- og Eurosport-eieren Discovery bladde opp over ti milliarder kroner sist for å vise fire OL i en rekke europeiske markeder. Nå står det igjen ett OL for TV-giganten. Foto: Eivor Eriksen.

- OL har gjort en kjempejobb for oss

Warner Bros Discovery ønsker ikke å fortelle om de har gjort som EBU og lagt inn et bud.

- OL har gjort en kjempejobb for oss så langt, men vi kommenterer ikke spesifikke rettighetsprosesser, sier landssjefen i Warner Bros Discovery i Norge, Espen Skoland, til Kampanje.

Det er snakk om store rettighetssummer når et fire OL skal pakketeres inn i ett og samme anbudsdokument. Tilbake i 2015 betalte det som den gang bare var Discovery over 11 milliarder kroner for fire OL.

I tillegg så har også de store globale, rettighetsselskapene som InFront og SportFive vist interesse for denne type avtaler og både da OL ble solgt sist og da Viaplay kjøpte vintersporten, var det de store agentselskapene som først kjøpte rettighetene for deretter videreselge det til TV-husene.

Daværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var svært kritisk til denne utviklingen sist da vintersporten ble solgt til Infront Sports and Media.

- De europeiske og globale ski-føderasjonene gir fra seg kontrollen på rettigheten, og det betyr at størstedelen av verdien som rettighetene er solgt for nå, ikke går tilbake til idretten i det hele tatt. Det skapes helt andre forretningsmodeller som en ikke-kommersiell allmennkringkaster verken skal eller kan være med på. Det er ingen hemmelighet at prisen på FIS-pakken kom på et nivå som ikke gjorde det særlig vanskelig å ta stilling til om vi skulle ha matchet det budet, sa Eriksen.

Et lite lyspunkt denne uken var at NRK snappet til seg to attraktive Ski-VM fra denne avtalen.

Les også: NRK etter milliardsalget til Nent Group: - Pengene går til Kina, ikke til idretten

NRK jakter mer TV-sport – vil ta OL fra Discovery i ny milliardkamp