Saken oppdateres.

Det skapte store overskrifter da det svenske og børsnoterte mediekonsernet Nent-gruppen, i dag Viaplay, sikret seg det meste av vintersporten til NRK i et større rettighetskjøp tilbake i 2019. Prisen den gang ble aldri bekreftet, men det skal ha vært et kjøp verdt flere hundre millioner kroner for verdenscupen i både alpint, langrenn, skihopp og kombinert for å nevne noe. I tillegg sikret Nent seg også VM på ski i 2023 og 2025.

I en pressemelding mandag formiddag blir det nå kjent at NRK kjøper tilbake noen av disse rettighetene. For i en ny avtale mellom NRK og Viaplay sikrer statskanalen seg senderettighetene til VM i Nordiske grenser i Planica i 2023 og Trondheim i 2025.  

- Vi er strålende fornøyde med at VM i nordiske grener blir å se på NRK neste år og i 2025 på hjemmebane i Trondheim. Vi vet at store mesterskap er viktig for alle vintersportfans i Norge, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i meldingen.

Slik Kampanje forstår skal NRK dele rettighetene med Viaplay, men NRK får eksklusiv tilgang til å vise mesterskapet på åpen kanal. Strømmetjenesten vil kun vise VM på Viaplay.

Allerede kommende vinter kan publikum dermed se alt fra VM i langrenn, hopp og kombinert på NRK etter at NRK ble enige med Viaplay om å dele på disse rettighetene.

- Vinteridrett er en del av vår felles kultur, og det er viktig at en allmennkringkaster som NRK får anledning til være tilbyder av slike store mesterskap. Derfor var det både avgjørende og veldig gledelig for oss å få denne avtalen med Viaplay i havn, sier NRKs rettighetssjef Runar Østmo.

For NRK betyr det at de ikke går glipp av noen store VM-mesterskap i nordiske grener ettersom kanalen hadde rettighetene sist til VM i Oberstdorf 2021. Ekstra godt smaker det nok også godt for allmennkringkasteren å kunne vise VM i en av nasjonalidrettene på hjemmebane i 2025.

- Det er spesielt gledelig at NRK nå får vise fram VM på hjemmebane i Trondheim i 2025. Vi har det beste laget i alle ledd, og vi kan lage den beste vinterfesten, sier sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor

President Tove Moe Dyrhaug, i Norges Skiforbund sier til NRK at dette er en gledens dag.

– Det er en stråelende nyhet for norsk skisport og god nyhet for alle som er glad i skisporten. NRK har en unik erfaring når det gjelder å produsere langrenn kombinert og hopp. Så nå kan norske tv-seere se frem til nye store tv-øyeblikk, sier Dyrhaug til NRK.

De seneste årene har Viaplay kjøpt eller fornyet en rekke store sportsrettigheter, som blant annet vintersport, Premier League og EM og VM i håndball.