NRK og allmennkringkasterne i nabolandene har gått på en historisk smell i rettighetsmarkedet. En smell som kommer til å svi lenge.

For TV3- og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group (Nent) har kjøpt de nordiske medierettighetene til en stor del av de mest populære vinteridrettene fra Infront Sports & Media. Det bekrefter Nent-gruppen i en pressemelding torsdag morgen.

- Hva skal vi si, vi er bare utrolig glade over å ha vunnet rettighetene til å formidle vinteridretten til det norske folk, sier Nent-sjef i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth

La flere hundre millioner på bordet
Etter det Kampanje erfarer skal rettighetspakken som Nent nå kjøper fra det kinesisk-eide rettigjetsselskapet Infront koste flere hundre millioner kroner.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK sier til Kampanje at prisen til slutt ble for høy for NRK.

- Det er ikke mulig for oss å bruke så mye penger på denne type innhold og rettigheter. Det er tydeligvis andre som har denne type penger.

Han innrømmer at tapet er tungt å svelge.

- Vintersporten betyr veldig mye for oss i NRK og vi har hatt et samarbeid med skiidretten i rundt 50 år. Det er ingen tvil om at dette er en rettighet vi gjerne skulle hatt, sier kringkastingssjefen.

- Har fortsatt store ambisjoner
Han mener imidlertid at det ikke er helt svart for allmennkringkasteren.

- Så er det ikke sånn at vi ikke kommer til å ha store ambisjoner på vintersport fremover. Rettighetene det her er snakk om utgjør 35-40 prosent av vintersporten vår. Og husk at hver gang NRK dømmes nord og ned, har folk tatt feil. Vi har fortsatt flere rettigheter på vintersport og har store ambisjoner, sier Eriksen.

Den historiske femårsavtalen inkluderer blant annet verdenscupene i alpint og langrenn, samt en rekke andre grener, med unntak av enkelte worldcup-konkurranser.

Her er rettighetskjøpet:
Fra 2021 kan brukere av Nent Groups strømmetjenester Viaplay og Viafree, Viasats betalings-tv-kanaler og Nent Groups gratis tv-kanaler se vintersport fra følgende konkurranser:

  • Verdenscupen i alpint for menn og kvinner
  • Verdenscupen i langrenn for menn og kvinner
  • Verdenscupen i skihopp for menn og kvinner
  • Verdenscupen i kombinert for menn og kvinner
  • Verdenscupen i snowboard for menn og kvinner
  • Verdenscupen i freestyle og freeski for menn og kvinner

Avtalen inkluderer også rettighetene til VM i ski (FIS World Ski Championships) i 2023 og 2025. Kort fortalt betyr det at Nent har kjøpt noen av de aller mest attraktive vintersportsrettighetene i markedet.

Siden juni 2018 har NENT Group kjøpt eller fornyet en rekke store sportsrettigheter, som blant annet Bundesliga, Ligue 1, Formel 1, IndyCar, EM og VM i håndball, European Tour og Ryder Cup i golf.

- Omfattende pakke
Nå tar de et nytt stort jafs av rettighetsmarkedet. Nent-sjef Anders Jensen kommenterer retttighetskjøpet slik:

- Denne avtalen er virkelig en milepæl for oss. I Nent Group-sammenheng måler den seg med kjøpet av rettighetene til Ishockey-VM i 1989 og OL i 2011. Vinteridretten har en særegen posisjon i Norden, og i Norge spesielt, og vinteridretten har skapt noen av de største idrettsstjernene i historien. Med vinteridrett på våre kanaler og plattformer, spesielt Viaplay, styrker NENT Group ytterligere sin posisjon som den ledende leverandøren av sportsopplevelser i Norden, sier han i en pressemelding.

Nent-sjef i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth, er svært glad.

- Vinteridrett engasjerer hele Norge hver eneste sesong og er en del av den norske folkesjela. Vi skal sørge for førsteklasses produksjoner, kommentatorer og eksperter til våre sendinger for å gi seerne en best mulig opplevelse. Nå kan seerne glede seg til mer enn 500 timer med vintersport hver sesong på våre kanaler og strømmeplattformer, sier han i meldingen.

- Hvor stor pakke med vinteridrett får Nent-gruppen tak i?

- Vi får hele verdenscuper med noen unntak. Det er hele sesonger og to mesterskap, det er en omfattende pakke. Det er ingen tvil om det, sier Drogseth til Kampanje.

Taus om prisen
- Er det første gang dere skal vise vinteridrett?  

- Vi har hatt noe alpint og langrenn på 1990-tallet, men det er lenge, lenge siden. Vi hadde rettighetene til OL i Sotsji i Sverige og har erfaringer med å formidle denne typen store arrangement.

- Hvordan blir det det nå fremover, skal vi betale for å se på Klæbo og Johaug?

- I dag feirer vi bare og er glad. Det fortsatt tidlig så vi må komme tilbake til hvordan vi skal vise disse rettighetene, på hvilke kanaler og på hvilke plattformer.

- Hva kan du si om prisen dere betaler?

- Vi kommenterer aldri pris. 

Skiforbundet: - Ganske uoversiktlig 
Norges Skiforbund understreker at de vil tilpasse seg virkeligheten uansett hvem som eier tv-rettighetene.

- For Norges Skiforbund er det viktig at skisporten når ut til flest mulig. Det er ingen tvil om at NRK har vært en svært viktig bidragsyter til den enorme interessen for skisport i Norge. Alle som har fulgt med i timen vet at NRK har betydd mye for skisportens posisjon i Norge, og vi er veldig fornøyde med den jobben NRK gjør og har gjort.  Samtidig må vi i Norges Skiforbund i 2019 tilpasse produktet til den virkeligheten vi lever i. Det er ikke mulig å si noe om hvordan rettighetsbildet blir framover, det er ganske uoversiktlig nå både nasjonalt og internasjonalt, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund til Kampanje.