Kriserammet Schibsted-selskap kutter all markedsføring - Kine Bergseth slutter etter kort tid

- Det er bare trist, sier gründer i det norske oppstartsselskapet Bookis.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det norske oppstartsselskapet Bookis, som selger både nye og brukte bøker, har vokst raskt i Norden de siste årene. For to år siden kom Schibsted inn på eiersiden. Mediekonsernet er i dag største aksjonær med nesten 30 prosent av aksjene.

Det siste året har selskapet satset stort på markedsføringen med ansettelsen av Kine Bergseth som ny markedsdirektør. Målet var europeisk ekspansjon.

Disse planene er nå lagt på is og bokeventyret har fått en brå slutt for Kine Bergseths del. Som Shifter tidligere har omtalt, har Bookis i likhet med flere andre tech-selskaper verden rundt blitt hardt rammet av kapitalkrisen i finansmarkedet og har som et resultat av det ikke klart å hente inn kapitalen de trenger. Det har igjen ført til permitteringer og kraftige kostnadskutt.

Nå er hele markedsavdelingen i Bookis blitt permittert. Det bekrefter medgründer og COO Lasse Brurok overfor Kampanje.

- Vi skulle hente over 100 millioner i vår og ender opp med å hente en plass mellom 15 og 20 millioner kroner. Vi måtte bare dra ordentlig i bremsen og fokusere på kjernen for å få selskapet lønnsomt sånn at vi klarer oss på egen hånd, sier Brurok.

- Helt jævlig å se dem gå ut av døra

Permitteringene rammer rundt fem årsverk i markedsavdelingen.

- Det er bare trist. Vi har brukt så mye tid på å finne flinke folk, og å se dem gå ut av døra én etter én er helt jævlig, sier Brurok.

Han var selv ansvarlig for markedsføringen i oppstartsselskapet før Kine Bergseth ble ansatt. Nå har selskapet fryst all markedsføring for å jobbe med produktet. Målet er å bli lønnsom i løpt av halvannet år.

- Vi må kutte ned til kjernen, som er produktet, og har satt all markedsføring på pause nå og kommer til å gjøre det en stund videre. Vi har en kundebase på nesten 500.000 brukere og er nødt til å utvikle dette videre sammen med dem.

- Håper Bookis skal lykkes

Kine Bergseth kom fra en stilling som digital markedssjef i Vipps da hun begynte i Bookis i mai i 2021. Mandag offentliggjorde hun selv sin avgang i selskapet på Linkedin. Der skriver hun at reisen i Bookis ender raskere enn hun hadde håpet. Likefullt tar hun med seg mange positive erfaringer.

- Det har vært en helt fantastisk reise i Bookis. Jeg har lært utrolig mye om å jobbe i en startup. Det er ganske annerledes enn det man tror, uten tvil. Og så er det et produkt jeg fortsatt har veldig stor tro på. Det har skjedd veldig lite i bokbransjen, det trengs endring. Jeg tror veldig på at man kan gjøre denne bransjen mer sirkulær, sier Bergseth til Kampanje.I løpet et år har hun rukket å bygge opp en liten markedsavdelig som nå er blitt rammet av permitteringer.- Jeg har bygget opp et veldig bra team. Det er veldig kjipt – dritkjipt – å drive med nedbemanning når man er rigget for vekst, sier hun.Kine Bergseth har også investert i selskapet og disse aksjene beholder hun.- Jeg håper og tror at de skal klare å snu det, men akkurat nå er det flere av oss som må vike for å gi Bookis mer tid og mindre «burn». 

- Er drømmen å vende tilbake til selskapet på et tidspunkt? 

- Jeg håper i hvert fall at Bookis skal lykkes. Det er det viktigste for meg. Vi har jobbet frem en fantastisk kultur med folk som evner og vil lykkes med noe som er smart for folk og for kloden. En veldig god kombinasjon. Å jobbe med noe som faktisk er bærekraftig gjør at man har eierskap og et større engasjement til det man gjør hver dag.

- Håper Petter Stordalen ringer

Kine Bergseth skryter av Bookis-gründerne Lasse Brurok og Arne-Morten Willumsen for å ha satset på merkevarebyggende markedsføring. I fjor inngikk Bookis også et samarbeid med reklamebyrået Anorak som har resultert i flere kreative annonser.- Anorak har vært en god partner på ordentlig god kommunikasjon. Det ser man på resultatene vi har fått til på kjennskap. Den siste tiden har vi investert lite i mediespend, men vi ser at vi holder oss veldig stabil i merkevaretrackeren. Det viser at denne investeringen har vært smart, sier Bergseth.

Les mer: Bookis og Anorak legger hodet på blokka: - Kunne ikke dy oss

Nå er Kine Bergseth på ny jobbjakt, men hvor reisen går videre, er altfor tidlig å si.- Dette er helt nytt for meg, så nå tenker jeg at jeg skal ta alle de kaffepratene jeg kan før folk går i sommerferiemodus og ta meg en lang sommerferie hvor jeg kan tenke stort og hva jeg kan gjøre. Jeg har lang fartstid med norske merkevare innenfor mange kategorier fra Vipps, Norwegian og nå Bookis bak meg. Hvem vet, kanskje det blir noe helt annet? Mest av alt håper jeg Petter Stordalen ringer meg og sier jeg kan få fri tøyler til å gjøre Hotell Gabelshus om til det det bør være. Det hadde vært gøy!

Kriserammet Schibsted-selskap kutter all markedsføring - Kine Bergseth slutter etter kort tid