Tidligere i år gikk forfatter Jan Kjærstad ut på Facebook og spurte om det var noen som husket virkelig gode, eller virkningsfulle, annonser for en norsk bok?

Tirsdag forrige uke plukket flere forfattere opp tråden i en artikkel i Klassekampen hvor de etterlyste mer leken bokreklame. 48 timer senere fikk de et - foreløpig - svar på tiltale.

Nettbokhandelen Bookis rykket nemlig ut med en annonse i Klassekampen hvor de lover en leken bokreklame innen tre uker.

- Vi mener det er på tide å endre en bransje som har stått stille i 100 år, både med tanke på gjenbrukskultur - men vi tar også utfordringen fra Jan Kjærstad og forfattermiljøet på strak arm, forteller Kine Bergseth, markedsdirektør i Bookis. 

Les også: Bok-gründere henter 60 millioner - Schibsted og svensk rubrikk-gründer sprøyter inn penger

Bookis har nylig inngått et samarbeid med reklamebyrået Anorak, og det er det ferske kreatørteamet Sebastian Pandonis og Sollin Sæle i Anorak som står bak annonsen.

- Da vi så artikkelen på trykk i Klassekampen kunne vi ikke dy oss. Dette måtte vi jo bare kaste oss på, sier de to.

De er likevel ikke helt enig i kritikken fra forfatterne.

- Vi synes jo det har vært flere bra bokreklamer de siste 100 årene, blant annet monsterutstillingen for Doktor Proktor. Men man kan nok utfordre mer og oftere i denne kategorien. Vi ser ingen grunn til at bokreklame skal være noe kjedeligere enn reklame for Litago.

Les også: Anorak med sternesignering - danner nytt kreativt team

Annonsen ble til under et døgn etter at Anorak og Bookis inngikk et samarbeid.

Vi fikk uventet stor respons av byråer, noe vi tar som et sikkert tegn på at vi bare er i starten på en merkevare mange vil ta del i. Etter en kort prosess endte vi opp med å velge Anorak, og de siste 48 timene har vært et sikkert tegn på at dette var riktig. I prosessen viste Anorak at de er opptatt av verdien av kreativitet, faglig styrke og kjemi, og vi har funnet en gjeng og en kultur vi føler oss hjemme med, sier Bergseth.

- Bookis skal ta gjenbrukskulturen inn i bokbransjen, og det gleder vi oss enormt til å bidra til. Etter å ha fulgt litt med fra sidelinjen, klør vi i fingrene etter å jobbe med å endre en bransje som har stått stille -  og ikke minst - til å fortelle gode historier, forteller rådgiver i Anorak, Silje Strømmen